Piirissaarel viibiva Delfi kaastöötaja sõnul asusid öösel süttinud kolm maja ja vanausuliste palvemaja äärmiselt lähestikku.

"Kaks maja olid nii lähestikku, et pidasin neid alguses üheks," nentis kaastöötaja.

Kohalik elanik rääkis aga Delfile, et selleks ajaks, kui kolmas maja põlema süttis, oleks kiriku haldaja pidanud uksed lahti tegema. Siis oleks naise arvates saanud mõningaid asju veel pühakojast päästa.

Praeguseks hetkeks suudeti küll osad asjad kirikust päästa, ent palju põles ka sisse. Kirikust endast ei jäänud samuti sisuliselt midagi alles.

Täna öösel kell 1.05 teatati häirekeskusele, et Tartumaal Peipsi järves Piirissaare vallas Saare külas põleb lausleegis kaks elumaja. Vanemaealine meesterahvas oli esimesena süttinud hoonest iseseisvalt välja saanud. Kustutustöödele saadeti Räpina, Tartu ja Värska päästjad. Esimesena järve äärde jõudnud Räpina päästemeeskonna toimetas Laaksaare sadamast koos varustusega saarele politsei- ja piirivalveameti kaater. Päästjad jõudsid kohaliku elaniku sõiduautoga sündmuskohale kella 2.26 ajal. Kohe nende järel saabusid saarele ka Tartu päästjad oma paadiga.

Kokku põles päästjate saabumise ajal kolm majapidamist ja süttis palvemaja katus. Põlevasse palvelasse sisenenud päästjad toimetasid välja raamatuid, ikoone, riste ja muud rituaalideks ning usueluks vajalikku. Päästjad lokaliseerisid tulekahju kell 4.33 ning hoidsid ära tule leviku ümberkaudsetele 6-7 majapidamisele.
Tulekahju kustutamist raskendas tugev tuul ja saare ehitusstiil, kus majapidamised asusid lähestikku ning abihooned olid elumajadega kokku ehitatud. Põlengus hävis kolm elumaja koos kõrvalhoonetega ja palvemaja. Tulekahjus lõhkesid mõned gaasiballoonid, kuid ükski inimene viga ei saanud. Esialgsetel andmetel kahes põlenud elumajas kedagi alaliselt sees ei elanud.

Päästjad lahkusid Piirisaare tulekahju kohalt päeval kell 14.46 ning menetlusinspektorite esialgsel hinnangul sai kolme maja ja palvela hävinguga lõppenud põleng alguse kirst-sügavkülmiku elektrisüsteemi rikkest.