Prokuratuur taotles Aare Läkile karistuseks 1 aasta ja 2 kuu pikkust vangistust, millest tuleks reaalselt ära kanda neli kuud ning ülejäänu oleks tingimisi kahe aasta pikkuse katseajaga ning juhtimisõiguse äravõtmist üheks aastaks, täpsustas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

Harju maakohus mõistis Läki süüdi ja karistas teda 1 aasta ja 2 kuu pikkuse vangistusega, millest reaalselt tuleb ära kanda 3 kuud ning ülejäänu jääb tingimisi ning juhtimisõiguse äravõtmisega üheks aastaks.

Olen pättust teinud, kannan karistuse ära.

Bussijuht tunnistas oma süüd ja nõustus karistusega. "Olen pättust teinud, kannan karistuse ära," tunnistas mees, kes järgmiseks kaheks aastaks on mõistetud katseajale. Täpsustatud andmetel oli lapsi vedanud bussijuhi joove ligi 3 promilli.

"Ta kahetses sügavalt oma tegu esimesest hetkest peale, ta ei õigustanud end mitte miskitpidi," selgitas Aare Läki kaitsja Leelo Viil Delfile. "On olnud joobes juhte, kes on väga "õhku täis" ja ennast õigustanud. Tema tõesti kahetseb ja ei kaeba (otsust - toim.) edasi," lisas kaitsja.

"Tal oli vaba päev, ta ei pidanud üldse mitte rooli minema," selgitas Viil. Ometi kutsuti Aare tööle. "Kui inimene on ennast joonud kolmepromillisesse joobesse ja tööandja hommikul helistab, siis inimlikult on täiesti arusaadav, et ta ei vali päris õigeid käitumisviise," lisas kaitsja.

Reaalselt vangis 3 kuud

Harju maakohus mõistis tänase otsusega Aare Läki süüdi mootorsõiduki joobeseisundis juhtimises ja karistada teda vangistusega 1 aasta 9 kuud, kuid kiirmenetluse tõttu vähendati karistust kolmandiku võrra ja karistuseks mõisteti 1 aasta 2 kuud vangistust.

Mõistetud vangistusest kuulub koheselt ärakandmisele 3 kuud.

Ülejäänud vangistuse osa, s.o. 11 kuud jäi täitmisele pööramata, kui Aare Läkk ei pane 2-aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu ja täidab temale käitumiskontrolli ajaks määratud käitumiskontrolli kontrollnõudeid.

Kohus määras Aare Läkile käitumiskontrolli ajaks täiendava kohustuse, milleks on keeld mitte tarvitada alkoholi. Katseaeg hakkab pihta täna.

Kohus määras võtta Aare Läkk vahetult peale kohtuotsuse kuulutamist kohtus vahi alla. Koheselt ärakandmisele kuuluva vangistuse kandmise algust arvestatakse alates kinnipidamisest, s.o. 20.08.2016.a.

Samamoodi peaksid ka ettevõtted jälgima, et nende alluvad sobivad sel ametikohal töötama.

Ringkonnaprokurör Rainer Amur selgitab, et võimatu on õigustada niivõrd raskes joobes bussi rooli minemist ning eriti olukorras, kus reisijateks on alaealised. "Sellises joobes sõidukit juhtides oli avarii vaid aja küsimus - õnnekombel ei saanud keegi tõsiselt viga. Kuigi Aarel kehtivaid karistusi ei ole, on asjaolusid arvestades šokivangistuse küsimine antud juhul ainuvõimalik. Kuigi kohtu määratud šokivangistus oli minu küsitust ühe kuu võrra lühem, on prokuratuur otsusega siiski rahul," selgitas prokurör Amur

Liiklusjärelevalvekeskuse liiklustalituse juht Henry Murumaa sõnul on alkoholi liigtarbimine probleem ning igapäevaselt kandub see riskikäitumine ka liiklusesse. "Mistahes ametikohal ei ole üldjuhul aktsepteeritav olla tööpostil alkoholijoobes. Veel enam vastuvõetamatu on see sõidukijuhi puhul, kes vastutab lisaks endale ka reisijate ohutuse eest. Iga juht peab ise veenduma, et tema tervislik seisund lubab rooli minna. Ent samamoodi peaksid ka ettevõtted jälgima, et nende alluvad sobivad sel ametikohal töötama," ütles Murumaa, kelle sõnul suunab politsei kutseliste juhtide kontrollimisele erilist tähelepanu ka algava kooliaasta eel.

Tänavu on bussijuhtide osalusel toimunud 62 liiklusõnnetust, milles on hukkunud kolm ning vigastada saanud 129 inimest.

Süüdistuse järgi juhtis Aare laupäeval Tallinnas bussi, olles ise raskes alkoholijoobes. Tegemist oli tellimusveoga ning bussis oli reisijatena 19 alaealist, kes olid teel tantsulaagrisse. Tallinn-Narva maanteel sõitis Aare bussiga tagant sisse punase fooritule ees seisma jäänud Volvole, mis omakorda paiskus otsa Hondale. Bussis keegi viga ei saanud, sõiduautodes olnud kaks inimest viidi kontrolliks haiglasse, kus neil tuvastati kergemaid vigastusi.

.