Kuna varasemad karistused ei ole soovitud mõju avaldanud, siis pidas politsei vajalikuks taotleda talle kohtult karistuseks aresti. Kohus pidas taotlust põhjendatuks ja Rapla kohtumaja kohtunik määras mehele karistuseks 15 ööpäeva aresti, teatas Lääna prefektuur.

Rapla politseijaoskonna patrullitalituse juhi Margus Kaldma sõnul on juhtum üsna ebatavaline. „Kurioosseks teeb selle asjaolu, et noormees kandis eelnevalt Rapla politseijaoskonna arestikambris karistuseks määratud aresti selle eest, et oli autorooli olnud, omamata selleks õigust. Noormees vabastati arestikambrist pühapäeval, 22. märtsil kell 14.45. Tema vabaduses olemine kujunes aga väga lühiajaliseks, sest juba 20 minutit hiljem jäi ta uuesti politseile vahele, olles taaskord mootorsõidukit juhtimas ja politsei tõi ta tagasi arestikambrisse,“ selgitab Kaldma.

Noormeest on varem mootorsõiduki juhtimise eest, milleks tal õigus puudub, korduvalt karistatud nii rahatrahvi kui arestiga, kuid seni ei ole määratud karistused tema liikluskäitumist muutnud.

Kaldma sõnul on juhtimisõiguseta isiku poolt mootorsõiduki juhtimine raske liiklusalane rikkumine, millesse politsei suhtub täie tõsidusega. „Need inimesed ei ole läbinud koolitust ega selgeks õppinud liiklusreegleid ja on üsna suur tõenäosus, et nad võivad eksida liiklusreeglite vastu ja põhjustada oma ebaõigete valikute tõttu raske liiklusõnnetuse. 2014. aastal registreeriti Rapla maakonnas kokku 106 liiklusõnnetust. Juhtimisõiguseta isikute poolt põhjustatud liiklusõnnetustes sai vigastusi 30 inimest ja üks hukkus,“ lausub ta.

Mootorsõiduki juhtimise eest juhtimisõiguseta isiku poolt näeb liiklusseadus karistusena ette rahatrahvi kuni 800 eurot või aresti. Kui sama teo paneb toime isik, kes on mootorsõiduki juhtimiselt kõrvaldatud või kelle juhtimisõigus on peatatud või kellelt juhtimisõigus on karistusena ära võetud siis on karistusena ette nähtud rahatrahv kuni 1200 eurot või arest.

Isiku suhtes, kes süstemaatiliselt juhib mootorsõidukit ilma juhtimisõiguseta, alustatakse kriminaalmenetlus ja selle eest nähakse karistusena ette rahaline karistus või kuni üheaastane vangistus. Süstemaatilisuseks loetakse sama teo toimepanemist vähemalt kolmel korral ühe aasta jooksul.