Viimase kolme aasta jooksul keelenõukogu koostatud keelestrateegia peab tagama, et eesti keel oleks arenemisvõimeline ka aastal 2010, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti keelenõukogu esimehe Jüri Valge sõnul tagab strateegiast kinnipidamine eesti keele kuulumise maailma kõige arenenumate kultuurkeelte hulka. “See tähendab seda, et eesti keel peab olema kasutatav kõikidel tsivilisatsiooni ja ühiskonnatoimimise aladel,” rääkis Valge.

Teisisõnu peab eesti keelega hakkama saama alates kunstist ja filosoofiast ning lõpetades keeletehnoloogia ja kõnetuvastusega. “See, et me saame eesti keeles arvutit kasutada, on täiesti reaalne. Tulevikus reageerivad ka kodumasinad suulistele käsklustele ja mis oleks veelgi parem, kui saame neid käsklusi eesti keeles anda,” lisas Valge.

Et eestikeelsed arvutiprogrammid leiaksid laiema heakskiidu, näeb haridus- ja teadusminister Toivo Maimets ühe võimalusena koolidesse eestikeelse tarkvara soetamist. Kuigi suuremad tarkvaratootjad on juba asunud looma eestikeelseid kõnesüntesaatoreid ja kõnetuvastamisprogramme, pole ettevõtetel turu puudumisel motivatsiooni neid edasi arendada.

Maimetsa hinnangul läheb koolidele eestikeelse tarkvara hankimine maksma sadu miljoneid kroone. Samal ajal on eesti keele arengu seisukohalt nii suur investeering hädavajalik.

Ministrile eile üle antud keelestrateegia saab esimeseks märtsiks täpse tegevuskava, misjärel saadab minister selle riigikokku kinnitamiseks. Keelestrateegia aastateks 2004-2010 on esimene Eesti ajaloos.