Mõni aasta tagasi hakati Eestis arendama pilveteenuste integreerimise teenust Cloutex. Idufirma CX Cloud Services eestvedajateks said sariettevõtja ja ärikonsultant Peeter Mark ning taanlane Soren Hejnfelt.

2013. aasta lõpuks leiti investorid. Riiklik Arengufond paigutas firmasse üle 200 000 euro ning terve punt tuntud ettevõtjaid igaüks veel mõnikümmend tuhat eurot — näiteks Fortumo osanik Gerri Kodres, Luxemburgis Microsofti heaks töötav eks-skyper Lauri Paal, fondijuht Valdur Jaht, puidutööstur Ivar Dembrovski, aastaid Pro Kapitali juhtkonnas toimetanud Andrus Laurits, ­Skype’i Eesti kontori eksjuht Tiit Paananen, EASi nõukogu esimees Erki Mölder, endised hansapankurid Mart ­Tooming, Kalle Kiigske jt.

Kokku pumbati firmasse ligi pool miljonit eurot. CX Cloud Services asus oma asja arendama.

Kolme aastaga jõuti pankrotiavalduse sisseandmiseni. Selle „jõulukingi“ tegi firma investoritele eelmise aasta jõulude eel. Tegemist on Eesti esimese kaasusega, kus Eesti kohtutes on arutatud „niinimetatud idufirma ehk startupi“ pankroti.

Ajutine pankrotihaldur Eve Selberg tegi kindlaks, et firma on tühi — ainsa varana pangaarvel nukrutsevad 2 eurot ja 56 senti.

Firma bilansist leiti küll ka „välja arendatud pilveteenuste platvorm“ raamatupidamisliku väärtusega ligi pool miljonit eurot, kuid haldur leidis, et see pole kasutuskõlblik, mistõttu ei saa seda müüa ega varana käsitleda.

Pankrot rauges tänavu veebruaris, sest ükski investor polnud nõus seda rahastama. Firma läks likvideerimisele.

Investorite viimasel koosistumisel — firma peiedel — tõdeti, et mis seal ikka, elu läheb edasi. Arengufondi endine fondijuht Andrus Oks ütleb, et investorid tahtsid rahumeelselt ettevõtte sulgeda, sest see ei jõudnud objektiivsetel põhjustel oodatud tulemusteni.

„Meie investeering oli sisuliselt garantiita laen. Arvestasime võimaliku kaotusega. Ettevõte ei leidnud oma product-market fit’i. Üritas lahendada liiga keerulist probleemi,“ leiab Tiit Paananen.

„Äriplaan ei toiminud ja teostus ei olnud tasemel. Selliseid asju juhtub,“ lisab Reio Vare.

2016. aasta sügisel kostitas maksu- ja tolliamet CX Cloud Service’it ligi 26 500eurose maksunõudega ning arestis firma kontod, mis tähendas firmale surmahoopi. Firma küll vaidles nõudele vastu, kuid jäi kohtus kaotajaks.

Kohtumaterjalidest selgub, et maksunõude põhjustas juhatuse liige Peeter Mark, kes oli teinud tehinguid iseendaga ja eksinud firmade maksuarvestuses. Maksu­ametnikud selgitasid välja, et üks Marki firma esitas CX Cloud Service’ile arveid „tarkvara alase konsultatsiooniteenuse“ eest, mida ameti hinnagul päriselt ei osutatud. Või vähemasti ei suutnud firma tõestada nende majanduslikku sisu.

Ka Hejnfelt viitas firma allkäigu põhjusena äripartner Marki võimalikule maksudega sahkerdamisele.

Mark kinnitab Ekspressile, et kõik tehingud olid CX Cloud Service’i juhatuse liikmetele ja nõukogule teada ning nendega kooskõlastatud.

Niisiis võib raha inimeste käes, kes ei suuda huvitavaid äriideid päriselt ellu viia, ereda leegida põleda — ja riskikapitalistide jaoks on kõik kombes.