Elupäästja medaliga tunnustatakse seekord 18 päästeameti teenistujat, ühte häirekeskuse valvevahetuse juhti, kahte kaitseväelast, ühte vabatahtlikku päästekomando pealikku ning nelja eraisikut, kes tänu ennastsalgavale tegutsemisele päästsid inimeste elu.

30 meetrisest paekaldast kukkunud naine leiti ja päästeti erakordse meeskonnatöö abil

Sergei Šuvalov, Jõhvi päästekomando päästja. Staaž 19. aastat
Elupäästja II klassi medal

Alexey Zimin, Jõhvi päästekomando päästja. Staaž 19. aastat
Elupäästja III klassi medal

Erkki Põld, Jõhvi päästekomando meeskonnavanem. Staaž 5.aastat
Elupäästja III klassi medal

Tiina Johkem, Häirekeskuse Ida keskuse valvevahetuse juht. Staaž 17.aastat
Elupäästja III klassi medal

8. juunil kesköö paiku tuli Häirekeskusele kõne nooremas keskeas naisterahvalt, kes oli Toila vallas Martsa küla juures Ontika paekaldal jalutades kaldast alla kukkunud ning eluohtlikult vigastatud. Häirekeskusest saadeti kohe välja kiirabi, päästjad ja politsei. Kuid esimestest kõnedest ei selgunud piisavalt vajalikku infot, kannatanu lakkas rääkimast, kõned katkesid…

Sündmusele reageerinud meeskonnal oli raske kannatanu täpset asukohta leida. Prooviti ka mobiilset positsioneerimist, kuid see ei andnud tulemusi. Kannatanu asukoht leiti selles juhtumis erandlikul moel. Häirekeskuse Ida keskuse valvevahetuse juht Tiina suunas kannatanut kuulama autosireeni, samal ajal kuulas ta ise sireeni kannatanu telefonist, andis edasi infot ja ajastas tegevusi pääste operatiivkorrapidajaga.

Õnnetuse asukohaks oli 30 meetrit sügav ebastabiilsete lahtiste kividega pankrannik, millest laskumine oli päästjatele varinguohu tõttu raskendatud. Peale selle raskendas tööd ka öine pime aeg. Vaatamata ennast ohustavatele asjaoludele, otsustasid nööripäästjad, arvestades kõiki ohutusnõudeid, laskuda pankrannikult, sest antud sündmuse puhul oli iga minut oluline. Enne päästekorvi tõstmist ja üles toomist paigaldati kannatanule oskuslikult ja lisavigastusi tekitamata kaela- ja seljalahas. Panga peal võtsid kannatanu vastu meedikud, kes toimetasid naise haiglasse.
Sergei, Alexey ja Erkki kiire, oskuslik ja ennastsalgav tegevus päästis sel ööl inimese elu. Tiina Johkemi kannatlik suhtlemine abivajajaga, meeskonnatöö korraldamine ja oskuslik infojuhtimine kannatanu ja päästjate vahel oli määrava tähtsusega pangalt allakukkunud naise asukoha leidmisel.

Vanem naine päästeti lukus ukse tagant paksust suitsust

Vadim Poljakov, Jõhvi päästekomando päästja. Staaž 19. aastat
Elupäästja II klassi medal

Igor Hristenko, Jõhvi päästekomando päästja. Staaž 18. aastat
Elupäästja III klassi medal

2. juunil kell 15.55 teatati häirekeskusele, et Kohtla-Järvel Ahtme linnaosas Salu tänaval tuleb naabri korterist suitsu ja põlemise lõhna, uksele keegi ei tule ja korteris elab vanem naine.
Päästjad Vadim Poljakov ja Igor Hristenko avasid meeskonnavanema korraldusel korteri ukse kangiga ning alustasid suitsusukeldumisega. Korter oli täitunud paksu suitsuga. Magamistoast leiti teadvuseta vanem naisterahvas, kelle päästjad korterist välja tõid ning meedikutele üle andsid. Peale seda päästjad kustutasid tulekolde. Tänu Vadimi ja Igori kiirele ja oskuslikult tegutsemisele õnnestus päästa inimese elu.

