Ennast tundmatuseni muutnud (teda oli meedia esindajatel äärmiselt raske enne istungit ära tunda, Haavel kandis parukat, päikeseprille ning oli äärmiselt tugevalt meigitud - toim.) saripettur Haavel astus tänasel istungil üllatuslikult hoopis teise kostja ehk oma vana kambajõmmi Loit Schneideri esindajaks ehk sisuliselt advokaadiks.

Kohus nõustus sellise sammuga, kuna Haavel on kunagi saanud vajaliku õigushariduse ning kuna tema kohta on täna jõustunud nimetatud kohtuasjas osalise lõpetamise määrus, milles hageja võttis oma nõuded Haaveli vastu tagasi.

Algselt oli hagi esitatud Maimu-Milvi Schneideri (endine Loit), Loit Schneideri (endine Vello Loit) ja Liis Haaveli vastu tehingu tühistamise nõudes.

Kuigi detailid on seni veel ebaselged, on teada, et tegemist on juba ligi 13 aastat vana tehinguga, kuhu on segatud kinnisvara, mida Haavel on osalise teovõimega inimeselt hageja esindaja sõnul aidanud välja petta.

Tuline vaidlus

Haavel vaidles lühikesel kohtuvaheajal tuliselt hageja advokaadiga Natalia Lausmaaga ning ütles, et kõik tema vastu esitatu on laim ning tema olevat käinud hagejat pidevalt hooldamas ning hoidnud seda kinnisvara korras.

"Minu lapsed peavad kannatama, et mingisugune advokaat Lausmaa soovib saada pappi või?!," küsis Haavel süüdistavalt keset vaidlust.

"Te olete tüüpiline kelm," tõdes hageja advokaat Natalia Lausmaa Haaveli jutu peale ja meenutas, et vana eluviisi juurde tagasipöördumine võib talle lõppeda järjekordselt trellide taga. Advokaadi sõnul olevat Haavel sisuliselt sunniviisiliselt pannud teovõimetu inimese kirjutama alla paberile, millega ta oma varast loobus.

Advokaat Lausmaa kasutas kohtuniku naasmisel Haaveli süüdistamist ära ja tegi avalduse tema advokaadikohalt eemaldamiseks lugupidamatuse ja otseste kriminaalsüüdistuste tõttu. Haavel tunnistas tegu ja vabandas, kuid lisas, et teda süüdistati esimesena. Kohtunik leidis, et tegemist poolte omavahelise vaidlusega, mida tuleks vaielda mõne muu kohtuasja raames.

Haavel ja teist kostjat esindav advokaat Liis Toomsalu taotlesid järgnevatel istungitel kahe notari ülekuulamist, kes nende arvates võiks aastatetagust juhtumit selgitada, kuna viimased olid toona tehtud tehingute juures. Kuigi hageja advokaat vaidles sellele vastu, nõustus kohus siiski notareid järgmisel istungil üle kuulama.

Samuti nõustus kohus, et detsembris aset leidval järgneval istungil avalikustatakse ühe kohtuekspertiisi tulemus.

Pärast tänast istungit pages aga Haavel, kes muide soovis täna ka istungit kinniseks kuulutada, ajakirjanike nähes kohtumajast välja astudes joostes minema.

Tuntud kelm

Harju maakohus vabastas 2014. aasta märtsis Haaveli ennetähtaegselt üheksa kuud enne karistusaja lõppu. Haavel kandis talle 2010. aastal määratud nelja aasta ja kahe kuu pikkust karistust.

Kohus võttis Haavelit enne tähtaega vanglast vabastades arvesse tema tervislikku seisundit ning asjaolu, et tema peres kasvab kolm alaealist last, ka usub kohus, et Haavel on teinud karistusest vastavad järeldused ning oskab edaspidises elus olla seadusekuulekas.

Samas aasta enne seda leidis maakohus Haavelit enne tähtaega vabastamata jättes, et kuigi naine töötab vanglas õmblejana ning on läbinud sotsiaalabiprogramme, siis on teda samas korduvalt vanglas distsiplinaarkorras karistatud.

Süüdistuse järgi pettis Haavel aastatel 2002-2005 välja neli kinnistut, kuus sülearvutit ja ühe mobiiltelefoni ning koos Raivo Palmrega (62) ühelt eakalt mehelt 400 000 krooni.

Haavel on kohtus kinnitanud, et ta ei ole kuritegusid sooritanud, vaid aitas heast tahtest vanainimestel eluga toime tulla - sõidutas neid arsti juurde, käis nende kodudes koristamas ja tõi neile süüa.

2006. aastal mõistis kohus Haaveli samuti süüdi kelmuses, dokumendi võltsimises ja selle kasutamises ning karistas teda toona rahatrahviga.