Tehnilise järelevalve ameti (TJA) tehnikaosakonna juhataja Priit Poschlin ütles eile Delfile, et 15. mail Tallinnas Kollase tänaval juhtunud õnnetuse põhjuseks oli garaažiukse tasakaaluvedru purunemine ja vedru purunemiskaitse puudumine.

"Mis põhjusel ohutusseadis puudus, selgitab välja politsei poolt algatatud kriminaalmenetlus," ütles Poschlin.

Täna Delfiga vestelnud ja anonüümseks jääda soovinud garaažiuste tootmise ja müümisega tegeleva ettevõtja sõnul on müüjad eurodirektiivi järgi kohustatud klientidele pakkuma uksi ainult koos vedru purunemiskaitsega. "Muidu ei vasta see eurosertifikaadile. Kliendil endal on õigus keelduda, kui ta ei taha seda purunemiskaitset. See maksab 20-30 eurot ja ma arvan, et üldjuhul kliendid sellest ei keeldu ning ma ei usu nad kortermajas sellest keeldunud oleksid," arvas asjatundja.

Kuigi tootjatel ja müüjatel on kohustus pakkuda uksi koos vedru ja trossi purunemiskaitsetega, puudus konkreetsel garaažiuksel tasakaaluvedru purunemiskaitse.

Garaažiuksi tootev ettevõtja pakkus kahte varianti, miks purunemiskaitse puududa võis. "Ta on küll nii vana uks, et - ma spekuleerin -, alguses oli kaitse olemas ja mingil hetkel vedru nõudis väljavahetamist, kuna sellel vedrul on oma töötamistsüklite arv, pärast mida ta võib puruneda," vihjas ettevõtja sellele, et kaitse eemaldati vedru väljavahetamise ajal ning uus jäeti lisamata.

Ekspert nägi teise võimalusena, et 2005. aastal valminud maja garaažiuksel võisid olla originaalvedrud, mis olid kohe algselt purunemiskaitseta. "Kui ta on 11 aastat vana kortermaja, mille ustel on originaalvedrud ja uksi kasutatakse päris intensiivselt, siis on need väga hästi vastu pidanud ning algselt purunemiskaitseta pakutud," arvas ettevõtja.

"Mina ei ole julge garaažiuksi ilma purunemiskaitseta pakkuda," sõnas garaažiuste tootja ja lisas, et korralisi hooldusi garaažiustele teostama ei pea.

Kollane 7 maja haldab Arkaadia Halduse AS, kelle esindaja keeldus kommentaarist. "Me oleme praegu võtnud selle seisukoha, et me praegu ei kommenteeri mitte midagi. Politsei uurimine käib ja me ei taha oma kommentaari vahepeal anda. Las asjaomased instantsid uurivad," ütles ettevõtte esindaja Delfile.

Mis asi on tasakaaluvedru?

Ettevõtja selgitas, et tasakaaluvedru on spiraalvedru, mis tasakaalustab ukse kaalu ja aitab ust ilma mootorita käsitsi üles-alla liigutada. "Kui seda vedru ei ole, siis kukub uks oma vaba raskusega," selgitas asjatundja.

"Täismehele ta midagi ei tee, aga nelja-aastane laps on väike, õrn ja nõrk ning see on selge... Ütlen ausalt, et ei taha sel teemal rääkida," oli ta siiani õnnetusest häiritud.

Tallinna kesklinnas juhtus 15. mai päeval traagiline õnnetus, milles hukkus garaažiukse alla jäänud nelja-aastane poiss.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Uku Tampere rääkis siis Delfile, et esialgsetel andmetel on teada, et poiss jäi Kollasel tänaval asuva garaaži ukse alla ning ta sai surmavalt viga.

Õnnetusjuhtumi asjus on algatatud kriminaalmenetlus, kahtlustust kellelegi esitatud ei ole.