Põlevast trepita kortermajast päästeti seitse inimest

Jüri Saar, Kuressaare päästekomando päästja. Staaž 16. aastat
Elupäästja II klassi medal

Heiki Sink, Kuressaare päästekomando päästja. Staaž 8. aastat
Elupäästja II klassi medal

Margo Kubjas, Kihelkonna päästekomando meeskonnavanem. Staaž 17. aastat
Elupäästja III klassi medal

Elvo Humal, Kihelkonna päästekomando päästja. Staaž 9. aastat
Elupäästja III klassi medal

Meigo Kaare, Kihelkonna päästekomando päästja. Staaž 3. aastat
Elupäästja III klassi medal

3. juuli varahommikul, kell 3.26 tuli häirekeskuselt ärev teade, et Saaremaal Lääne-Saare vallas Aste alevikus põleb kahekorruselise kortermaja trepikoda. Üle kogu aleviku oli levinud paks must suits, maja trepikoda põles leegiga, sealne trepp oli hävinenud, hoone ümber olid paanikas inimesed ning maja akendel päästmist ootavad majaelanikud.

Esimesena kohale jõudnud Kuressaare päästjad Jüri Saar ja Heiki Sink said päästetööde juhilt ülesandeks teise korruse akendest inimesed redeli abil välja tuua. Kui akende kaudu oli päästetud neli inimest, õnnestus Jüril ja Heikil päästa kahest erinevast korterist tänu oskuslikule tegutsemisele ning termokaamera abile veel kaks inimest.

Sündmusele teisena kohale jõudnud Kihelkonna päästjad Margo Kubjas, Elvo Humal ja Meigo Kaare said päästetööde juhilt ülesandeks suitsusukelduda teisel korrusel. Kuna hoone oli täitunud paksu suitsuga, siis nähtavus puudus, inimeste leidmiseks kasutati termokaameraid. Teise korruse aknast tõid Margo, Elvo ja Meigo alla kolm inimest ja andsid üle meedikutele, kellest ühe inimese elu õnnestus päästa.

Niigi keerulisi päästetöid raskendasid seltskond alkoholijoobes ja agressiivseid inimesi. Lisaks tegi Kihelkonna meeskonna jaoks olukorra keerukamaks teadmine, et sõidetakse kustutama Meigo kodu, kus sees viibisid õnnetuse hetkel tema naine ja väike laps. Jüri, Heiki Margo, Meigo ja Elvo kiire, oskuslik ja ennastsalgav tegevus päästis sel varasel hommikutunnil seitsme inimese elu.

Mööduja tõi põlevast majast abivajaja välja

Rainer Mereäär, eraisik
Elupäästja III klassi medal

11. juuli südaöö paiku jõudis Rainer Mereäär koos Christan Arulaga Pädaste külla. Pädaste oli mattunud suitsu vinesse, sest ühes sealses majas oli tulekahju. Asja uurima minnes kuulsid sõbrad põleva talumaja hoovis nutvalt perenaiselt, et majas on veel üks inimene.
Rainer läks koheselt põlevasse majja, leidis seest Borissi ja lohistas ta väljapääsu juurde. Koos Christianiga viidi kannatanu edasi ohutusse kaugusesse kiirabi ootama.
Rainer Mereääre kiire, ennastohverdava ja julge tegutsemiseta oleks inimene hukkunud. Tänu julgetele meestele pääses ta vaid põletushaavade ja vingumürgitusega.

Staažikad tuletõrjujad päästsid põlevatest majadest ja jäisest veest

Jaanus Lehtsaar, Märjamaa päästekomando meeskonnavanem. Staaž 9. aastat
Elupäästja III klassi medal

Tarmo Vain, Märjamaa päästekomando päästja. Staaž 8. aastat
Elupäästja III klassi medal

18. mai öösel, kella kahe ja kolme vahel sai Märjamaa päästekomando väljakutse Märjamaal Paemurru tänaval asuva maja teise korruse korterisse, kus naabrite sõnul töötas suitsuandur. Korteri uks ja aknad olid suletud, koridoris oli tunda tugevat kõrbemise lõhna ja näha ka suitsu.
Otsustavalt ja professionaalselt tegutsedes avasid päästjad akna ning alustasid suitsusukeldumist. Esimene kannatanu leiti elutoast. Leitud noormees polnud kontaktne ja ta toimetati kiiresti õue ning anti üle meedikutele. Korteri magamistoast leiti teine noormees, kes äratusele reageeris. Mees talutati ruumist välja ning anti samuti meedikute hoole alla. Tänu töökorras suitsuandurile, Jaanuse ja Tarmo meeskonna professionaalsele ja otsustavale tegutsemisele päästeti kaks noormeest tulesurmast.

