"Häirekeskus sai täna kell 16.39 teate, et Suur-Sõjamäe 31a põleb jäätmekütuse tootmise hoone," ütles Põhja päästekeskuse valvepressiesindaja Delfile.

Suur-Sõjamäe tänaval põleb üks Ragn-Sellsile kuuluv tootmishoone. "Reageerisime kõige kõrgema reageerimisastme järgi. Tossu on palju," kommenteeriti päästeametist. Ameti sõnul pole prügist eralduv suits oluliselt mürgisem, kui teistel põlengutel eralduv toss. Esimeste mõõtmiste tulemused pole tuvastanud tõsisemalt tervist kahjustavaid ühendeid. Siiski tasub piirkonnas sulgeda aknad ning venilatsioon.

Ajuti kõlanud plahvatused olid tingitud hoones olnud õlitünnidest. "Plahvatavate õlitünnide tõttu olid kustutustööd raskendatud, kuna päästjad ei pääsenud hoonesse sisse," lisas valvepressiesindaja.

Hiljem oli päästjatel võimalik hoonesse siseneda ja kustutustöid ka sees teostada.

Ragn-Sellsi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Rainer Pesti sõnul pole teada, mis põhjusel põleng tekkis. "Põleng sai alguse keskmisest sektsioonist ühe jäätmepurusti juurest."

Tegemist on jäätmekütuse tootmise hoonega, milles on kolm sektsiooni: esimene on eelhalli osa, mis süttis aprilli lõpus, teine on jäätmeliinidega tootmisosa, kus on hetkel tulekahju. Kolmas osa on jäätmekütuse laoosa. "Kõige intensiivsemalt põleb just see keskmine osa, kuid suits on hetkel nii intensiivne, et tuletõrje ei oska öelda, kas tuli on ka hoone teistesse osadesse kandunud," ütles Pesti kella seitsme paiku.

Sündmuskohal viibiv päästeameti töötaja ütles kell 20.50 Delfile, et tule levik on peatatud, kuid lokaliseeritud see veel pole. Tuli lõõmas kogu hoone ulatuses.

Põhja päästekeskuse valvepressiesindaja ütles kell 22.40 Delfile, et aktiivse põlengu pindala on vähenenud umbes 100 ruutmeetrini ja kustutustööd jätkuvad. Osa hoone katusest on sisse varisenud.

Kella 22.30 paiku tehtud fotodelt on näha, et must toss on asendunud läbipaistva suitsuvinega, mis levib endiselt laialdaselt.

Lugejate fotod vahendavad, et põlengust tulevat suitsu oli näha mitmekümne kilomeetri kaugusele maanteele ning suitsusammas kõrgus üle Tallinna, paistes kätte Tartu maanteele ja Viimsisse.

Osa tossust kandus ka Tallinna lennuväljale. Tallinna lennujaama pressiesindajale Margot Holts ütles, et Lennuliiklusteeninduse AS on olukorraga kursis, kuid lennuliiklus jätkub plaanipäraselt. "Tossu sees on nii lennuradade ümbrus aga ka nende pealne, siiski meie süsteemid toimivad ilma tõrgeteta edasi," sõnas Holts tund aega pärast põlengu puhkemist.

Kohapeal viibinud Delfi fotograafi sõnul oli põlengupaigas tunda kirbet, väga ebameeldivat lõhna ja kohati oli suits väga paks ning kuulda oli väiksemat sorti plahvatusi.

Suur-Sõjamäe tänaval põlengupaiga läheduses oli kogu ümbrus suitsuvinesse mattunud.

Uudis on täiendamisel!