Kõige huvitavam liikumine või siis veidrus või lausa anomaalia asub aga Eesti lugude ja albumitabeli selles osas, mis jääb tipp-40st väljapoole.

Toimetusel endal on kõigist tabelitest nimelt käes esisajad ja Eesti lugude saja edukaima loo seast leiame sel nädalal uute tulijatena selliseid tuntuid palu nagu Kõrsikute „Suuda öelda ei“, Curly Stringsi „Kauges külas“ ja „Kättemaks“, Inese „15 magamata ööd“, Ewert & The Two Dragonsi „(In the End) There’s Only Love“ ja „Circles“, Trafficu „Für Elise“, Smilers & Genka „Armastan ma luuserit“, Lenna „Mina jään“, Elina Born & Stig Rästa „Goodbye to Yesterday“, Shanoni „Tuhat ja üks ööd“, Jüri Pootsmanni „Aga siis“ ja Vaiko Epliku „Nelgid“.

Kõik parasjagu vanad lood! Mitte ainsatki n-ö päriselt uut lugu pole tabelisse tunginud.

Oleks vanu igihaljaid kogemata üks-kaks tabelisse tõusnud, aga kolmteist! Milles asi?!

Ja albumite tabelis. Ka sinna on esisaja sekka trüginud uustulnukatena peotäis klassikuid. Olgu nad nimetatud: Ewert & The Two Dragonsi „Circles“, Mick Pedaja „Hingake/Breathe“, Jüri Pootsmanni „Täna“ , Mari Pokineni „Maa saab taevani“ ja Vaiko Epliku „6 Varielu“.

Heh?

Mis toimub?

Ega siin muud seletust ei ole, kui et selle nädala tabelid arvestavad muusika kuulamist 23. veebruari algusest (kl 00:00) kuni 1. märtsi lõpuni (kl 23:59), ning et sellesse ajavahemikku jäi meie kauni kodumaa sajas sünnipäev, siis võib spekuleerida, et inimesed tegid endale 24. veebruari õhtul kodumaise muusika diskot! Äkki isegi diskorid üle Eestimaa, kes temaatilistel pidudel esinesid, lasid otse Spotifyst või Deezerist või Apple Musicust Eesti kergemuusika hitte?

Eks ole ju.

Elagu Eesti!
Saab näha, kas mõni vanadest, aga kuldsetest lauludest ka tuleval nädalal esisajas figureerib.

Ja mõistagi saab tuleval nädalal näha, kuidas „Eesti laulu“ lõppvõistlus kodumaiste lugude paremusjärjestikku korrigeerib. Kas „La Forzal“ jätkub võidutuules jõudu, et kihutada „Kiki Miki“ esikohalt minema?
Finaali eel jäi digitarbimise tabelis „La Forza“ igatahes alla kahele poolfinaalidest välja kukkunud palale (Metsakutsu „Koplifornia“, Indrek Ventmanni „Tempel“) ja kolmele finaaliloole (Stig Rästa „HOME“, Frankie Animali „(Can’t Keep Calling) Misty“, Karl-Kristjan & Karli „Young“).

Kui on tõesti nii, et digitaalseid muusikakanaleid tarbivad ainult noored hiphopparid ja popparid, siis võib esikohale põrutamine keeruline olla. Aga tulemuse kohaselt peaks „La Forza“ kogu Eesti publikul sedavõrd kuumalt südames olema, et raskusi ei tohiks olla.

„La Forza” peaks olema paras pähkel ka popmuusikat mängivatele raadiojaamadele. Kas raadiote muusikajuhid leiavad, et ooperisse valatud tung ja torm sobitub muu popi fooniga?

Ootame. Vaatame. Järgmine esmaspäev saame teada.