Esialgsetel andmetel on alust arvata, et ulatuslik tulekahju sai alguse looduses lõkke tegemisest. "Sellise tugeva tuulega, nagu oli eile, ilmselgelt ei tohi lõket teha," ütles Delfile Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs.

Nüüdseks on tulekahju sisuliselt kustutatud, kuid sündmuskohal on veel eri komandode päästjad ja vabatahtlikud päästjad, kes tegelevad võimalike tulekollete otsimisega. Täna hommikul jätkati järelkustutustöödega kella 4.40 ajal, kell kaheksa hommikul oli vahtkondade vahetus.

Hirs märkis, et põles mets ja turbapinnas 6,8 hektaril, mitte 21 hektaril, nagu eile arvati. "Kui on palju suitsu ja tugev tuul, siis on raske neid hektareid hinnanguliselt paika panna," selgitas ta. Tule levikut soodustas tugev tuul ning turbapinnast oli raske kustutada, kuna tuul oli ülemise osa väga ära kuivatanud. "Eritehnika, kaasa arvatud PPA kopteri abil, võeti eile suur tulekahju maha. Seal olid päris head võimalused veevõtuks ja kopterist oli palju abi," meenutas Hirs.

Häirekeskus sai teate tulekahjust kell 11.09, mil helistaja Mustjõe külast teatas, et kuskilt tuleb paksu suitsu. Põlengu kohta andis info ka Tartusse lennanud PPA kopter, mille abil täpsustati põlengu täpne asukoht.

Eile õhtul oli Anija metsatulekahjut kustutamas veel 39 päästjat, kellest 16 olid vabatahtlikud. Päästjate plaan oli kuni südaööni tegeleda aktiivse kustutamisega ja südaööst kuni kella neljani jätta patrullid tuld jälgima. Plaan oli aktiivsete tegevustega alustada jälle kella neljast hommikul, mil läheb jälle valgeks.