Nädalavahetusel erutas kogu maailma Kataloonia iseseisvusküsitlus. Sarnased asjad on toimunud ka Eestis.

Näiteks 1919. aastal kuulutas Läti Ruhnu saare enda omaks, kuid Eesti valitsus ostis selle peale ruhnlastelt 13 140 marga eest 644 puuda ja 25 naela hülgerasva ning andis lisaks 100 liitrit piiritust ja 150 pudelit viina. Saarerahvas otsustas seepeale, et tahab siiski Eesti alla kuuluda.

16. ja 17. juulil 1993 korraldasid Narva ja Sillamäe venemeelsed volikogud referendumi, mille käigus küsiti, kas sealsed elanikud sooviksid elada autonoomses piirkonnas. Ida-Virumaale Eesti riigi eriesindajaks määratud Indrek Tarandil õnnestus küsitluse tulemused nullida väitega, et valimas käis alla poole kohalikest elanikest.

... ja massitulistamine Lahemaal

Kahjuks on Eesti kogenud ka sarnast massitulistamist nagu pühapäeval Las Vegases, kus tõenäoliselt hulluks läinud mees tappis vähemalt 59 kontserdile läinud inimest ja haavas üle 500. Eesti tuntuim rahuaegne tapatöö toimus 8. augustil 1976 Lääne-Virumaal Letipeal, kui purjus piirivalvur tungis üleriiklikule gaasitöötajate kokkutulekule ja avas piduliste pihta tule, tappes kuus inimest ning seejärel kaassõduri ja lõpuks ka enda. Vigastada sai 18 inimest. Ohvrite arv võinuks olla suuremgi, sest kokkutulekule oli saabunud üle 340 inimese. Enesetapu tegi ka piirivalvekordoni ülem.

Ossinovski võtab Porto Franco üle?

Kinnisvararingkondades sahistatakse, et Tallinna Sadamasse planeeritud uhke Porto Franco kaubanduskeskuse uueks peremeheks saab edukas suurettevõtja Oleg Ossinovski (pildil). Praegune eestvedaja Hillar Teder on juba pikemat aega olnud hädas projekti finantseerimisega, näiteks Edgar Savisaare protsessi toimikud räägivad, kuidas ta meeleheitlikult mööda linna raha otsis.

Veel üks Ekspress
ERITI VÄRSKE: Tallinna Ekspress.

Eesti Ekspressi edu järgides pani Urmas Sõõrumaa ja Jüri Mõisa ning Edgar Savisaare valimisliitude liit enda valimisväljaande nimeks Tallinna Ekspress. Tartu Ekspress on juba ammu olemas: see on tasuta väljaanne, suurima tiraažiga ajaleht Emajõe Ateenas pärast Postimehe pealinna kolimist.