Kohus vabastas üheksaks aastaks vangi mõistetud Vladimir Lunkini (57) tingimisi enne tähtaega ning määras ta kuni 2018. aasta 4. detsembrini kriminaalhoolduse alla, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm ERR-i uudisteportaalile.

Samuti peab Lunkin kahe nädala jooksul pärast vabanemist asuma tööle või võtma end töötukassas arvele.

Kohus leidis, et Lunkini puhul on praeguseks ajaks tema vangistusaeg olnud piisav, et mõjutada esmakordselt vangistuses viibivana hoiduma edaspidi süütegude toimepanemisest.

Kohtu arvates võimaldavad Lunkini selgitused kohtuistungil, tema positiivne käitumine karistuse kandmise ajal ja head vabanemisjärgsed elutingimused eeldada, et ta suudab edaspidi elada seadusekuulekalt.

Kohus tõdes, et Lunkinil on vabanemisel olemas töökoht, mis tagab püsiva sissetuleku ja väldib tegevusetusest tulenevaid riske uute kuritegude toimepanemiseks.

Harju maakohus saatis Lunkini 2010. aasta oktoobris pikaks ajaks vangi. Kohus leidis toona, et Vladimir Lunkini süü lõhkekeha omamises, plahvatuse tekitamises ning mõrvakatses on tõendatud ja karistas teda üheksa-aastase vangistusega.

Ühtlasi mõistis kohus Lukinilt sundrahaks välja 10 875 krooni, kaitsjatasu hüvitamiseks 1260 krooni ninbg ekspertiisikulude katteks 44 929 krooni. Kuriteo toimepanemise eest saadud 20.000 krooni otsustas kohus Lukinilt konfiskeerida.

Politsei sai kuritööst teate 2009. aasta 4. detsembri õhtul, kui kella 17.30 ajal kärgatas Mustamäel Vilde tee 56 asuva kortermaja trepikojas tugev plahvatus. Laiali paiskunud klaasikildudest sai vigastada koridoris viibinud Sergei, kelle kiirabi haiglasse viis.

Juhtunut uurima asunud kaitsepolitseinikud tuvastasid, et koridoris plahvatas F-1 tüüpi granaat ning peagi selgus, et rünnak oli suunatud vigastada saanud mehe vastu. Kuna Sergei jõudis enne plahvatust granaadi viskajat näha ning tundis temas ära oma vana tuttava Vladimir Lunkini, polnud politseinikel kahtlustatava tabamisega raskusi ja mees peeti kinni juba kuriteopäeva õhtul.

Lunkin tunnistas Sergei suunas granaadi viskamist, kuid kinnitas, et ei uskunud granaadi ehtsa olevat. Mehe väitel tellis temalt Sergei hirmutamise kannatanu tütre ekskallim, kes soovis Sergei perekonnale halba. Lunkini kinnitusel sai ta tellimustöö korraldamiseks tellijalt 20 000 krooni ja granaadi.