Kuressaare operatiivkorrapidaja Reinar Ivanovi sõnul oli kohale sõites kaugelt eemalt näha musta tossu Aste aleviku kohal, kohale jõudes olid leegid trepikojast väljas ja põles trepp.

Esimesena sündmuskohale jõudnud Kuressaare päästjad alustasid koheselt teise korrusel akendel olevate inimeste päästmisega. Ivanovi sõnul oli majas viisteist kuni kakskümmend inimest ja enamus said hoonest omal jõul ja naabrite abiga välja.

Päästetöid põleva maja teiselt korruselt oli võimalik teostada vaid läbi akende. Enamus majaelanikke olid majast ise välja pääsenud enne päästjate saabumist, kuus kannatanut tõid põleva maja teiselt korruselt välja päästjad. Nende seas ka kaks hukkunut, 63-aastane naise ning 56-aastase mehe. Kaks kannatanut viidi haiglasse.

Ivanovi sõnul olid päästetööd raskendatud, kuna trepp oli ära põlenud ja elekter oli hoonest välja lülitamata. Päästjad sisenesid teise korruse korteritesse redelite abil, purustades aknaklaase.

Veel oli väga suureks tööd raskendavaks asjaoluks hulk ebakaineid ja agressiivseid inimesi, kes lubasid endale päästjate suhtes ebatsensuurseid väljendeid ja avaldasid agressiivsel moel arvamusi, et päästjad ei saa oma tööga piisavalt hästi hakkama.

Põlevast hoonest saja meetri kaugusel oli Ivanovi sõnul ka teine põleng, leiti üks põlema pandud jalgratas ja kuuride vahel oli üritatud tuld süüdata. Selle põlengu oli pulberkustutiga aga keegi kustutatud. Maja muutus kasutuskõlbmatuks, tuli levis nii esimesele kui ka teise korruse korteritesse ja kustutamise käigus sai hoone ka tugevaid vee- ja suitsukahjustusi.

Tulekaju tekkepõhjuse selgitavad välja menetlejad, kes hommikul sündmuskohale saabuvad. Kustutustöödel töötasid Kuressaare põhi- ja paakauto, Kihelkonna põhiauto, Pihtla vabatahtlikud, Kuressaare operatiivkorrapidaja ja lisaks lasi Ivanov veel Kuressaares mehitada teise põhiauto.

Sündmuskohal töötas ka kolm kiirabibrigaadi, kaks Kuressaare haigla ja üks Orissaare kiirabibrigaad.

Tulekahju lokaliseeriti kell 04.57.