Täna jõustunud otsusega tuleb Eesti riigil katta Pavlihhini kaitsekulud 22 560 euro ulatuses.

Jaanuaris kirjutas Eesti Päevaleht, et Lõuna prefektuuri endine narkopolitsei juht Jarek Pavlihhin on Eesti kohtunike silmis vastuoluline isiksus. Kuu aja jooksul langetati tema kohta kaks teineteisele täiesti vasturääkivat otsust.

Üks neist puudutab Tartu ringkonnakohust, mis tühistas esimese astme kohtu otsuse ning mõistis Jarek Pavlihhini riigisaladuse avalikustamises õigeks. Riigiprokurör Laura Vaik kaebas selle otsuse edasi, olles veendunud, et Pavlihhin siiski lekitas Tartu vanglas vahi alla viibides kambrinaabritele salajast teavet, kuid täna jõustnud otsuse järgi oli süüdistus alusetu.

Väidetavalt oli selleks informatsiooniks politsei salajaste kaastöötajate nimed. Kohtuniku hinnangul need isikud aga polnud salajased kaastöötajad.

Ringkonnakohus asus juba jaanuaris seisukohale, et Pavlihhini suhtes tuleb langetada õigeksmõistev otsus, sest süüdistus on lihtsalt puudulik: "Täpsemalt ei pea kriminaalkolleegium võimalikuks olukorda, kus süüdistusaktis jäetakse kajastamata konkreetne riigisaladus, mille avaldamises isikut järgnevas kohtumenetluses süüdistatakse."

Lisaks ei saavat kohtu hinnangul aktsepteerida süüdistust, milles jäetakse avamata konkreetne riigisaladus, mille avaldamist isikule kohtumenetluses ette heidetakse.

Riigiprokuratuur on antud kaasust seni küllaltki napisõnaliselt kommenteerinud. Aasta alguses selgitas Laura Vaigu asemel kohtuasja juhtiv riigiprokurör Heili Sepp, kes ütles, et menetluse nõuetekohasuse kohta annab hinnangu riigikohus. „Tänase seisuga ei näe ma põhjuseid prokurörile etteheiteid teha,” ütles Sepp toona.