Põhja ringkonnaprokurör Ainar Koik selgitas Delfile, et mullu 13. märtsi õhtul kella 21 ajal teatati politseile, et Tallink Express Hotelli toast leiti Soome Vabariigi kodaniku, 56-aastase mehe surnukeha. Sama päeva õhtul alustas politsei kriminaalmenetlust tapmist käsitleva paragrahvi alusel ning pidas kuriteos kahtlustatavana kinni Soome kodaniku, 59-aastase mehe.

Kahtlustatav tunnistas ülekuulamisel, et oli arvatavasti põhjustanud kaaslase surma, ent seda enesekaitseks. Kahtlustatava sõnul ei soovinud ta toakaaslast tappa ega talle vigastusi tekitada, vaid tõrjuda agressiivselt käitunud kaaslase rünnakut, sõnas Koik.

Kinnipeetud mees kirjeldas uurijatele, et tugevas joobes toakaaslane ähvardas teda tappa ning haaras temast kinni, takistades tal toast lahkumist. Tekkis tugev rüselus, mille käigus mehed kukkusid ning ohu tõrjumiseks oma elule ja tervisele hoidis kahtlustatav oma kaaslasel kõrist kinni ja lasi lahti alles siis, kui mees ei osutanud enam vastupanu. Seejärel jooksis kahtlustatav koridori ja kutsus abi, kuid kannatanu elu polnud enam võimalik päästa.

Kahtlustatava ütlused, sündmuskoha vaatlus ja muud kogutud tõendid olid omavahel kooskõlas ning andsid Koigi sõnul uurijatele veendumuse, et kahtlustataval ei olnud antud olukorras muud võimalust oma elu kaitsmiseks ja kriminaalmenetlus lõpetati, sest kahtlustatav oli hädakaitseseisundis.

Kohtuekspertiis kinnitas, et mehe surma põhjustas mehaaniline lämbumine, mis oli tekitatud kägistamisega kahtlustatava poolt kirjeldatud viisil. Samas nähtub arstliku kohtutoksikoloogiauuringu protokollist, et kannatanu oli olnud tugevas joobes ning tarvitanud koos alkoholiga teatud liiki ravimeid, mis suurendasid koostoimes alkoholiga tema agressiivsust ning samas võisid kiirendada lämbumise teket. Ka leiti surnukeha verest energiajoogi tarvitamisele viitavat kofeiini, mis koosmõjus suure koguse alkoholiga võis tekitada südame rütmihäireid ja kiirendada surma saabumist.

Tänane Iltalehti kirjutab, kuidas hukkunud politseiniku omaksed ei mõista, kuidas võis teo toimepanemise hetkel raskes joobes olnud mehe jutt enesekaitsest Eesti politseile usutav olla, seda enam, et Risto juures ei olnud mingeid jälgi enesekaitsest, mis oleks tema juttu kinnitanud.

Iltalehti andmetel on mehe surmani viinud sündmuste uurimata jätmine Soomes tekitanud politseiringkondades hämmastust.

„On üldiselt teada, et Eesti isikuvastaste kuritegude uurimine ei ole samal tasemel kui meil Soomes,“ ütles politseinikku tundnud Soome politseinik Iltalehtis.

Ei mõisteta, miks asja uurimist ei antud kohe Soome politsei kätte, sest see oleks olnud puhas formaalsus.

Soome politseiniku sõnul ei oleks selline asi Soomes kunagi hädakaitsena läbi läinud.