Tänavu veebruari alguses peeti kinni Hollandi võitlusklubis Combat Sports Academy treeninud 30-aastane Eesti päritolu sportliku vabavõitluse võitleja Dmitri "The Machine" Ivanov. Teda ja veel kolme meest - Andres Liinsood, Priit Karotamme ja Kristo Kosenkraniust - süüdistatakse narkootilise (kokaiini - toim.) ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslik käitlemises ning keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisse- ja väljaveos. Kuigi süüdistus võib tunduda esmapilgul ehk tavaline, siis kohtualuste jaoks see seda kindlasti ei ole – süüdimõistmisel võib neid oodata kuni kümneaastane vanglakaristus.

Kõigest aga järgemööda. Lugu ise sai alguse juba mullu maikuus, kui politseile laekus vihje, et Andres Liinsoo võib tegeleda mingi kujul narkoäriga. Täna kohtus prokurör Andres Ülviste poolt esitatud tõendite järgi algas pärast vihje laekumist operatsioon, mille käigus üritas narkootikume osta soovivat „soomlast“ esindav Margus Kask (nimi muudetud, sest tegu oli tegelikult politseiagendiga – toim.) Liinsooga kontakti luua. Selleks kulus tal kokku ligi seitse kuud ning 2013. aasta detsembris õnnestus tal teha Liinsooga esimene tehing: paar päeva enne jõule ostis politseiagent Kask ühe selvehalli parklas asuvast autost Liinsoolt ligi viis grammi kokaiini. Selle tehinguga oli loodud usalduslik kontakt.

"Tallinna venelased" või "Hollandi sõber"?

Kuna aga politseile on tähtis teha kindlaks aine allikas, siis hakkas agent Kask juba esimesest kohtumisest saadik rääkima võimalusest soetada suurem kogus narkootikume. Näiteks oli juttu ligi kilost kokaiinist, mida Liinsoo väitel võiks „Tallinna venelastelt“ saada umbes 75 000 euro eest. Lisaks venelaste-liinile tõi Liinsoo aga mängu veel ühe võimaluse. Nimelt olevat tal Hollandis „hea tuttav“, kelle kaudu oleks võimalik saada kilo umbes 40 000 euroga. Liinsoo ja Kase kohtumise jätkusid 2013. aasta lõpus järjest tihedamalt ja prokuröri esitatud tõendite kohaselt muutus ka üha tõenäolisemaks Hollandi variant. Ka Liinsoo näis hakkavat seda varianti „Tallinna venelastele“ eelistama.

Kes aga oli see salapärane „Hollandi tuttav“? Kohtus esitatud prokuröri tõendite kohaselt viitasid nii Liinsoo pealtkuulatud kõned kui ka kohtumised narkoostjat matkiva agent Kasega, et Hollandi tuttav oli Liinsoo ammune sõber ja Madalmaades treeniv profivõitleja Dmitri Ivanov. Näiteks tõi prokuratuur oma süüdistuses välja, et Liinsoo ja Ivanov vestlesid telefonis mingisugusest „kingitusest“, mida Ivanov oli lubanud Liinsoole saata. Samuti viitas Liinsoo oma kohtumistel politseiagendiga pidevalt Hollandi tuttavale, kuid nentis, et viimane ei tahtvat kellegi võõraga kokku puutuda ning küsib ka narkootikumide eest raha ette.

See viimane oli aga politseiagendi jaoks probleem, kuna nii suurt summat (meenutuseks, et juttu oli umbes 40 000 eurost) ei tahtnud politsei mängu panna. Seega peeti mõnda aega läbirääkimisi, kui järsku tuli Liinsoo välja pakkumisega, et ta leidis rahastaja, kellega koos nad tooksid Hollandist kaks kilo kokaiini. Ühe kilo lubas Liinsoo müüa ligi 50 000 euroga soomlasele, kelle esindajat agent Kask mängis. See variant sobis.

Kaasosaline osutus politseiagendiks

Siinkohal tuligi mängu kohtuasjas kolmas süüdistatav, Priit Karotamm, kes süüdistuse kohaselt andis narkootikumide ostuks raha ning rentis auto, et Liinsoo ja viimane süüdistatav, Kristo Kosenkranius saaksid Hollandisse sõita. Seal said mehed väidetavalt Ivanovilt pakikese ning toimetasid selle rekkajuhi Veiko Laane (samuti nimi muudetud - toim.) kätte. Mida mehed aga ei teadnud, oli see, et ka Laane oli politseiagent. Seega võttis Laane paki ja lubas selle Eestisse toimetada, kuid andis selle Eestisse jõudes korravalvurite kätte, kes asendasid paki sisu umbes kahe kilo jahuga.

