Päästjad tulid kohale ja helistasid lapse emale, kes tegutses hoone esimesel korrusel ja last läbi akna aeg-ajalt piilus. Ema oli päästjate saabumisest üsna kohkunud, sest kogu plaan oli tal enda meelest läbi mõeldud.

Naisel oli autos beebimonitor – nii nägi ta küll aknast, et lapse pea liigub ehk laps on ärkvel, kuid kuna ta ka kuulis, et beebi ei nutnud, siis ta kohe auto juurde ei kiirustanud. Kui ema autost lahkus, jäi 9-kuune laps sinna turvatooli magama. Ema oli ära 20 minutit ning selle aja jooksul ärkas laps üles ja hakkas autos ringi ronima. Rihmad lapsel kinni polnud. Naine selgitas, et kui beebi ärgates rihmadega kinni on, siis läheb too hüsteeriasse. Ema askeldamise hoones lõpetas aga päästjate kõne.

Ema viitas, et päikest ei paistnud ja ilm polnud palav, mistõttu autos ülekuumenemist karta polnud. Laps ise oli tõepoolest ka pärast päästjate lahkumist rahulik ja rõõmus.

Teine lapsevanem meenutas sellest juhtumist ajendatuna, et ta on samuti oma väikse lapse üksi autosse jätnud. Mitte küll nii, et paneb ukse kinni ja läheb poodlema, vaid sarnaselt tänase juhtumiga läks ta hoone esimesel korrusel asuvasse lillepoodi, kust lapsel läbi klaasi sai silma peal hoida. Läksid üksikud minutid, et autos magava lapse juurde tagasi jõuda, kuid selle ajaga oli juba auto juures kaks neiut, kes murelikult autos üksi olevat last jälgisid.

Mõlema juhtumi kohta võib öelda, et on kahtlemata tore, et möödujad autos üksi viibivat last nähes muret tunnevad, kuid samas ei saa ilmselt öelda, et lapse üksi autosse jätmine iga kord traagiline sündmus on. Teinegi kord on sel lapsel tegelikult vastutustundlik lapsevanem, kes kas läbi akna või beebimonitori last jälgib. Äärmiselt halvad on muidugi juhtumid, kus laps jääb kümneteks minutiteks üksi autosse ja lapsevanemal pole samal ajal mingit võimalust tema turvalisuses veenduda.

Kõige hullem on aga olukord siis, kui lapse üksi autos viibimine talle ohtlik on. Eelkõige on see tõenäosus äärmiselt suur palaval ja päikesepaistelisel suvepäeval, mil konditsioneerita autos temperatuur kiirelt tõuseb. Sellises sõidukis üksi viibimine on seal viibivale väikesele organismile eluohtlik. Last ei tohiks siiski järelevalveta autosse jätta ka jahedal ja pilvisel päeval, sest kui laps ärkab või murelikuks muutub, võib kogemus talle tõepoolest traumeeriv olla.

Autos viibimine võib ohtlikuks muutuda juba 15 minutiga

„Soojade ilmade saabumisel saab politsei tavapärasest enam väljakutseid, kus tähelepanelikud inimesed annavad teada autosse jäetud lastest või lemmikloomadest. Suve jooksul, tavaliselt just kuumematel ilmadel, sagenevad teated parklates seisvatest autodest, kus laps nutab või on ebameeldivasse olukorda jäetud lemmikloom,” ütles Delfile Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava. Sellise teate korral võtab politsei kohe ühendust sõidukiomanikuga ja vajadusel sõidab ka ise kohale.

Aava märkis, et lapse või lemmiklooma autosse jätmisel võivad olla ohtlikud tagajärjed, sest palava ilmaga kinnises ruumis on ohuks nii ülekuumenemine kui ka vedelikupuuduse tekkimine. „On välja arvestatud, et imikule võib palava ilmaga kuumenenud autosalongis viibimine muutuda ohtlikuks juba veerand tunni jooksul,” toonitas Aava. „Ka näiteks koera kehatemperatuuri paarikraadine tõus võib muutuda talle kiiresti eluohtlikuks.”

Seega ei tohiks jätta ei lapsi ega lemmikloomi palavasse autosse. Kusjuures – kui loogiline reaktsioon oleks ehk palavuse vähendamiseks aken lahti jätta, siis Aava sõnul see tegelikult olukorda ei leevenda ja võib pealegi hoopis pikanäpumehi ligi meelitada.

Nähes, et lapse või lemmiklooma tervis on ohus ja sõiduki omanikku läheduses pole, tuleks sellest viivitamatult teada anda hädaabinumbril 112.

„Tänase juhtumi puhul selgitasid korrakaitsjad välja, et ema viibis auto väga vahetus läheduses. Sellegipoolest tuleks alati olla sellises olukorras pigem rohkem kui vähem ettevaatlik,” lisas Aava.