Majandusminister Kadri Simsoni kirg töö ajal tööd teha jätvat soovida. Viimati pahandas ta ära Tallinna linnavalitsuse, kellega kohtumisel olevat Simson taavirõivaslikult ainiti oma nutitelefoniga suhelnud. Viimaks hüppas üks abilinnapea ministriprouale lausa kraesse: „Miks te üldse tulete meiega kohtuma, kui te üldse ei süvene?“

Pooled lapsed tulevad tagasi

Haridus- ja teadusministeeriumi andmetel on Eestist kolinud viimase viie aasta jooksul ära 1100 last või noort, kes on 5–19aastased. Samal ajal on kodumaale naasnud umbes 600 last ja noort.

Eestlased ehitavad järgmist rekordmaja
Mjøstårneti ehitus.

Alles see oli, kui eestlased hõiskasid: maailma kõrgeim puitehitis, 14 korrusega ja 51 meetri kõrgune kortermaja The Tree Norras valmis Maarjamaa ehitajate käte all.

Nüüd ehitavad norralased Oslo külje alla 18 korrusega ja 81 meetri kõrgust puithoonet Mjøstårnet (pildil).

Kõik pole siiski kadunud: üks alltöövõtjatest on Norras registreeritud, kuid eestlastele tööd andev firma EFC Norge.

Kariibi mere narkokullerid

Trinidadi ja Tobago saareriigi meedia elab kaasa eestlasele. Talle mõisteti ­kokaiini salakaubaveo eest nelja-aastane vangistus, aga kinni on ta istunud juba üle viie aasta. Põhjuseks on erakordselt unine justiitsbürokraatia. Viimastel andmetel ootab noormees immigrantide kinnipidamiskohas Eestisse saatmist, kuid selleks peavad kohalikud võimud ostma lennupiletid ka teda eskortivale kolmele politseinikule. Mehe kaaslase puhul võttis see aega tervelt kaheksa kuud.

Pensionäridele puudega inimese kaardid?

Sotsiaalkindlustusamet murrab peab, mida teha pensionitunnistustega. Praegu on need papist raamatud, ent neid tootev firma paneb pillid kotti. Üks võimalus oleks hakata kasutama Euroopa Liidu puudega isiku kaarte, mis on aga pensioniraamatutest mitu korda kallimad.

Talijärv hämas Riigikogus

Keskkonnaministeeriumi kantsler Andres Talijärv käis veebruari keskel riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni ees ja ajas plaanitava puidurafineerimistehase osas pada.

Talijärv väitis, et isegi kui keskkonnarisk on maandatud, siis on kohalik omavalitsus see, kes annab lõpp­astmes välja ehitusloa või keeldub sellest.

See ei vasta tõele. Tegelikkuses algatas tehase loomiseks riigi eriplaneeringu koostamise Jüri ­Ratase valitsus eelmise aasta 12. mail. Riigi eriplaneeringu kehtestamise otsustab vabariigi valitsus ning omavalitsusel vetoõigust ei ole

Kõiv saigi priiks
UUED JUHID: Reformierakonna uueks juhiks kandideeriv Kaja Kallas ja peasekretäri kandidaat Kert Valdaru.

Jaanuaris teatas Ekspress Reformierakonna juhiks saavast Kaja Kallasest kirjutades, et ilmselt pole pikka pidu partei peasekretäril Tõnis Kõivul, kelle kohta Kallas „ei ole kuulnud ühtegi head sõna“. Nii ka läks. Kõiv kaotaski eelmisel reedel oma töökoha.

Põhjuseks erakonna kehv rahaline seis, aga ka nn datagate – üks riigikogus töötav ja Reformierakonda kuuluv ametnik oli kopeerinud salaja erakonnaliikmete isikuandmeid. Postimees väitis, et sel jutul polnud tegelikult sisu, kuid partei majandusaasta aruannete võrdlemine mulluse tulemusega näitab selgelt, et ühelgi aastavahetusel pole erakonna võlad olnud nii suured kui viimasel korral (2017/2018). Samuti polnud õigustatud andmeid kopeerinud naise juurdepääs andmetele.

Reformierakonna uueks peasekretäriks saab Kert Valdaru.