Nii saabuski Laane 2014. aasta veebruari alguses kohtumispaika, kus ulatas jahupaki Liinsoole üle. Kuna paki sisu vaadeldes oleks Liinsoo pettusest kohe aru saanud, peeti ta seal kohapeal kinni. Samal päeval peeti kinni ka ülejäänud süüdistatavad, sealhulgas siis juba Tallinnas viibinud Dmitri Ivanov.

Eelpool kirjeldatud tegude eest tegude eest nõuab nüüd prokurör Andres Ülviste meestele karme karistusi. Varasemalt kriminaalkorras karistatud Liinsoole kui narkoveo organiseerijale nõuab prokuratuur kümne aasta ja paari kuu pikkust vangistust. Narkoaine hankinud ja edasi toimetanud MMA võitlejale ning samuti varasemalt karistatud Ivanovile aga ligi üheksa aastast vangistust. Kuna narkoostuks raha edastanud Karotamm ja Kosenkranius nõustusid minema kokkuleppele, siis nende karistused selguvad novembris toimuval kohtuistungil.

Advokaadid: kuriteo matkimine oli ebaseaduslik

Liinsoo ja Ivanovi advokaadid aga olid tänasel istungil prokuratuuri tegevuse suhtes äärmiselt kriitilised. Peamiseks etteheiteks oli advokaatide sõnul kirjaliku süüdistusakti mittevastavus kohtus esitatud süüdistusele. Nimelt ei olevat süüdistusaktis olnud kirjas, et Margus Kask ja Veiko Laane on politseiagendid, mistõttu ei saanud kaitsjad enda strateegiat adekvaatselt korraldada.

Samuti heitsid kaitsjad ette, et agentide kasutamine kuriteo matkimiseks oli tegelikult seadusevastane. Kohtus toodi nimelt kaitsjate poolt välja, et kummagil kasutatud agendil ei olnud kohtu ega prokuratuuri luba justnimelt selle paragrahvi järgi kuriteo matkimiseks, mida nad lõpuks ikkagi matkisid. Samuti viidati asjaolule, et seaduse järgi ei saavat agendid võõrterritooriumil tegutseda ning nad olevat seda ka oma tunnistustes viidanud. Seega väitis Liinsoo kaitsja, et sisuliselt on mees sattunud riigi provokatsiooni ohvriks (kuna teda tõugati kuritegu toime panema) ning Ivanovi kaitsja, et prokuratuuril polegi konkreetseid ja oseselt viitavaid tõendeid Ivanovile süüks pandavate kuritegude tõestamiseks.

Võitlusspordi ringkondades tuntud profisportlane

Dmitri Ivanovi puhul on tegu Eestis sportliku vabavõitluse ehk MMA ringkondades hästi tuntud võitlejaga. Ta on viimased aastad treeninud mainekas Hollandi võitlusklubis Combat Sports Academy ning astunud üles mitmetel profimatšidel nii Eestis kui ka mujal. Eestis võitles Ivanov viimati mullu aprillis MMA Raju nimelisel võistlusel, kus jäi alla Itaaliast pärit Leonardo D'Auria`le

Selle matšiga tegi Ivanov väikestviisi ka ajalugu, saades kirja esimese diskvalifitseerimise Raju ja Eesti MMA ajaloos. Nimelt tegi Ivanov keelatud võtte ja seetõttu kuulutati võitjaks itaallane D’Auria. Matšis pettunud, otsustas Ivanov toona saadud matšitasu ära annetada.

Ivanov on enda profikarjääri jooksul kaotanud kuus ja võitnud neli matši. Täna kohtus väriseval häälel enda viimast sõna ette lugedes ütles Ivanov, et on oma raske elu jooksul puutunud kokku paljude kahtlast eluviisi elavate inimestega, kuid on Hollandisse kolides need suhted väidetavalt katkestanud. Sõbra Liinsooga suhtles ta vaid seepärast, et mehe näol olevat tegemist heasüdamliku inimesega. Siiski lubas Ivanov, et katkestab õigeksmõistmise korral ka Liinsooga kõik kontaktid. Ivanov väitis, et tema soov on vaid sporti teha ning esimese eestlasena püüda jõuda võitlusspordi ühte ihaldatumasse ehk UFC sarja. „Kui suudan UFC-sse jõuda, siis hakkan hästi teenima, kui ei, siis hakkan hoopis treenima,“ rääkis Ivanov kohtus.

Kohus teeb otsuse Ivanovi ja Liinsoo süüasjas tuleva aasta jaanuaris.