Õppusel hinnatakse kahe riigi päästealast koostööd ulatusliku metsatulekahju korral, samuti hinnatakse asutustevahelist koostööd suurõnnetuste puhul. Koguneb ka Lõuna-Eesti päästekeskuse kriisimeeskond, kelle ülesandeks on tagada suurõnnetuse lahendamiseks kõik vajaminevad ressursid ning avalikkuse teavitamine.

Stsenaariumi kohaselt on kuivade ja kuumade ilmade tõttu metsad väga tuleohtlikud ja puhkajate hooletuse tõttu on süttinud Ruhijärve lähedal metsaalune taimestik. Tugeva edelatuule tõttu kandub põlenguala kiiresti suurele territooriumile. Tuule suuna ja kiiruse tõttu on põlengusuitsu leviku oht lähedalasutavate külade suunas.

Imiteeritavale metsatulekahjule reageerivad reaalajas lisaks Viljandimaa päästekomandodele ja Viljandi operatiivkorrapidajale Mõisaküla ja Karski-Nuia vabatahtlikud, Läti päästjad (Ruhja ja Valmiera päästemeeskonnad, piirkonna operatiivkorrapidaja), Tõrva ja Kilingi-Nõmme päästekomandod. Õppusele on kaasatud politsei, Riigimetsa Majandamise Keskuse ja keskkonnainspektsiooni esindajad.

„Juhime inimeste tähelepanu sellele, et õppuse tõttu liigub neljapäeval Viljandi maakonnas tavapärasest rohkem päästeteenistuse alarmsõidukeid,“ märkis Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.