Selle aasta juulis puhkes Ameerika Ühendriikides skandaal, kui samadele 14-16aastastele afgaani tüdrukutele keelduti kahel korral andmast Ameerika Ühendriikide viisat, et nad saaksid osaleda riigis toimunud robootikavõistlusel. Tütarlapsed pidid võistlema First Global Challenge nimelisel robootikakonkursil Washingtonis ja viibima USAs ühe nädala. Ehkki Afghanistan ei kuulu nende 6 riigi hulka, kellele president Donald Trumpi administratsioon reisikeelu kehtestas, seostati tütarlastele viisa andmisest keeldumist just moslemivastase retoorika ja hoiakuga USA administratsioonis. Keeldumist ei põhjendatud.

Pärast suurt meediakära ja avalikkuses puhkenud tõsist pahameelt vaatasid ametnikud siiski otsuse ümber ning tüdrukud lasti võistlustele. Väidetavalt sekkus protsessi president Donald Trump isiklikult, kes soovitas riikliku julgeoleku nõukogu ametnikel tungivalt esialgset otsust muuta. Hiljem kohtus tüdrukutega ka Trumpi tütar ja lähim nõuandja Ivanka Trump.

"Oleme oma Afganistani tüdrukute robootikavõistkonna üle väga uhked," teatas Afganistani suursaadik Suurbritannias Said T. Jawad Robotexi võistluse järel. "Nad on suurepäraseks eeskujuks inimestele üle terve maailma, näidates, mida noored afgaanid võivad õige toetuse ja hariduslike võimaluse korral saavutada."
MASIN, KÄIVITU: Afganistani robootikavõistkonna liige Robotexil robotit putitamas. 
TARGAD TÜDRUKUD: Afghan Robotic Team oli edukas ka Robotexil.