Täna hilisõhtul ja öösel on oodata lumesadu ja tuisku, sadu on kohati tugev. Kirde- ja põhjatuule kiirus on neljapäeva õhtust alates 15-20, rannikul puhanguti 22-25 m/s. Lund võib Kesk-, Lõuna- ja Ida-Eestis juurde tulla kuni 20 cm. Teeolud muutuvad keeruliseks, seisab EMHI tormihoiatuses.

Kui viimasel ajal on lumeuputus olnud Eesti põhjarannikul, siis Monika toob suurt lumelisa just pigem Lõuna- ja Ida-Eestisse.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor Jaan Saar ütles "Aktuaalsele kaamerale", et Monikat tuleb päris tõsiselt võtta ning hullem torm on alles ees.

Viimaste arvutuste põhjal langeb õhurõhk tsükloni südames reede öösel Peipsi taga 985 hPa-ni ehk 739 mm Hg. Võrreldes meid aegade jooksul külastanud hirmutsüklonitega pole see ju eriti madal (Gudrun 9.jaan.2005, rõhk keskmes 960 hPa), kuid põhjatormi põhjustab kiire õhurõhutõus tsükloni tagalas. Ja see suurima õhurõhugradiendiga ala peaks haarama Soome lahe ja kogu Eesti rannaveed. Tugevate põhjatuulte (algul ka kirde- ja reede päeval loodetuul) haarab kogu Eesti mandriosa. Tuule kiiruseks on arvutatud 15-20 m/s, sellele lisanduvad merel ja rannikul veelgi tugevam iilid 22-25 m/s.

Lumesadu, mis algas varahommikul Lõuna-Eestist, katab peagi terve maa ja intensiivistub tund tunnilt. Arvutuste põhjal on alust arvata, et suurima koguse lund saavad siiski tsükloni keskmele lähemad alad-seega Peipsist kuni Pärnu-Kunda jooneni.

Lumesaju intensiivsust võib jälgida radaripildilt või siis tund-tunnilt lisanduvat lumekogust ilma automaatjaamadest. Jäme arvutus 1 mm sadu=1cm lund. Kuna tugev tuul tekitab ka tugeva tuisu, siis on lumekatte paksus 24 tunni pärast äraarvamatu. Kuid juurde võib tulla nii 20 sentimeetrit lund, seda võib võrrelda näiteks 2008.aasta 23.-25. novembrituisuga.