Kokku sai Eesti Kunstiakadeemia toetust 16,74 miljonit eurot, mille abiga kooli arendada ning ehitada üles uus peahoone. ASTRA projektist said suuri toetusi näiteks ka Tartu Ülikool (42,33 miljonit) ja Tallinna Tehnikaülikool (19,86 miljonit).

Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm.
Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm, millal algavad Rauaniidi hoones ehitustööd ja millal on plaanis uus õppehoone avada?

Kui kõik hästi läheb, siis alustame ehitusega enne käesoleva aasta lõppu. Valmis peab uus õppehoone olema 2017. aasta alguseks, aga kuna rahad on mitut puhku viibinud, siis pole ma enam kindel, kas me selleks ajaks jõuame. Oleme ainsad, keda eelmise ja selle aasta rahajagamise viivitused tõsiselt häirisid, sest meie rendilepingud lõppevad 2017. aastaga, teistel peaks olema rohkem aega raha kasutada.

Kui ei jõua, siis peate ajutistel pindadel rendilepinguid pikendama?

Jah, seda ma kardangi. Neid lepinguid ei pruugi enam üldse nii soodsalt saada, kui on meie praegused pikaajalised lepingud. Vast ikka õnnestub maja õigeks ajaks valmis saada. Ma ei taha nüüd kohe vinguma hakata ja uut probleemi tekitada. Pingeline saab olema, aga loodame, et õnnestub.

Eesti Kunstiakadeemia haldus- ja finantsdirektor Andres Tammsaar, kas nüüd on vajalikud vahendid Rauaniidi hoone korrastamiseks ja uue hooneosa ehitamiseks koos? Või ootate veel mingit rahaeraldust?

Pärast neljapäevast (9. juuni 2016- K.K.) valitsuse otsust on enamik vahendeid koos. SA Archimedes ASTRA meetme raames on Eesti Kunstiakadeemia jaoks ehitustööde käibemaks mitte abikõlbulik, st et EKA ei saa nimetatud käibemaksu tava korras riigilt tagasi. Selleks käivad hetkel kõnelused nii Haridus- ja Teadusministeeriumi kui ka Rahandusministeeriumi vahel käibemaksu kompenseerimise teemal. Ehitustöödega plaanime tõesti alustada aasta lõpus, kui kõik hankeprotsessid kulgevad ilma suuremate vaidlusteta.
Eesti Kunstiakadeemia tulevane maja.