3. aprillil sai Märjamaa komando väljakutse Paeküla külla, kus abitus seisundis inimese aitamiseks oli kiirabil vaja päästjate abi. Sõites sündmusele sai meeskond lisainfot, et kohalik kiirabi ei ole piirkonnas ja sündmusele reageerib Rapla brigaad, kelle kohale jõudmiseks kulub ligikaudu 29 minutit. Lisaks tuli varsti info, et tegemist on kahe kannatanuga, kellest üks võib vajada elustamist. Korterisse sisenedes leidsid päästjad ühe kannatanu, kes hingas lõrisevalt ja kelle hingamisteedes olid takistused. Mees keerati külgasendisse, mille järgselt ta oksendas. Kuna laekus informatsioon, et kannatanu kasutab unerohtu, ei olnud selge, kas tegemist on ravimite üledoosiga või hoopis vingumürgitusega. Igaks juhuks avati hoonel kõik aknad ja tuulutati tuba. Teine kannatanu, samas ruumis viibinud naine oli apaatne. Lõpuks suutis ta anda märku, et ta ei saa liigutada. Ka temal paistsid suunurkadest oksendamise jäljed. Kiirabi saabudes sai kinnitust vingumürgituse kahtlus. Tänu Jaanuse ja Tarmo kiirele ja otsustavale tegevusele päästeti kaks inimelu.

Madis Kabel, Haapsalu päästekomando päästja.. Staaž 6. aastat
Elupäästja III klassi medal

Lauri Reppo, Haapsalu päästekomando päästja. Staaž 4. aastat
Elupäästja III klassi medal

Janari Jerve, Risti päästekomando päästja. Staaž 8. aastat
Elupäästja III klassi medal

Mart Onemar, Risti päästekomando päästja. Staaž 3. aastat
Elupäästja III klassi medal

1. veebruaril kell 15.07 said Haapsalu ja Risti päästekomandod väljakutse Ridala valda Herjava külla. Kaks meest koos mootorsaanidega olid läbi jää vajunud ja ei saanud iseseisvalt kaldale. Meeste sõnul asusid nad pilliroo sees umbes 250 meetrit kaldast eemal ja vesi oli neile rinnuni. Kogu laht oli kaetud kõrge pilliroo ja allikatega, mis tegi liikumise keeruliseks.

Esimesena jõudsid sündmuskoha lähedale, umbes kahe kilomeetri kaugusele kaldast, Haapsalu komando päästjad. Meeskonnavanema korraldusel alustasid kannatanute otsinguid päästjad Lauri Reppo ja Madis Kabel. Otsinguid alustati mööda sõidetud saani jälgi, kuid nähtavus oli piiratud, hakkas juba pimenema ja kannatanute täpset asukohta oli keeruline tuvastada. Järgmisena jõudsid kohale Risti komando päästjad Mart Onemar ja Janari Jerve, kes suundusid Haapsalu operatiivkorrapidaja korraldusel otsingutele mööda pikki kallast. Umbes pooleteise tunni pärast jõudsid Haapsalu ja Risti päästjad kannatanuteni, kellest üks oli tugevalt alajahtunud ning teadvuseta. Päästjad toimetasid kannatanud hansalaudadel roostikust välja ning andsid üle helikopterile.

Päästjate sihipärase ja koordineeritud tegutsemise tulemusena päästeti kahe inimese elu. Sündmus oli pikaajaline, keeruline ja nõudis päästjatelt ennastsalgavat tegevust inimelude päästmisel.

Martin Hunt, Värska päästekomando päästja. Staaž 9. aastat
Elupäästja III klassi medal

Meelis Aianurm, Värska päästekomando päästja. Staaž 7. aastat
Elupäästja III klassi medal

10. veebruaril kella poole kümne paiku õhtul puhkes tulekahju Põlva maakonnas Mikitamäe külas asuvas kortermajas. Esimestena sündmuskohale jõudnud Värska päästjad Martin Hunt ja Meelis Aianurm murdsid lahti korteriukse, et siseneda suitsu täis korterisse. Termokaamera abil avastasid nad elutoast põlevast voodist inimese. Kannatanut välja toimetades nägi Martin teki alt veel ühte jalapaari. Pärast mehe õue viimist läksid Martin ja Meelis uuesti suitsusesse korterisse ja tõid sealt välja voodis tekkide all olnud naisterahva. Martin ja Meelis tegutsesid kiiresti ja professionaalselt – kahe inimese päästmiseks kulus vähem kui 13 minutit.

