Põder arvab oma töös, et tagantjärele rikkumiste menetlemine on prokuratuuri ja sisekontrolli tegemata töö.

"Antud valdkonnas oleks alles teisejärgulised sisekontrolli ning teenistusliku järelvalve töö küsimused, sest ideaaltingimustes peaks sisekontroll ja prokuratuur ennetama ja ära hoidma seaduserikkumisi, mitte aga tegelema distsiplinaarjuurdluste või kriminaalmenetluse läbi viimisega juba toime pandud seaduserikkumiste suhtes, st. tegematajätmisest tulenevate tagajärgedega," selgitab Põder dipolmitöös oma mõtet.

Põder leiab ka oma diplomitöös, et korruptsiooniohu vältimiseks politseistruktuurides tuleks töötaja panust ametiülesannete täitmisel siduda nn. tulemuspalga süsteemiga. "Kui mõni ametnik ei sobi isikuomaduste poolest struktuuriüksust juhtima, kuid tänu kellele toimub tulemuslik jälitustöö või eeluurimine, siis ei peaks need ametnikud saama oluliselt vähem palka kui tema ülemused," kirjutab Põder.

Põder käib oma töös välja veel erinevaid meetodeid politseikorruptsiooni vastase võitluse tõhustamise võimalustest Eestis, pidades nendeks üheks olulisemaks ajakirjanduse rolli korruptsioonijuhtumite kajastamisel.

"Korruptsioonikahtluse tõttu teenistusest vabastamine võib tekitada endisele ametnikule olukorra, kus tal puudub edaspidi võimalus tööd leida, kuivõrd ta on oma mainet määrides määrinud ka endise tööanda, s.o riigi mainet. Seega peaks töötuks jäämise hirm sundima ametnikku aususele," analüüsib Põder oma diplomitöös.

Harju maakohus võttis 21. detsembril kaitsepolitsei spetsialisti Indrek Põdra kuni kuueks kuuks vahi alla süüdistatuna altkäemaksu võtmises.

Põderit kahtlustatakse kapo teatel altkäemaksu võtmises oma ametipositsiooni ja ametialaselt juurdepääsetavate andmete ebaseadusliku ärakasutamise eest eesmärgiga mõjutada politsei- ja piirivalveameti ametnike otsuseid süüteo- ja järelevalvemenetlustes.

Samas kriminaalasjas kahtlustatakse ka teisipäeval lahkumisavalduse esitanud politsei- ja piirivalveameti (PPA) sisekontrolli büroo juhti Meelis Tanieli kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises. Samuti kahtlustatakse mitut isikut altkäemaksu andmises.