Liivat oli tagaotsitavaks kuulutatud, kuna ta ei täitnud talle varasema kohtuotsusega pandud kohustusi. Nimelt mõisteti ta 2014. aasta augustis süüdi joobes juhtimises, talle mõisteti tingimisi vangistus. Liivatile karistuseks mõistetud 9 kuud asendati 534 tunni üldkasuliku tööga. Mees aga teatas kriminaalhooldajale, et läheb Tallinnasse, kuid mingit avaldust selle kohta ei teinud ja kaduski õiguskaitseorganite vaateväljast, mistõttu oli kuni Küüni tänava peksmiseni tagaotsitav.

Tartu maakohus teatas, et tänase määrusega rahuldati kriminaalhooldusosakonna taotlus ja tühistati üldkasuliku töö kohaldamine ning pöörati täitmisele Andrias Liivatile (23) Viru maakohtu 22. augusti 2014 otsusega mõistetud ärakandmata karistus, mis on kaheksa kuud ja 27 päeva vangistust. Karistuse kandmise aja algust arvestatakse Liivati tagaotsitavana kinnipidamisest selle nädala esmaspäeval.

Liivat mõistati Viru maakohtu 22. augusti 2014 otsusega süüdi mootorsõiduki juhtimises alkoholijoobes ja talle mõisteti üheksa kuu pikkune vangistus, mille hulka arvati eelvangistuses viibitud kolm päeva. Vangistus asendati 534 tunni üldkasuliku tööga, mille tegemise ajal oli tal kohustus järgida kontrollnõudeid, lisaks mitte tarvitada alkoholi ja narkootikume.

Tartu maakohus leidis, et kriminaalhooldusametniku erakorraline ettekanne Liivatile mõistetud ja ärakandmata vangistuse täitmisele pööramiseks on oma sisult igakülgselt põhjendatud. Liivat pole teinud ära mitte ühtegi tundi üldkasulikku tööd, mis oli mõistetud Viru Maakohtu 2014. aasta otsusega. Liivatit on kriminaalhoolduse ajal olnud alus kahel korral kuulutada tagaotsitavaks, sest ta on hoidunud kõrvale nii üldkasuliku töö tegemisest, sellega kaasnevast kriminaalhooldusest kui ka kohtust. Viimane kontakt kriminaalhooldajaga oli Liivatil 22. detsembril 2014. Ühtegi mõjuvat põhjust üldkasuliku töö mittetegemise ja kontrollnõuete rikkumise põhjendamiseks Andrias Liivat tänasel kohtuistungil ei avaldanud.

Tartu maakohtu 26. märtsi 2015 kohtumäärusega kuulutati Liivat tagaotsitavaks ja kohaldati tema suhtes tõkendit vahistamine alates tema kinnipidamisest. Liivat peeti tagaotsitavana kinni sel esmaspäeval.

1992. aastal sündinud ja 16-aastasena Tapa erikooli määratud noormehel on lisaks tänase karistuse toonud joobes juhtimisele veel kolm kriminaalkaristust ka varasemast, teda on karistatud sõidukite omavolilise kasutamise, vägivalla, varguse ja lõhkematerjali käitlemise eest.

Näiteks 2012. aasta veebruaris peksis Liivat koos kaaslasega läbi mehe, kellelt olid nõudnud autovõtmeid, et tolle autoga sõitma minna. Pärast seda, kui kannatanu keeldus sõiduki võtmeid loovutamast, hakkas kaasosaline kannatanut peksma, lüües teda rusikaga näkku ja rindu. Peksmise tagajärjel kukkus kannatanu põrandale pikali, kaaslane jätkas peksmist jalgadega. Seejärel liitus peksmisega ka Liivat. Mehed jätkasid põrandal lebava kannatanu jalgadega peksmist keha piirkonda ning nõudis samaaegselt autovõtmete üleandmist. Peksmise tulemusena nõustus kannatanu viima neid soovitud sihtkohta ning koos sõideti Tallinnast välja Rakvere suunas. Kuusalu lähistel käskisid nad kannatanul sõiduk peatada ning Liivati kaasosaline tõmbas kannatanu jõudu kasutades autost välja. Seejärel sõitsid nad sõidukiga minema ja tegid sellega avarii. Järgmisel päeval parkisid nad avariilise sõiduki Tallinnasse Kristiine kaubanduskeskuse taga asuvasse parklasse.

Lisaks valdas Liivat sügisest 2011 täpsemalt tuvastamata ajast alates kuni 2012. aasta veebruarini paiskelõhkeainete hulka kuuluvat suitsuta püssirohtu, millest valmistas lõhkeseadeldise ja laskeseadeldise, mida ebaseaduslikult hoidis enda valduses.

Seadeldis oli mõeldud lendkehade väljatulistamiseks. Teine isevalmistatud lõhkeseadeldis koosnes piesoelektrilise sädemegeneraatoriga käivitusmehhanismist, suitsuta püssirohuga täidetud vasktorust ja elektrijuhtmest koos süüteelemendiga ning seadeldis oli mõeldud plahvatuse tekitamiseks.

Seadeldised ei olnud kasutuskõlbulikud, kuid seadeldistes sisaldunud paiskelõhkeained olid kasutuskõlbulikud. Politsei leidis need läbiotsimise käigus tema kodust ja võttis ära.