Päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupp tegi täna Ida-Virumaal kahjutuks sõjaaegse lennukipommi FAB 250, teatas Ida päästekeskuse kommunikatsioonijuht Helen Tammets.

Lõhkekeha hävitamise ajal kehtis ohutsoon raadiusega 1200 meetrit, ohualalt evakueeriti inimesed. Juba alates kella 12 oli liiklusele suletud Tallinna-Narva maantee 205.-208. kilomeeter Olgina külas, ümbersõit oli korraldatud Narva-Arumäe ja Lapiotsa-Soldina maantee kaudu. Ettevalmistustöid lõhkekeha hävitamiseks alustati juba reedel, kui lõhkekeha põllult leiti.

2,1 meetrit pika ning umbes 100 kilogrammi lõhkeainet sisaldava pommi kahjutuks tegemise ettevalmistuse ja demineerimistööde läbi viimise protsessi kaasati politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri politseinikud, maanteeamet ja Vaivara vallavalitsus.

„Taolise suure leiu hävitamiseks oli tarvis ära teha üsna suur töö. Kohe, kui oli selge, et seda lennukipommi kohapealt ära viia ei ole võimalik, määrasime ohuala. Ohualasse jäi aga nii Tallinna-Narva maantee kui ka aianduskooperatiivi üks osa ning teised elumajad. See aga tähendas, et pommi hävitamise ajaks oli liiklus kolme-kilomeetrisel lõigul vaja sulgeda ning inimeste ohutuse tagamiseks oli vaja nad ohualast evakueerida,“ rääkis päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi juhataja Rauno Raidloo.

„Politsei evakueeris 4,5-ruutkilomeetriselt ohualalt 60 inimest. Ohuala sisse jäid valdavalt vaid suvemajad, seetõttu suhtusid inimesed evakuatsiooni mõistvalt ja politsei toimetas nad bussidega Narva linna. Osad, kes soovisid kohapeale jääda, said peavarju Olgina rahvamajas,“ ütles Ida prefektuuri operatiivjuht Alar Karu.

Lennukipommi hävitamiseks rajati selle ümber kaitsevallid, mis võimaliku plahvatuse tekkides oleks takistanud ohtlike fragmentide laiali lendamist. „Eesmärgiks oli hävitada see lõhkekeha ilma detonatsiooni esile kutsumata,“ ütles päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Ragnar Reiljan.

Kella 16ks õnnestus lennukipomm hävitada ilma täieliku detonatsiooni tekitamata. Inimesed lubati tagasi oma kodudesse ning liiklus Tallinna-Narva maanteel taastati.