Kui vene ajal said sa mingi asja osta vaid juhul, kui sul oli kuskil tuttavaid, siis tänapäeval tuleb ostma hakates alati konsulteerida. Seda ei tohi kunagi ära unustada! Ka uut praepanni ostes tuleks kõigepealt konsulteerida. Väga hea, kui sul olekski kodus kogu aeg ka üks konsultant.

Aga näe, ununes see. Tõenäoliselt sellepärast, et ost sai sooritatud puhkuse ajal Hiiumaal, ajal, kui elu tundub täiesti elatav ja rõõmus ja rägastikud, kuhu tsivilisatsioon on jõudnud, pole aktiivselt meeles.

Ostetud sai mängukonsool Xbox One.

Pere noorimal oli tulemas sünnipäev ja ainus asi, mida ta sünnipäevaks soovis, oli Xbox. Sest siis saab ta mängida oma absoluutset lemmikmängu Just Dance. Ekraanil on tantsijad, sa pead nende liigutusi järgi tegema, kaamera registreerib su liikumist ja mida täpsemini eestantsijate liigutusi ära tabad, seda rohkem punkte saad. Aeroobse, füüsilise tegevusega mäng – vägagi mõistlik. Inimesele tantsimine ka väga meeldib, nii et let’s do it.

Ostame kõige viimase mudeli, siis kestab kauem, ei pea kohe järgmist ostma hakkama ja nii edasi. 230 eurot.

RÕÕMUPÄEV 1

Ühest kodumaisest netipoest tellitud Xbox oli sünnipäevaks kenasti kohal ja kingituselt paberi ümbert rebinud laps megaõnnelik. Ainult selle saamisest oli ta nädal aega rääkinud. Nüüd ta saab tantsida!!!

Sünnipäevaõhtul hakati Xboxi teleri taha ühendama ja Just Dance 2015 ja Just Dance 2018 ootasid masinasse panemist.

Nii. Vist ühendatud, aga... kaamerat polegi masinal küljes, mis liikumist jälgiks!

Mis mõttes, et ei ole kaamerat küljes?

Aga ei ole. Kaamera tuleb eraldi osta! Xboxi Kinect kaamera.

Ossa vana getovend, vai-vai, küll sai naiivne oldud. Eks siis tuleb minna homme elektroonikapoest kaamerat ostma. Õnneks olid pettunud pigem vanemad, kes lootsid õnnelikku last tantsimas näha, mitte sünnipäevalaps, kellele oli ka muud nodi kokku toodud.

RÕÕMUPÄEV 2

No mis seal ikka – daddy vudib järgmisel päeval elektroonikapoodi ja läheb toob kaamera ära. Palju see ikka maksta võib, ilmselt munahoidja suurune jeblunn, maksimaalselt 20 eurot.

Jeeeeeei, täna saab tantsida! kallistab sind teekonnale saatev laps ja sulle tulvavad plusspunktid tõstavad suunurgad üles. Elu on tore.

Pärast klassikalist dumbass-tiirutamist elektroonikapoe lettide vahel, kui sa arvad, et küll sa selle jeblunni siit ise üles leiad, tuleb lõpuks alati müüja poole pöörduda: kust ma Xboxi kaamera leiaks?

Xboxi kaamerat pole meil ammu olnud, kõneleb müüja. Väga ammu pole olnud. Vaatab arvutist poeketi teiste kaupluste letiseisu – kuskil pole. Surfab isegi konkureerivate kaupluste külgedel – ka pole. Ja siis teatab, et tema teada lõpetati Xboxi kaamerate tootmine eelmisel aastal ära.

Mis mõttes, et lõpetati ära?

Lõpetati ära, jah-jah, meenub müüjal netist loetud uudislugu.

Ossa vana getovend, veidi... võtab... jahedaks... seest...

Pärast klassikalist dumbass-tiirutamist elektroonikapoe lettide vahel, kui sa arvad, et küll sa selle jeblunni siit ise üles leiad, tuleb lõpuks alati müüja poole pöörduda.

No a mis seal ikka – ega saa alla anda. Tuleb guugeldada! Kas tõesti pole enam kuskilt kaamerat Kinect osta?

Kahes netis tegutsevas elektroonikapoes on! Jeei!

140 eurot! Oi...

A no mis seal ikka, tellib ära, kui asi juba nii kaugel on.

Kaamera Kinect saab ostetud sellest netipoest, mis näitas lühemat tarneaega, kaua sa ikka kannatad. Viis päeva vaid. Teises oli seitse päeva. Kui poolteist nädalat on tellimisest möödas, pole paki kohta mingit teadet tulnud. Helistame poodi. Vabandavad, neil laoseisuga mingi segadus oli, pannakse peagi teele. Ja pooleteise nädala pärast ongi kaamera Kinect pakimasinas.

