Rattus nimelt kirjutas: "EAÜ töötajad tegid omavahel korjanduse, et kokku koguda 16 eurot ehk summa, mis 14.-16.augustil 2015 Võsul toimunud filmifestivali Võsu Glämm korraldaja oleks pidanud maksma muusika kasutamise eest. Sellega annavad EAÜ töötajad tagantjärele omapoolse panuse filmitegijate glamuurse peo läbiviimisele ja toetavad vaest advokaati Kaido Ehasood, kes pakkus oma raha eest filmifestivalil osalejatele tasuta viina, kuid kellel muusika eest tasumiseks enam raha ei jätkunud.”

Augustis toimunud festivalil linastusid tuntud Eesti filmid “Kirsitubakas”, “Vehkleja”, “Kertu”, “1944”, “Supilinna Salaselts” jt.

Rattuse sõnul ei kavatse ühing ürituse korraldajat kohtusse kaevata, vaid võtta niisuguseid “pärle” huumoriga.

Eelmisel nädalal saatis EAÜ kliendihaldur Ehasoole e-postiga kolmanda meeldetuletuskirja, et viimane tasuks ära tühise summa litsentsitasu. Vastasel juhul lubati Ehasoo asutatud MTÜ Loomemaja panna üles ühingu võlglaste nimekirja ning Krediidiinfo maksehäirete registrisse.

Rattuse sõnul ei kavatse ühing ürituse korraldajat kohtusse kaevata, vaid võtta niisuguseid “pärle” huumoriga.
Ehasoo vastus ühingule (avaldame muutmata kujul) oli kärme tulema: "Pangu kuhu tahate, ülesse või alla. Loomemeja ei ole mingit festivali korraldanud !!! Ja ka mingit suhet Loomemajal teie kontoriga ei ole. Keda te oma maksehäire keskusega ähvardate, kas Loomemeja, kes ei teegi mingeid arveldus! (Nö. ``Võsu Glämm`` on minu era pidu, minu raha eest, minu tuttavatele ja sõpradele tehtud pidu, kus on ka filmid, mida tasuta näitan, viin, mida kutsututele tasuta jägan jne.jne. Seega, kutsun keda tahes (ja saan ka mitte kutsuda, näiteks...) seega andke andeks…”

EAÜ litsenseerimise osakonna juht Airi-Ulrike Lillevälja ütleb Ekspressile, et kui oleks olnud tegu nö era- või pereüritusega, siis EAÜ poleks “austatud" korraldajat ehk Loomemaja MTÜ ainsat juhatuse liiget Ehasood tülitanud.

Kuid tema sõnul polnud tegemist erapeoga. "Tegemist oli üldsusele (Facebookis, kodulehel) välja kuulutatud avaliku üritusega, kus viibis määramata arv isikuid väljastpoolt perekonda ja lähimat tutvusringkonda ning kuhu müüdi ka kõigile soovijaile pileteid. Ehk et üritusest sai osa võtta igaüks,” märgib Lillevälja.

Ta lisab, et filmifestivalil linastusid filmid, kus kõlasid autoriõigusega kaitstud muusikateosed, milliste esindusõigused on EAÜl vastavalt autorite ja ühingu vahel sõlmitud lepingutele ning autoriõiguse seadusele. Autoritel on õigus teiste isikute poolt oma teoste kasutamise eest saada tasu. EAÜ tariif muusikateoste avaliku esituse eest audiovisuaalsetes teostes on üks protsent piletimüügist laekunud summast.

Antud juhul vastavalt korraldajate poolt EAÜle teatatud piletimüügi aruandele kujunes Lillevälja sõnul litsentsitasu suuruseks 15 eurot ja 44 senti.

Kusjuures korraldaja poolt sõlminud EAÜga lepingu ja esitanud aruanded Kaido Ehasoo poeg Erik Ehasoo. “Kui maksmise aeg saabus ja meie poolt juba ka maksmata arve kohta meeldetuletused läksid Loomemaja MTÜle, saabus hr Kaido Ehasoo arvamus kogu asjast,” kirjeldab Lillevälja.

Ehasoo täpsustab Ekspressile, et tal pole autoritele maksmise vastu siiski midagi. Kuid teda häirivad EAÜ suhtlusstiil ja ähvardused. Advokaat kinnitab taas, et Võsu Glämm oli tõepoolest tema erapidu, kuhu ta heategevuse korras panustas 4000-5000 eurot. Ning kui EAÜ oleks teinud arve temale kui eraisikule, oleks ta selle ära tasunud.

"Tehku enne endale asjad selgeks, mitte ärgu pommitagu huupi arvetega ja ähvardagu,” ütleb Ehasoo.

Kokkuvõttes on mõlemal poolel kulunud totrale tülile hulk aega, energiat ja närvirakke. Mille nimel?