Tšaštšin, kes anti 2014. aastal pärast ligi kolmeaastast võitlust USA-le välja, tunnistas end juulis süüdi arvutisse sissetungi kavandamises ja elektroonilise pettuse kavandamises, vahendab Bloomberg.

Lisaks 87-kuulisele vanglakaristusele otsustas Manhattani ringkonnakohtunik Lewis Kaplan, et Tšaštšin peab maksma hüvitist 2,5 miljonit dollarit.

Prokuratuur nõudis Tšaštšinile enam kui kaheksa aasta pikkust vanglakaristust, väites, et tema kuriteod olid tõsised, äärmiselt keerukad ja tekitasid kahju paljudel tasanditel.

Kriminaalhooldusametnikud soovitasid viieaastast vanglakaristust, teatas Tšaštšini advokaat Arkadi Buhh.

Tšaštšin taotles lühemat karistust, väites, et on pärast ülestunnistust USA võimudega koostööd teinud ning andnud uurijatele spetsiifilist informatsiooni oma kontaktide kohta ning pahavara tootmise ja levitamise kohta Venemaal ja Euroopas, sealhulgas selle kohta, kuidas teostatakse makseülekandeid.

USA teatel sisaldab Tšaštšini kuritegelik minevik Eestis krediitkaardipettust, rahapesu ja võltsimist. Kuritegelikus skeemis kasutatud pahavara puudutas USA-s vähemalt 500 000 kasutajat, kelle hulgas olid ka USA kosmoseagentuur NASA ja teised valitsusasutused, teatas prokuratuur.

Nakatatud arvuti kasutaja, kes klikkis lingile Apple’i iTunesi ametlikul veebilehel, suunati Apple’ile mittekuuluvale veebilehele, mis käivitas reklaamimaksed häkkeritele. Reklaamijad, kes maksid oma lehtede külastamise eest, ei teadnud, et osa klikke oli kaaperdatud.

Skeemi teine komponent asendas reklaamid veebilehtedel häkkerite oma reklaamidega. Häkkerid teenisid sellega raha, samas kui veebilehtede seaduslikud operaatorid ja reklaamijad jäid tulust ilma.

Tšaštšin ja tema grupp teenis vähemalt 14 miljonit dollarit. Süüdistus esitati kuuele Eesti ja ühele Venemaa kodanikule. Kõik on ennast süüdi tunnistanud peale ühe, keda pole kätte saadud.