Vestluste salvestiste kuulamist jätkati pooleli jäänud kohast. Jutuajamised pärinesid 2013. aasta septembrist ning peamiselt käis jutt rahast. Salvestuste tekst kuvati ekraanil ja olulisemad kohad tõi prokurör Andres Ülviste ka eraldi välja.

Vestlustes jääb tihti puudu kontekstist, mida istungi ajal täpsustada pole võimalik, kuid toome esile mõned lõigud, millele ka prokurör tähelepanu juhtis.

Prokuröri koostatud materjalis vead sees

Pärast kuritegeliku ühenduse juhtimises süüdistatava Assar Pauluse ja Andres Vaigu omavahelist vestlust raha üle jõuti salvestiste kuulamisel protokolli kohaselt Jaanus Kivimaa ja Andres Vaigu vestluseni, mille osas Vaik protesteerib, et pole Kivimaaga kohtunud, veel vähem rääkinud. Vestlus, mille üheks pooleks on Vaik ning teine pool jäi selgusetuks, on aga huvitav. Jutt käib Alo Paluoja ja Ats Pärnaste vägivallatsemisest. Tundmatu: "Vaata see, et mingisugune lugu on see, et Alo oli nagu rohkem kinni hoidnud ja Ats oli siis nagu ladunud peale." Vaik vastas: "Ma tean nagu Atsi ütlusi, saad aru, et kuradi kukkus pikali ja pani paar matsu."

Kurjategijad ei ütle otse välja, et tegeldakse kuritegeliku äriga

Omavahelistes vestlustes ei maini süüdistavad arusaadavalt otseselt, mis asju nad arutavad ja kust kõne all olev raha pärineb. Samuti räägitakse vestlustes paljudel erinevatel teemadel ning erinevatest kuriteoepisoodidest, mistõttu on keeruline ilma kontekstita sündmusi hoomata. Kaitsjate poolelt esitati ka sellekohane märkus, et ei ole võimalik aru saada, kust raha pärineb, kuid prokurör Andres Ülviste rõhutas, et kurjategijad ei ütle kunagi välja, et panevad toime maffia- või maksukuriteo, millele järgnes saalis üldine naer. Muigasid nii kaitsjad kui süüdistatavad. "Igal jutul on mõte ja saab kontekstiga sisustada," märkis prokurör.

"Me ei kukkunud sinna protsessi taevast," lisas Ülviste, kelle sõnul ei ütle keegi välja, et "tegeleme kuritegeliku äriga".

"Kõik on endiselt raha eest, aga raha ei ole"

Jõugu siseelu iseloomustab pidev segadus, kelle käes on raha, kus seda hoida ja kes rahaga kadunud on.

Assar Paulus ja Andres Vaik arutlevad ühes vestluses selle üle, kus peaks raha hoidma. Vaigul olevat 1750 eurot. Paulus näitab üles õiglust rahajagamisel. "Mina ei võta siit midagi, see läheb kõik poiste vahel pooleks, ja noh... ega ma talle mingeid suuniseid andma ei hakka."

Erik Roos ja Andres Vaik vestlevad neljanda septembri õhtupoolikul esialgu mehest, kes olevat teisi petnud.

Roosi küsimusele, kuidas tal läheb, vastas Vaik: "Muidu ei ole midagi. Kõik on endiselt raha eest ja raha ei ole." Vaigu sõnul on sügis küll viljaaeg, kuid hinnad on madalal. Viljaärist vesteldakse mitmel korral ning soovitatakse sellel silma peal hoida.

Vaigu rahamured on aga suured. "Ei ole jah ühtegi penni toonud, vastupidi saad aru, isegi selle, mille ta lubas mulle ära tuua. Ta on mulle isiklikult sees mingi kuradi, ma ei mäleta, kas mingi neli tonni või mis me temaga kokku leppisime lõpuks. Saad aru, ma tõmbasin seda veel alla ka raisk."

"Ma toon sulle juustu"

Prokurör pidas vajalikuks Aire Urbanovitši ja Andres Vaigu vahelise telefonivestluse juustust samuti eraldi ette lugeda, millest võib järeldada, et tegelikult polnud see piimatoode kohtumise ajendiks.

"Ma tahtsin teada, et kas sa oled kodus?" küsis Vaik.

Aire Urbanovitš: "Jaa."

Vaik jätkas: "Et mul on juustu, ma toon sulle juustu."

Urbanovitš: "Okei, olen kodus."

Vaik: "Okei."

Süüdistuse kohaselt juhtis Assar Paulus (52) alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Süüdistuse kohaselt andis Paulus vastavalt väljakujunenud käsuliinile kuritegeliku ühenduse liikmetele erinevaid korraldusi, ülesandeid ja käitumisjuhiseid kuritegude organiseerimise, toimepanemise ja selle tulemusena saadud varalise kasu jaotamise kohta.

Kuritegelikus ühenduses kehtis mitmetasandiline juhtimine ja kuritegeliku ühenduse allstruktuurid jagunesid vastavalt territoriaalsele jaotusele ning süüdistuse kohaselt kasutas Paulus oma tegevuse näiliselt legaalsena hoidmiseks ka ettevõtteid.

Riigiprokuratuur süüdistab lisaks Paulusele kuritegeliku ühenduse juhtimises Andres Vaiku (53) ja Peep Haavikut (51), keda ähvardab süüdimõistmisel viie- kuni 15-aastane vanglakaristus.

Lisaks eelmistele astuvad erinevate süüdistustega kohtu ette Taago Vool (26), Jaanus Kivimaa (39), German Starodubtsev (44), Ats Pärnaste (39), Rünno Kristjuhan (49), Virgo Raudsepp (42), Sivart Saarmann (40), Erik Meier (44), Gennadi Svetšnikov (42), Rainar Soo (48), Alo Paluoja (38), Aire Urbanovitš (33), Aivo Hobolainen (49), Kaimo Kaasik (42), Hanno Kivisild (41), Mati Kullamäe (56), Erki Roos (42), Roman Krutõh (42), Peeter Kurg (50), Renita Kurg (38), Katrin Varusk-Kala (41), Ahti Paltser (34) ja Ragnar Toom (39) ning OÜ Capital Inkasso ja OÜ Barbarossa Invest.