Kõigil neil päevadel esitab laps igal hommikul ja õhtul küsimuse: aga millal Xboxi kaamera jõuab?

RÕÕMUPÄEV 3

Kaamera Kinect on kohal, tuleb ära ühendada, ja saabki tantsida. Kõik on rõõmsad ja elevil.

Aga vaata, kus nüüd lugu – kaamera Kinect ei ühendu hästi Xboxiga...

Kuidas nii, et ei ühendu?

No ei ühendu, sest Xboxi küljes pole ühtki sellist avaust, mille sisse saaks suruda kaamerast Kinect tuleva juhtme. Lihtsalt ei ole. Kuhu sa siis juhtme paned, kuidas ühendada?

No a mis seal ikka – natuke guugeldada!

Selgub, et kaamera Kinect ei ühildugi kõige uuema Xbox mudeliga, Xbox One’iga, otse. Nende kahe aparaadi vahele on vaja osta adapter! Kaamera Kinect adapter! Vanadele mudelitele Xbox 360 ja teised (mis on jupp maad odavamad Xbox One'ist!) läheb kaamera Kinect sutsti külge, aga vat sellele uuele ei lähe.

Jälle ei saa tantsida. Valehäire.

Nojah, aga mis seal siis ikka – guugeldame, kust siis adapterit saab. Mitte kusagilt! Poodides, kus tootmisest mahavõetud kaamera Kinect oli, adapterit ei pakuta.

Helistame sinna poodi, kes viie päeva asemel kolme nädalaga kaamera Kinecti kohale tõi, et nüüd meil selline lugu, et mis teeme selle kaameraga. Ei saa kasutada ju.

Vabandavad, oi jah, ei osanud arvata, et selline lugu, katsume leida teile adapteri. Järgmine päev annavad teada, et saavad meile kusagilt adapteri, kui endiselt soovime – 120 eurot maksab. „Ainult”!!!

No a mis seal ikka, fuck this shit, ostab selle adapteri ära, saab lõpuks tantsima hakata ja selle jama kaelast ja peast ära.

Vahepeal esitab laps igal hommikul ja õhtul küsimuse: millal Xboxi adapter jõuab?

RÕÕMUPÄEV 4

Adapter on kohal. Sama suur pakk nagu kaamera Kinect enda pakk. Mingi jeblunnide virn juba tekib elutuppa, aga mis seal ikka. Viimane pingutus – ühendab kaamera Kinect adapteri Xboxiga ja saab lõpuks ometi tantsima hakata.

Adapter koosnes kahes suure kämbla suurusest jeblunnist ja kolmest juhtmest. Iga juhtme otsas erinev otsik! Pole viga, ühendame.

Aga siis üks juhe nagu ei ühendugi hästi kuhugi...

What you mean, et ei ühendu kuhugi?

No sellise imeliku otsaga. Kuhu seda panna? joonisel näitab, et tuleks seina vist panna, aga ei ole seinas nagu selliseid auke kuskil, kuhu sobituda võiks. Imelik. Väga imelik.

Aga miks imelik? Sellepärast, et see Xbox One kaamera Kinecti adapteri seinapistik on mõeldud seina panemiseks Ameerika Ühendriikides, mitte Eestis. Ameerikas on teistsugused seinakontaktid.

Ja selleks, et saaks kaamera Kinecti adapteri vooluvõrku, tuleb osta adapter!!!

No mis seal ikka! Daddy vudib elektroonikapoodi ja läheb toob adapterile adapteri ära. Megahea world to euro adapter. Maksab – oh my god!!! - vähem kui küünemust. 9.50 eurot midagi. Algul tahtis müüja maha müüa 19.50 maksvat adapterit, millel oli ka mälupulga auguke, aga tundus liiast.
MINA PEAN TANTSIDA SAAMA: Xbox One´is tantsumängu käivitamiseks läks oodatust mõnevõrra rohkem energiat ja raha.

RÕÕMUPÄEV 5

Kaamera Kinect adapterile adapter otsa ja saab lõpuks ometi tantsima hakata. Väga põnev.

Kui asi hakkab toas ilmet võtma – juhtmed ja jeblunnid omavahel sobituma -, teatab laps, et ta ei tahagi tantsida (mõningase põlvili mangumise peale siiski nõustus).

Nüüd saamegi tantsida!!!

Pisut üle kuu ja ligi 500 eurot hiljem.

Elutoas sai mööbel juba ümber tõstetud, et kaamera ees tantsimiseks normaalne plats tekiks ja nüüd ei jäägi enam muud üle, kui korteris remont teha. Hiiglaslik seina külge ehitatud riiul lahti monteerida, uusi avausi ja auke tekitada, et see tekkinud juhtmete ja jeblunnide pundar perekonna esteetilistele nõudmistele vastavalt kuidagi silme eest ära saaks.

No a mis seal ikka. Teeb ära.