15-kraadise külmaga tiiki kukkunud kaks väikest tüdrukut toodi veest välja

Joel Puulmann, Kaitseväe kapten.
Elupäästja III klassi medal

Aleksei Latt, Kaitseväe major.
Elupäästja III klassi medal

Möödunud aasta 1. detsembril (01.12.2014) märkasid Kaitseväe kapten Joel Puulmann ja major Aleksei Latt, et Tallinnas Filtri tee ristmiku lähedal asuvas tiigis olid läbi jää vajunud kaks väikest tüdrukut. Lapsed püüdsid meeleheitlikult kaldale pääseda ja hüüdsid appi. Õhutemperatuur oli sellel päeval -15 kraadi, tiik osaliselt jäätunud ja tüdrukute veest kätte saamine raske. Kasutades maast leitud puuoksi, püüdsid kapten Puulmann ja major Latt lapsi jäisest veest kaldale aidata. Päästmise ajal vajus üks tüdrukutest korduvalt vee alla ja oli teadvust kaotamas. Ühisel jõul õnnestus meestel lapsed kaldale tõmmata.

Kapten Puulman, olles eelnevalt kutsunud kiirabi, kandis koos major Latt’iga läbimärjad lapsed Kaitseväe peastaabi pääslahoonesse, kus nad vabastati märgadest riietest ja mähiti tekkidesse. Meedikute saabudes andsid mehed päästetud lapsed kiirabibrigaadile üle. Major Latt teavitas juhtunust ka laste vanemaid.

Kapten Puulmanni ja major Latti kiire, oskuslik ja ennastsalgav tegevus päästis nende kahe väikese tüdruku elu.

Majanaabrid päästsid naise, kelle ellujäämine oli ebatõenäoline

Rain Saarepera, eraisik
Elupäästja III klassi medal

Kristjan Vorst, eraisik
Elupäästja III klassi medal

2015. aasta 8. juuni öösel teatati häirekeskusesse korteritulekahjust Tartu maakonnas Rannu vallas Kureküla alevikus Pargi tänaval. Tulekahju avastasid majaelanikud, kellest teise korruse korteris elav Rain Saarepera lõi korteriukse maha, et välja tuua teadaolevalt korteris olnud inimene. Samal ajal kohale jõudnud Kristjan Vorst sisenes suitsu täis korterisse ja tõi sealt välja kannatanu. Korteris põles voodi, selle ümbruses olnud esemed ja sein. Päästjate kohale jõudes olid leegid juba akendest väljas ning korteris olnud inimese pääsemine elusalt ebatõenäoline. Rain Saarepera ja Kristjan Vorst kinkisid korteris suitsuga magama jäänud meesterahvale teise sünnipäeva.

70-aastane vabatahtlik päästja tõi tulest välja invaliidi

Luule Aadusoo, eraisik/ Torgu vabatahtliku päästekomando pealik
Elupäästja III klassi medal

11. märtsil päästis Iide külavanem ja Torgu vabatahtliku päästekomando eestvedaja Luule Aadusoo ennastsalgavalt põlevast hoonest invaliidist majaperemehe elu.
Luule sai tulekahjust teada möödasõitva bussijuhi käest. Luule Aadussoo abikaasa Peeter läks endise koolimaja garaaži tuletõrje auto järele, Luule ise võttis kodust auto ning sõitis oma elukohast umbes 300 meetri kaugusel elava Paavo juurde. 70-aastane naine sisenes roomates suitsu täis hoonesse, nägi Paavo jalga voodiäärelt paistmas ja lohistas ta välja värske õhu kätte. Ilma tema julge ja ennastohverdava tegutsemiseta, oleks põlevas majas olnud mees hukkunud. Aktiivne, inimeludest ja oma kogukonnast hooliv naine on eeskujuks kõikidele teistele. Koos oma abikaasaga on ta koos abikaasaga loonud ka saarele vabatahtlike ühenduse MTÜ Turvaline Sõrve.

Kaasliikleja elustas õnnetusse sattunud pulsita ja mittehingava lapse

Elisabet Eelmäe, eraisik
Elupäästja III klassi medal

21. juulil toimus liiklusõnnetus Räpina maanteel Luunja-Põvvatu ristmikul, kus õnnetuse tagajärjel said raskelt vigastada naisterahvas ja kaks last. Liiklusõnnetust pealt näinud Elisabet Eelmäe kiirustas koos teise naisterahvaga kannatanute juurde ja nägi, et üks liiklusõnnetusse sattunud laps oli teadvuseta. Lapsel puudus pulss ja hingamine. Kuna kiirabi ja päästjad olid alles teel sündmuskohale, alustasid naisterahvad lapse elustamist ja päästsid kohese abi andmisega lapse elu.