Mõrva põhjuseks oli armukadedus. Kohtus puhkes vaidlus, kas armukadedust saab pidada karistusseadustiku mõttes muuks madalaks motiiviks, mis on karistust raskendav asjaolu.

Oja advokaat Sven Sillar väitis, et armukadedus pole madal motiiv, vaid armastusega kaasnev tunne, mida ei saa aprioorselt pidada taunitavaks. Vaidlus jõudis riigikohtusse ja sealt tagasi Tallinna ringkonnakohtusse.

Tänavu aprillis leidsid ringkonnakohtunikud ­Julia ­Katškovskaja, ­Urmas Reinola ja Sten Lind, et armukadedus on äärmiselt mitmetahuline emotsioon, mida peaaegu mitte kunagi ei peeta positiivseks.

Kohtuotsus tsiteerib Shakespeare’i, kelle 1603. aastal kirjutatud näidendis „Othello“ nimetatakse armukadedust rohelisesilmseks koletiseks. Armukadedusest pimestatud ­Othello kägistab voodis oma abikaasa Desdemona.

„Armukadedus ei ole romantiline ja see pole armastuse märk,“ otsustasid kohtunikud ja mõistsid Oja 15 aastaks vangi. Tema armastatu ja kuriteo ajend, ühtlasi kaasosaline, ohvri laiba põlema pannud Toomas Sults (31) sai sama pika vangistuse. Kohtuotsus on jõustunud.