15 kannatanuga liiklusõnnetus Tallinnas Tartu maanteel

16. mail põhjustas BMW juht Tallinnas Tartu maantee ja Kreutzwaldi tänava ristmikul õnnetuse, milles sai kokku vigastada 15 inimest, kolm neist raskelt. Liiklusõnnetuse põhjustamises esitati kuriteokahtlustus BMW-d juhtinud 22-aastasele Gregorile, kes oli, nagu ekspertiisist selgus, alkoholi tarvitanud, ent mitte kriminaalses joobes.

Paljude tunnistajatega õnnetuse asjaolude uurimine on võtnud palju aega ja veel hilissügisel ootas prokuratuur viimaseid ekspertiisitulemusi, kuid praeguseks on jõutud järeldusele, et kriminaalasi võib kohtusse jõuda uue aasta esimesel poolel. Praeguseks on prokuratuur lubanud, et asi jõuab kohtusse 2016. aasta esimeses pooles.

Traagilises batuudiõnnetuses hukkus kaks last

Viienda juuli õhtul juhtus Tartumaal Tõrvandis väga raskete tagajärgedega õnnetus, kus tuule alla võtnud ja mitmekümne meetri kõrgusele kerkinud täispuhutavalt batuudilt kukkunud tüdruk ja poiss hukkusid ning kolm viidi raskete vigastustega haiglasse.

Peol oli tarvitatud ka alkoholi. Politsei alustas kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Oktoobris esitati kahtlustus kahele batuudi paigaldajale ning äriettevõtte juhile, kes batuudirendi teenust osutas. Praeguse seisuga kriminaalmenetlus kestab.

Võrumaa metsast leiti surnud imik

27. septembril leiti Võrumaal metsast surnud imik. Politsei asus poisi surma uurima ja tema ema otsima. Politsei alustas kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Hiljem selgitati välja, et vägivalla tundemärke surnukehal polnud. Imiku metsa viinud ema pole siiani leitud, menetlus kestab.

Tartus hukkus öösel politseiauto alla jäänud noormees

21. novembril kell 5.09 juhtus traagiline õnnetus Tartu kesklinnas, kus alarmsõidul politseibuss sõitis otsa 20-aastasele mehele. Jalakäija hukkus sündmuskohal.

Õnnetus juhtus Riia mäel ülekäigurajal, alarmsõidul ja vilkuritega politseibuss sõitis kesklinna poole, ülekäigurajal ületasid teed kaks meest. Üks neist jäi auto alla ja hukkus. Politseisõidukit juhtis Tartu politseijaoskonna patrullpolitseinik, 25-aastane mees. Sõiduk oli teel kesklinna, kuhu oli samal ajal kaks väljakutset.

Alustatud kriminaalmenetluse eeluurimine kestab. Prokuratuur on olnud uurimise käigu suhtes enam kui napisõnaline. "Menetluse andmeid oleme valmis avaldama, kui uurimine jõuab lõpule," ütles Lõuna prokuratuuri pressiesindaja.

13-aastane poiss jäi Tallinnas veoki alla ja hukkus

25. novembri hommikupimeduses hukkus Tallinnas Vabaduse puiesteel kooliteel olles veoki alla jäänud 13-aastane poiss. Mingil põhjusel ei märganud veokijuht, et oli lapsele otsa sõitnud ning sõitis edasi, lohistades teda kaasa, kuni pealtnägijate märguandeid tähele pani. Teada on, et mõlemale liiklejale põles fooris roheline tuli.

Praguseks kellelegi kuriteokahtlustust esitatud. Prokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas ütles Delfile, et see, kas veoautojuhile kahtlustus esitatakse või mitte, selgub peale seda, kui kogutud on kõikvõimalikud tõendid, mille järgi saab hinnata, kes on liiklusõnnetuse põhjustamises süüdi. Tunnistajate arvu ning nende ütluste sisu ei ole võimalik menetluse huvides avaldada. Prokuratuur saab siiski kinnitada, et veoauto roolis olnud mees on üle kuulatud.

