Eelmisel oktoobril tabati naiste sõpruskonna poolt juhitud dokumentide äri. Kahtlustavate käest sai tellida lisaks Eesti Vabariigi passidele ka teisi riiklikke dokumente nagu keeleeksami tulemusi, elamislube ja arstitõendeid.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse sõnul lõpetati kriminaalmenetlus 45 kahtlustatava suhtes oportuniteedi põhimõttel. Nad tarbisid kahtlustuse kohaselt ajavahemikul 2011-2015 kuritegeliku ühenduse poolt pakutud teenuseid. Neid kahtlustati tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises ning osa ka altkäemaksu lubamises või andmises.

„Pidasin oportuniteedi põhimõttel menetluste lõpetamist võimalikuks, kuna tegu on teise astme kuritegudega ning üksikute kuriteoepisoodidega. Isikud tunnistasid ja kahetsesid oma tegu ning asusid uurimisasutusega koostööle,“ ütles Evestus.

Nende 45 sekka ei kuulu ebaseaduslikku äri juhtinud inimesed. Evestuse sõnul on hetkel kahtlustusega seotud 11 inimest, kelle hulka kuuluvad ka neli politsei- ja piirivalveametnikku ning nende suhtes uurimine veel jätkub. Arvestades, et kahtlustatavate tegevus ulatub aastate taha, on menetlus olnud keskmisest keerukam ja mahukam ning seega plaanitakse kohtueelne menetlus lõpule viia sügisel. „Endiselt viibib vahi all kahtlustatav, kellele pannakse süüks kuritegeliku ühenduse juhtimist,“ kinnitas riigiprokurör.

Ta lisas, et nendele 45 kahtlustatavale, keda vabastati, määrati ka rahaline- või üldkasuliku töö tegemise kohustus. Kohustused sõltusid iga teo iseloomust ja asjaoludest, rahalised kohustused olid üldiselt kuni paari tuhande euro suurused.