„Seni metamfetamiini tänavale veel jõudnud pole, aga eelmisel aastal konfiskeerisime seda ainet kokku 37 kilogrammi,” rääkis Põhja politseiprefektuuri narkotalituse vanemkomissar Kaido Kõplas Eesti Päevalehele ja lisas, et varem või hiljem jõuab seni Eestit vaid transiitkaubana läbiv aine ka tänavakaubandusse.

Praegu narkomaanide seas populaarsest amfetamiinist on metamfetamiin Kõplase sõnul neli korda kangem ja tekitab oluliselt rohkem sõltuvust. „Ainuüksi sellest 37 kilogrammist piisaks väga tagasihoidliku hinnangu järgi 500 000 inimesele ühekordseks doosiks.”

Senisest kangema amfetamiini turule tulek võib Kõplase hinnangul esimeste nädalate jooksul suurendada ka üledooside arvu, amfetamiini üledoosile maailmas vastumürki avastatud pole. Teise iseloomustava näitajana tõi Kõplas esile, et Eesti narkoturg on muutunud varasemast märksa ebastabiilsemaks.

„Aprillis-mais ja oktoobris olid perioodid, kus näiteks amfetamiini oli väga keeruline hankida ja selle hind tõusis tavapäraselt 200 kroonilt grammi eest isegi 400 kuni 500 kroonini,” rääkis Kõplas. Pealegi on veel fentanüüli doosid muutunud kaks korda suuremaks, mis Kõplase sõnul annab märku sellest, et narkomaanid on aine suhtes muutunud tolerantsemaks.

Samuti tõusis tänavakaubanduses eelmisel aastal kanepigrammi hind 250–300 kroonilt 350 kroonini. „Mida kallimaks suudame hinna ajada, seda keerulisem on noortel kokkuvõttes ainet kätte saada,” selgitas Kõplas.

Eelmisel aastal avastas politsei kokku viis suurt kanepikasvatust, millest suurimast leiti ligi 800 taime. 800 taimest saaks umbes 21 kilogrammi valmistoodangut.

Sellel aastal võtabki politsei Kõplase teatel erilise tähelepanu alla alaealistega seotud narkokuriteod. „Meil on selleks spetsiaalne töögrupp, kes on praegu olukorra välja selgitanud ja käinud ka koolides olukorda selgitamas. Muret tekitav on narkootikume tarvitavate ja müüvate noorte populaarsus eakaaslaste seas,” rääkis ta.

Väidetavalt ei ole enam harvad ka juhud, kus narkootikume pruugib suurem osa mõne kooli klassist.

Narkoasjadega tegeleva Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Taavi Pern lausus, et lapsevanemad peaksid oma võsukeste tegevusel kindlasti rohkem silma peal hoidma. „Meie praktikas on esinenud lapsevanemate negatiivset suhtumist politsei töösse. Ühel äärmuslikul juhtumil väitis ema, et annab ise oma alaealisele pojale rahustamiseks kanepit,” rääkis Pern.

Eelmisel aastal saatis Põhja prokuratuur kohtu ette kokku 220 inimest, keda süüdistati narkokuriteos.