Markkuse kadumine

Aasta jooksul hakkas silma palju kadunud inimesi, kelle leidmisel lähedased ja politsei sageli avalikkuse abi palusid. Enamik kadunutest leiti mõne aja möödudes, osad neist õnnetuseks surnuna, kuid kõige suuremat tähelepanu pälvis 17-aastase Võru poisi Markkuse kadumine, keda nii politsei kui ka sajad vabatahtlikud väga põhjalikult otsisid, kuid keda siiski leida ei õnnestunud.

Markkus jäi Võrus kadunuks ööl vastu 24. oktoobrit. Kesköö paiku oli Markkus suundumas koju, kuid sinna ta ei jõudnud. Viimane teadaolev kontakt Markkusega oli öösel kell 00.30, kui ta viibis Võrus Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures. Ulatuslikud otsingud tulemust seni andnud ei ole. Vabatahtlike tööd juhendav Aare Rüütel on politseile ette heitnud, et nad ei ole Markkuse vanematele piisavalt toeks ega alusta kadumise osas kriminaalmenetlust. Politsei kinnitab, et ükski vajalik toiming pole kriminaalmenetluse taha jäänud.

14-aastane Darja jäi kadunuks ja leiti surnuna

7. detsembril teatas politsei, et palub abi 14-aastase Darja leidmisel, kes jäi kadunuks 4. detsembri õhtul Narvas Rahu tänava piirkonnas. Politsei alustas kriminaalmenetlust vabaduse võtmise paragrahvi alusel. 9. detsembril leiti Darja kodu lähedalt metsatukast terviseraja juurest surnuna. Kehal ei olnud nähtavaid vägivalla tunnuseid, kuid surma põhjust selgitava ekspertiisi tulemused pole veel selgunud.

Retsidivist tungis võhivõõrale naisele noaga kallale

14. oktoobri õhtul tungis 65-aastane mees Rakvere bussijaamas noaga kallale temale täiesti võõrale 71–aastasele naisele. Kannatanul õnnestus nuga ära võtta ning seetõttu jäi kuritegu lõpule viimata. Rakvere politsei pidas mehe sündmuskohal kinni. Selgus, et ta oli vaid viie päeva eest vanglast vabanenud. Asi on endiselt kohtueelses menetluses.

Mees teipis naise kinni ja pani auto pagasiruumi

24. novembril sai politsei teate, et Luunja vallas Kabina külas sidus joobes 27-aastane mees oma endise elukaaslase, 21-aastase naise, teibiga kinni, lükkas ta sõiduki pagasiruumi ning sõidutas Tartusse ja tagasi. Naisel õnnestus võtta ühendust sõbraga, kes ta päästis ja politseisse teatas. Politsei pidas mehe ebaseaduslikus vabaduse võtmises kahtlustatavana kinni. Kriminaalasja kohtueelne menetlus käib. Kahtlustatavana kinni peetud, varem korduvalt karistatud mees viibib kohtu loal vahi all.

Annelinna vägistamine

Paides leiti kahest autost relvi

Vihje kontrolli käigus avastasid Paide politseinikud 17. novembril Paide keskväljakul kahest autost tulirelvi ja laskemoona. Kahtlusalustena peeti kinni viis meest. Uurimine praegu veel käib, kahtlustatavate ring on sama, eeluurimise ajaks on vahistatud 3 kahtlustatavat.

Lisaks mainitud inimeste kadumise ja hukkumisega menetlustele jäävad sel aastal pooleli veel keerulised mitteisikuvastaste süütegude uurimised: Edgar Savisaare ja Tallinna Sadama juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiili korruptsioonikahtlustused ning politsei- ja piirivalveameti sees tegutsenud dokumendimaffia kriminaalasi.

Politsei kinnitab, et jätkuvalt uuritakse ka 9-aastase Varvara Ivanova tapmist Narvas 2012. aastal.