Neljapäeva öösel vastu reedet rullus Lõuna-Eestis lahti politsei suuroperatsioon, mille tulemusena on kinni peetud kolm leedust pärit isikut, keda kahtlustatakse organiseeritud autoröövide korraldamises Eestises. Varaste peatamiseks olid politseinikud sunnitud kasutama tulirelvi, haavats sellega ka ühte kahlusalust.

Kolme leeduka tabamiseni viinud sündmustele eelnes ligi aasta pikkune uurimis- ja jälitustegevus. 100 politseiametniku kaasabil käivitati operatsioon juba enne varguse toime panekut. “Midagi juhulikku seal ei olnud,” vihjas pressikonverentsil Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa.

Leedust pärit autovargad ärandasid Tartumaalt sõiduauto BMW X5, mis on varaste üks lemmikautosid, neljapäeva hilisõhtul. Kuna midagi ei saa olla juhulikku, olid politseinikud ja ka K-komando selleks juba valmis. Vargusele aga ei reageeritud kohe. “Kuni selle hetkeni, mil me nad kinni võtsime, arvasid nad ilmselt, et on sündmuskohalt põgenenud,” ütles Lõuna prefektuuri operatiivjuht Meelis Saarepuu.

Vargaid üllatati öösel kolme ja nelja vahel Karksi-Nuia lähistel asulva Äriküla tee ääres. Politseiautodest moodustati kahtlusaluste peatamiseks teetõke. Tõkkele lähenesid suurel kiirusel varastatud BMW ja sellele lisaks ka saateauto. Kui oli näha, et autod ei kavatse peatuda, vaid muutuvad ohtlikuks nii endale kui politseinikele, avati liikuvate masinate pihta tuli.

Sellest hoolimata üritasid autos istunud mehed (kahe- või kolmekümnendates aastates) edasi põgeneda ja rammisid ühte politseiautod. Üritades sõitu mööda põldu jätkata, jäi üks auto lihtsalt kinni ja teine põrutas Saarepuu sõnade järgi “puu otsa.”

Kuna politsei oli eeldatava kuritegeliku organisatsiooni tegevust pikalt jälginud, oli teada, et nad võivad kanda ja ka kasutada tulirelvi. Seetõttu kasutati väga palju ressurssi ja oldi ettevaatlikud. Meeste tegutsemise ja relvade kandmise kohta räägib kõnekalt politsei poolt välja antud video ühe auto ärandamisest.

Kolmest mehest kaks õnnestus kätte saada teeblokaadi lähedusest. Vahistamise ajal nad enam otsest vastupanu ei osutanud. Sel hetkel selgus ka, et üks meestest oli saanud politsei teenistusrelvast haavata. Talle anti kohapeal esmaabi ja tema elu ei ole ohus.

Kolmas kaasosaline pääses aga alguses jooksu ning jõudis hommikuks läbida ligi neli kilomeetrit. Tema leidmiseks kasutati ka jäljekoeara abi ja ta tabati hommikul kell pool üksteist. Kuigi koer ei olnud see ametnik, kes leeduka põgenemise lõpetas, mängis ta väga olulist rolli jälgede leidmisel ja ajamisel.

Kui tänane pressikonverents Tartu politseijaoskonnas kell neli lõppes, toodi uksest välja ka käeraudades kahtlusalune.

Tegu on alates eelmise aasta sügisest kolmanda leedust pärit isikute grupiga, kes on Eestis autovarguste korraldamise eest kinni peetud. Ainuüksi lõuna ringkonnast on nad selle aja jooksul ärandatud 25 autot. Hetkel ei osanud juurdlust juhtiv ringkonnaprokurör Siinmaa öelda, kas nende rühmituste vahel on ka seoseid.

Küll aga võib välja tuua, et neil gruppidel on oma ühised jooned. Näiteks tõi Siinmaa välja, et rühma kuulub tavaliselt tehnilise taibuga isik, kes suudab autodesse sisse muukida või elektroonilisel teel uksed avada ja loogiline vajadus on ka autojuhi järele, kes peaks olema võimeline vajadusel ka tavapärasemast uljamalt sõitma.

Samuti on tavapärane, et varastatakse just elektroonilise ja kaugjuhitava lukusüsteemiga autosid. Selle tarbeks on varastel oma infotehnoloogilised lahendused, kuidas võõras auto võtmeta lahti saada. Samas pole haruldane ka see, et vargad tungivad autoomaniku koju ja varastavad võtmed sealt. Ärandajate lemmikuteks on kujunenud X seeria BMW-d ja Toyota Land Cruiserid. Kus on nõudlust, on ka pakumist, kuna tegu on ka eestlaste ühtede lemmikmarkidega.

Kell 15 alanud pressiüritusel andsid Lõuna prefektuuri operatiivjuht Meelis Saarepuu, prefekt Tarmo Kohv ja Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa ülevaate, kuidas tabati kolm relvastatud Leedu kurjategijat.