Viljandi kohtumaja ees seisab politseiauto, mille uksi politseinikud pidevalt avavad ja sulgevad. Teine auto seisab ka maja taga ning seal toimuv on sama. Samas toimub kohtumajas täna vaid üks istung. Kohtumajja sisenedes võtab seekord uksel vastu lausa kaks turvameest ning kohtusaali esine on eraldatud musta lindiga. Lindi taga seisab ka turvamees, kes raadiosaatja teel kellegagi pidevalt suhtleb.

Täna peetakse kohtus avakõnesid. Otsustatakse ka, millises järjekorras edasi minnakse ning kuulatakse tunnistusi. Kohtuistung algas kell 10 ning selle plaanitav lõpp on umbes kell 4.

Kui nii advokaadid kui ka kohtunik läksid saali peaukse kaudu, siis politseinikest peajagu lühem süüalune eskorditi kohtusaali kolme politseiniku vahel ning enda näo varjamiseks kattis ta selle kapuutsiga. Poisi pilk oli terve tee kohtusaali suunatud enda ette maha.

Kohtusaali ees rääkis süüdistatava isa, et poeg on temaga rääkides tehtut kahetsenud. „Muidugi, ta kahetseb väga,“ sõnas ta ja lisas, et pojal ei ole vanglas kerge. „Me oleme kõik kümne aastaga arvestanud, ka tema on. Seda, miks ta seda tegi, räägib ta ise ja siis, kui on vabadusse pääsenud,“ sõnas ta.

Tartu maakohtu pressiesindaja teatel ütles süüdistatav täna kohtus, et süüdistus on talle arusaadav ja ta tunnistab ennast selles süüdi.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kaire Hänilene esitas avakõnes süüdistusest kokkuvõtte ning andis ülevaate kohtus esitatavatest tõenditest, mis kinnitavad kuriteo toimepanemise asjaolusid ja selle ettekavatsetust.

Kaitsja vandeadvokaadi abi Mihkel Gaver ütles, et tema kaitsealune on süü omaks võtnud. Kohtumenetluse käigus tuleb kaitsja sõnul uurida aga ka seda, kas tegu võis olla provotseeritud tapmisega.

Kohtuistung jätkub täna kannatanu ülekuulamisega. Istung on alaealise süüdistatava ja kannatanute eraelu kaitseks kinnine.

Süüasja arutamine kinnisel istungil toimub praeguse ajakava järgi lisaks reedele ka 22. kuni 25. ja 30. septembril ning 1. ja 7. oktoobril. Sel ajal uuritakse tõendeid, sealhulgas kuulatakse üle süüdistatav, kannatanud ja tunnistajad, ning peetakse kohtuvaidlused. Kohtulahendi avalik kuulutamine peaks eeldatavasti toimuma 20. oktoobril.

Mullu 27. oktoobril veidi enne kella 14 avas 15-aastane poiss Viljandi Paalalinna koolis tunni ajal relvast tule, mille tagajärjel sai surma sama kooli saksa keele õpetaja Ene Sarap. Tulistaja oli sama kooli 9. klassi õpilane ning veretöö ajal viibis samas klassiruumis peale õpetaja veel neli inimest.

Poiss avas tule oma isa seaduslikust relvast. Praegu on teada, et tulistamiseks kasutatud relv asus poisi elukohas lukustatud relvakapis. Juhtumi uurimiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku tapmist käsitleva paragrahvi alusel. Süüdimõistmise korral saab poissi karistada maksimaalselt 10-aastase vangistusega.