Süüdistuse kohaselt käisid moldovlased Andreiga kerjamas üle Euroopa, muuhulgas Hispaanias, Kreekas ja Soomes.

Mullu külastasid moldovlased ka Eestit, kus Andrei kerjas raha vähemalt Tallinnas ja Pärnus.

Moldovlased panid Andrei hommikul käidavale tänavanurgale maha ja vaatasid, kui palju talle raha antakse. Kui inimeste voog hakkas vähenema, siis viidi ta kerjama järgmisse kohta.

“Eesti inimesed olid erakordselt helded ja andsid Andreile umbes 200 eurot päevas,” rääkis Ekspressile juhtumiga kursis olev allikas. Õhtul võtsid moldovlased Andreilt raha ära.

Andrei töötas nooruses tööstuses ja kaotas oma jalad ilmselt tööõnnetuse tagajärjel. Tema jalad on amputeeritud pealtpoolt põlve.

Kriminaalasja raames Andreiga kokku puutunud inimestele jäi temast väga sümpaatne mulje.

“Tal oli väga kurb elusaatus, tema suguvõsas oli järjest palju surmasid, nagu mõnes selgeltnägijate saates. Seetõttu ei olnud Andreil ka võrgustikku, kes oleks teda aidanud.”

Andrei jutustuse kohaselt tarvitas ta Venemaal oma kodukandis parajasti poe taga alkoholi, kui ta kutsuti ühel päeval autosse.

Uurimise versiooni kohaselt valisid moldovlased Andrei hoolikalt välja. Ilmselt panid nad tähele, et talle antakse poe juures nii napsi kui suitsu.

“Andrei on selline inimene, keda inimesed hea meelega aitavad,” räägib temaga suhelnud eestlane.

Andrei jutustuse kohaselt tarvitas ta Venemaal oma kodukandis parajasti poe taga alkoholi, kui ta kutsuti ühel päeval autosse.

“Mõni teine invaliid ei pruugi nii palju raha saada. Seetõttu ta lihtsalt varastati – tüüpiline inimkaubanduse juhtum.”

Moldovlased vormistasid Andreile dokumendid ja temaga sõideti Venemaalt Lääne-Euroopasse. Selle käigus tehti vahepeatusi kerjamiseks.

Andrei oskab ainult vene keelt. Väljaspool Venemaad oli tal raske aru saada, millises riigis ja linnas ta parajasti viibib. Enne piiriületust anti talle ka alkoholi.

Andrei üritas korduvalt põgeneda, kuid see ei õnnestunud, sest tal hoiti kogu aeg silm peal. Samuti tuli tal taluda enda sõnul vägivalda, sest moldovlased peksid jalutut meest.

Andrei sõnul polnud ta ainus invaliid, kellega niimoodi mööda Euroopat ringi sõideti. Ta oli sattunud teenima raha suurema moldovlaste pundi poolt organiseeritud kerjamisvõrgustikku.

“Nad on ääretult mobiilsed ja liiguvad ühest riigist teise, et neid ei tabataks,” kirjeldas moldovlaste tegevust uurimisega kursis olev inimene.

Moldovlased lubasid Andreile, et korralikult kerjates saab ta omale mitu tuhat eurot maksvad jalaproteesid. Uutest jalgadest sai mehe jaoks suur unistus. Lubatud proteese talle ei ostetud.

Moldovlased lubasid Andreile, et korralikult kerjates saab ta omale mitu tuhat eurot maksvad jalaproteesid. Uutest jalgadest sai mehe jaoks suur unistus. Lubatud proteese talle ei ostetud. Mehele ei antud kasutamiseks isegi ratastooli.

Kui Pärnu politsei Andrei leidis, siis olid ta jalaköndid veremes ja hõõrdunud. “Ta oli väga halvas seisundis,” meenutab tollal Andreid näinud inimene.

Pärnu maakohus võttis Andreiga ringi liikunud Moldova naise ja mehe vahi alla, et nad ei saaks uurimisest kõrvale hoida ega uusi kuritegusid toime panna.

Moldovlanna kaitsja, advokaat Paul Järve taotles kuni riigikohtuni välja oma kliendi vabastamist. Järve teatas kohtule, et kuriteokahtlus ei ole põhjendatud. Riigikohus jättis naise siiski vahi alla. Tänaseks on moldovlased vahi all juba üheksandat kuud.

“Ta ei ole kuidagimoodi rõõmus selle süüdistuse üle,” iseloomustab advokaat Järve Ekspressile oma kliendi olukorda.

Järve ei soovi enne kohtuistungit süüdistust lähemalt kommenteerida. Ta ütleb siiski: “Tegelikkuses on need asjad palju keerulisemad.”

Jõhkratele kuritegudele spetsialiseerunud ringkonnaprokurör Gardi Andreson süüdistab moldovlasi inimkaubanduses raskendavatel asjaoludel. Selle eest võib süüdimõistmisel karistada 3-15 aastase vangistusega.

Kui kohus peaks hakkama moldovlaste süüasja arutama üldmenetluses, siis peaks andma protsessil tõenäoliselt tunnistusi ka jalutu Andrei. Advokaat Järve ütleb, et on valmis esitama vastava taotluse. Kui moldovlased aga peaksid otsustama kokkuleppemenetluse kasuks, siis pole Andreid kohtus vaja.

Pärast politsei poolt leidmist sai Andrei abi MTÜ Eluliinilt, mis nõustab kriisiseisundis inimesi. Tema sõidu kodumaale Venemaale maksis kinni rahvusvaheline migratsiooniorganisatsioon.

MTÜ Eluliin juhatuse liige Eda Mölder kiidab Pärnu politseinikke Andrei märkamise eest: “See oli neist väga tubli ja ilmselt mõnda aega ei tooda meile kerjajaid sisse. Kerjamine on inimkaubanduse vorm, mis on maailmas väga tulus. Eestis on asi õnneks parem, kui sellistele asjadele kohe tähelepanu pööratakse.”