2004. aastal kandideeris ta peaministripartei esinumbrina europarlamenti. Toetusnumbrid tegid muret ja sündis plaan. Kandideerima ja presidendi vastuvõtule veeti Carmen Kass, hüüti „Murrame läbi!“ ja oodati võitu. Tulemuseks oli häving.

2009. aasta kohalikud valimised. Tallinnas terendas taas Keskerakonna võit. Otse loomulikult sündis Urmas Reinsalul plaan: suurendame volikogu 63 kohalt 79-le, et Lasnamäe ei saaks Keskerakonda pukki vedada. Kitsas volikogu saal topiti uusi laudu tihedalt täis, kulutati miljoneid kroone. Tulemuseks jällegi häving. Tallinna volikogu on suurem kui Roomal, Amsterdamil või Kopenhaagenil ja Keskerakonna ainuvõim on ainult süvenenud.

Pärast Mart Laari taandumist sai just Reinsalust IRLi esimees. Toetus oli päris viisakas, viimaste kohalike valimiste järel toetas IRLi ligi 20%. Aasta hiljem sündis reklaamiplaan Juhan Partsi ja munarestiga. Tulemus? Tollane ajalehepealkiri: „Suur häving: IRL kaotas 9 kohta“. Erakond koos kogu 8% toetusega tuli Margus Tsahknale üle anda.

Hoog kasvab

Viimasel ajal juhtub seda, et Urmas Reinsalul on plaan, väga sageli, lausa igal nädalal. Kui varasemad plaanid olid nagu esimene lumi – helves siin, teine seal, maha jõudes sulab kohe –, siis nüüd on vallandunud laviin.

Justiitsminister tegi ettepane­ku kahandada ­valitsusliikmete mak­simaalne arv 15-lt 11-le. Tänaseks on võimuliit lasknud selle kava allavett. Ülempiir kaotati sootuks.

Justiitsminister tegi ettepaneku rakendada joobes juhtidele kohustuslikku šokivangistust. Riigikohus ja kohtud ütlesid: see plaan on vastuolus meie õiguskorraga, võttes kohtunikelt kaalutlusõiguse.

Viimasel ajal juhtub seda, et Urmas Reinsalul on plaan, väga sageli, lausa igal nädalal.

Justiitsminister tegi ettepaneku anda kodanikele võimalus oma õiguste kaitsel otse Riigikohtusse pöörduda. Õiguskantsler Ülle Madise ütles, et see plaan on tarbetu, arusaamatu ning koguni õiguskorda ja demokraatiat ohustav.

Justiitsminister on pannud käe ette kooseluseaduse rakendusaktide valmimisele ning kohtud on öelnud, et see olukord kahjustab inimeste õigusi. Justiitsminister läks seepeale oma Poola sõpradele meie kohtute otsustusõiguse peale kaebama (loe lugu siit).

Sisekaitseakadeemia kirsiks tordil

Neil päevil kulmineerub Sisekaitseaka­deemia saaga. Jõuga tahab seda Narva viia Justiitsministeerium ministri ja ühe ametniku isiklikul eestvedamisel.

Siseministeerium, kelle haldusalas akadeemia on, ütles, et see ei ole hea mõte ja kahjustab seal antavat haridust. Sisekaitseakadeemia praegune rektor ja suurim Narva patrioot ­Katri Raik ei toeta seda plaani. Kooli töötajad, õppejõud ja külalisõppejõud on öelnud, et nemad Narva ei läheks. Sisekaitseakadeemia kadetid on öelnud sellele plaanile oma selge ei (87%). Akadeemia varasemad rektorid on öelnud, et kolimine kahjustaks õppeasutust tõsiselt.

Ekspertidest kokku pandud valitsuskomisjon ütles üleeile oma põhjalikus raportis, et see plaan läheb väga kalliks (isegi kui võtta arvesse Tallinna krundi müügist saadav tulu, kujuneb hinnaks vähemalt 34 miljonit eurot), kisub alla hariduse taset, kujutab endast täiendavat julgeolekuohtu. Riigikontrolör Alar Karis ütles Riigikogule, et Sisekaitseakadeemia Narva kolimine on mõttetu, ülikallis ja ohtlik.

Mida teeb selle peale Urmas Reinsalu? Ta saadab välja pressiteate, milles teatab, et Justiitsministeerium teeb selle kolimise ise ära ja seda 3–5 miljoni euroga*. Pole probleemi!

Justiitsministeerium võiks tegelikult oma superoskusi näidata ka muude objektide peal ja teha näiteks 10 miljoniga korda Linnahalli (ekspertide hinnang 80–100 miljoni kanti), 20 miljoniga ehitada ­neljarealise tee Tallinnast Tartusse (seni teadaolev umbkaudne kulu oleks 500 miljonit) ja viia 30 miljoniga mõne eestlase esimese inimesena Marsile (NASA kalkulatsioonid ulatuvad 450 miljardi dollarini). Kes siis veel kui mitte Justiitsministeerium?

Sobiv nišš?

Peale selle jõudis Reinsalu neil päevil läbi vupsata ka kino Kosmos sisuturundusklipist „Kinopoliit Kosmos“, kus lösutas kinoettevõtte huvides toolil ja ütles, millised Eesti poliitikud meenutavad talle erinevaid printsesse Disney multikatest. Otsige see klipp üles, see tasub vaeva.

Teisalt: see, kui valitsuse liikme prestiiž rakendatakse ühe ettevõtte turundusvankri ette, on üksnes veider ja ebaeetiline, mitte aga „mõttetu“, „ülikallis“, „ohtlik“, „õiguskorda ja demokraatiat ohustav“. Jama küll, ent pigem kahjutu.

Quo vadis, Urmas Reinsalu?

Vt ka: karistuste karmistamine, monopolide vastase võitluse seadus, okupatsioonikahjude sissenõudmine Venemaalt, kohustuslik taustakontroll ametnikele, 1000 riigiametnikku Ida-Virumaale, ekspertide valitsuse kabinetiistungite ukse taha jätmine, trahvid roolijoodiku kaassõitjatele jpm.

*Justiitsministeeriumi palvel lisame järgmise täpsustuse:

"Justiitsministeerium ei ole öelnud, et kolimine läheb maksma 3-5 miljonit eurot. Justiitsministeerium on öelnud, et Sisekaitseakadeemia Tallinna osa Narva kolimisel on täiendav investeeringukulu, mis ei ole olemasolevate rahastamisallikatega kaetud, vahemikus 3-5 miljonit eurot. Umbes sama palju läheks maksma ka SKA Tallinnasse jäämine, misjuhul plaanitaks rajada uus õppehoone Kase tänavale ja praktikabaas Narva."