Taasavaldame 29. juulil 2011 ilmunud Tarmo Vahteri loo sellel teemal.

82aastane Ester Palm on halli peaga õbluke daam. Rääkides ta natuke vabiseb, aga tema jutt on selge.

Ta kiidab kunstiakadeemia uue hoone arhitektuuri. Talle meeldiks väga, kui see valmiks. Aga ta tahab, et see ehitataks tema majast vähemalt 25 meetri kaugusele. See ettepanek ei sobi jälle Tallinna linnale, sest Gonsiori ja Laikmaa tänava nurgale, Kunstiakadeemia ette, peaks tulema avalikult kasutatav väljak.

Akadeemia jaoks väljavalitud ehituskoht ei sobi omakorda Palmile. Sinna ehitatav maja vähendaks päevavalgust talle kuuluvas kuuekorruselises kortermajas Tartu mnt 7.

Palmi jaoks on tegemist põhimõttelise vaidlusega. Ta on vaidlustanud detailplaneeringu kohtus ega kavatse alistuda.

Palm on harjunud võitlema. Tartu mnt 7 kortermaja ehitas tema isa, kaupmees Jaan Tedre 1938. aastal. Maja on toonud nende perele rohkelt katsumusi.

1940. aastal pidid elanikud majast lahkuma, et vabastada korterid Nõukogude mereväeohvitseride peredele. Saksa vägede lähenedes läks uutel elanikel lahkumisega nii kiireks, et nad jätsid köögis isegi lihalõigud pannile.

1944. aastal andis Nõukogude võim Palmi perekonnale kolm tundi väljakolimiseks.

1990ndate algul sai tütar maja tagasi, kuid mõned üürnikud kaebasid tagastamise kohtusse. “Mind mõnitati kolm aastat,” meenutab Palm pikka protsessi. Vastaspool väitis, et tema isa ei ole üldse seda maja ehitanud ja et ta ei ole isegi tema tütar. Kohtuskäik lõppes Palmi võiduga.

“Ma hakkasin just rahulikku elu nautima, kui tuli see akadeemia lugu.” Aastad on vana naist nii palju karastanud, et ta julgeb oma õiguste kaitseks ise kohtusse minna. “Peame vastu kuidagi.”

Kust tuleks raha?

Kunstiakadeemia uue hoone eelarve allikad:

■187 miljonit krooni — Archimedese toetus (euroraha)

■160 miljonit krooni — Kunstiakadeemia pangalaen

■150 miljonit krooni — Kunstiakadeemia kinnistute müügist

Kokku: umbes 500 miljonit krooni

Allikas: Kunstiakadeemia