Justiitsministeeriumi karistuse täideviimise talituse juhataja Priit Post meenutas tänavu suvel Delfile, et Eesti vangikambrist toimus seni viimane suurem põgenemine 2010. aastal, kui vang lõhkus Murru vanglas öörahu ajal akna ees olevad trellid, väljus hoone katusele ning ületas perimeetri piirded.

Tegemist oli toona vaid 20-aastase vägistamises süüdi mõistetud Ruslan Villoneniga, kelle kadumine avastati hommikuse loenduse käigus kell 6.30. Villonen naasis ise samal päeval kell 22.30 vabatahtlikult vanglasse.

Tänaseks oma tegevuse lõpetanud Murru vangla piltides ja videos (tegemist USA mulluse õppeharjutusega vangla territooriumil):

Alates aastast 2011 liideti vangla Harku vanglaga ning ühisnimeks sai "Harku ja Murru vangla". Siin fotod sellest ühisvanglast:


Viimaste aastate ainus kiire lahenduseta jäänud põgenemine leidis aga aset 2008. aastal, kui vangla meditsiiniautost põgenes toona 30-aastane varas ja paadunud röövel Alex Puškin, keda toimetati Tallinna vanglast Maardus asunud vanglate haiglasse. Vahistatul õnnestus sõidukist põgeneda Vana-Narva maantee raudteeülesõidu kohal. Puškinit pole siiani tabatud ning ta figureerib isegi Interpoli kõige tagaotsitavamate nimekirjas.

Tallinna vangla piltides ja Eesti Ekspress videos vanglas "külas":

"Rõhutada tuleb, et selliseid juhtumeid, kus vang põgeneb vangla territooriumilt, tuleb Eestis ette väga harva. Üldjuhul üritatakse põgeneda väljaspool vanglat - kas haiglast või konvoeerimise ajal," rääkis justiitsministeeriumi karistuse täideviimise talituse juhataja Priit Post Delfile.

Post lisas, et vanglavälistelt saatmistelt on üritatud põgeneda veel mõningatel üksikutel juhtudel, kuid siis on üritajad kiiresti kätte saadud.

Sarnaseid konvoeerimise käigus põgenevate vahistatude juhtumeid on aga veelgi olnud. Näiteks põgenes 2013. aasta veebruaris Liivalaia tänaval asuvast kohtumaja teiselt korruselt läbi akna auto varguses kahtlustatav 28-aastane mees, kes oli kohtusse vahistamisele viidud. "Toona politsei selle isiku peal käeraudu ei kasutanud, kuivõrd vahistatul esinesid tasakaaluhäired, mistõttu raudus käed oleksid suurendanud riski, et vahialune kukub ja vigastab ennast," kommenteeris seda intsidenti PPA pressiesindaja Kaarel Kuusk mullu Delfile.

Niisamuti õnnestus 2013. aasta detsembris 16-aastasel Vladimiril põgeneda hetkel, kui teda politseisõiduki juurest arestikambrisse toimetati. Mees tabati küll paar päeva hiljem, aga tema kinnipidamisel ründas Vladimir politseinikku noaga ja haavas viimast.

Eraldi statistikat politsei PPA esindaja Kaarel Kuuse sõnul vahialuste põgenemiskatsete üle ei pea, kuid hinnanguliselt saab need juhtumid mehe väitel ühe käe sõrmedel kokku lugeda.

Vanglate kohta saab rohkem infot siit.

Vaata ka pilte ja videot Viru vanglast:

Samuti siin pildid Tartu vanglast: