Eesti kõige populaarsema ansambli 5MIINUST uus EP „Niid for Spiid“ jõudis lõpuks ka neile digitaalsetele platvormidele, mida TIPP-40 tabeli koostamiseks arvestatakse, ja nimetatud EP neli lugu ei olegi tormijooksuga Eesti lugude edetabelit vallutanud.

Ainult kaks lugu EP-lt on end üldse esimese 40 sisse vajutanud. „Trenažöör“ uustulnukale kohale 23 ja „Keti lõpp“ kohale 36.

Eeldanuks, et kui „Niid for Spiid“ ka iTunesis, Deezeris ja Spotifys kättesaadavaks saab, siis lendab kogu 5MIINUSTe väikeplaadi materjal tabeli etteotsa, aga tutkit.

Milles asi?

Inimesed on tüdinenud nende hip-elektrost?

Ei tahaks uskuda.
Pigem on asi selles, et uue ilmumise esimene plahvatuslik erutuse tõus toimus YouTube’is ära. Sinna lükkasid Võsu ööbikud EP üles juba mõnda aega varem ja lood on seal keskkonnas korralikult kuulamist saanud.
Võimalik, et seal pressiti esimene mahl välja ja äkki pole teiste kanalite taga rippuvad austajad neid veel üles leidnud.

Igatahes järgmine nädal peaks asi selge olema. Kui „Niid for Spiidi“ lood jõhkramat musklit ei näita, siis võib arvata, et uue EPga on ropparid pisut mööda lasknud.

Eesti lugude kõrgeim uustulnukas on tegelikult tabelisse tagasi tõusnud Elina Nechayeva „La Forza“. Pärast edukat poolfinaali muutus lugu publiku jaoks taas atraktiivsemaks. Eurovisioni finaal toimus pärast seda, kui TIPP-40 tabeli arvestus juba lukus oli, aga oodatud ja loodetud triumfi asemel saavutatud kaheksas koht ei pruugi loo populaarsust väga suurendada.

Singlite tabelis on uusi tulijaid kena peotäis. Kaheksa tükki. Neist kõige kõrgemal viimase kahe nädala kõige räägitum lugu maailmas – räppar Childish Gambino uus pala „This Is America“.

Lugu on saanud palju tähelepanu temaga kaasaskäiva video tõttu, mis peegeldab olukorda „Ameerika ja tulirelvad“ ja on puistatud täis peidetud või vähem peidetud sümboleid, linke, sõnumeid.

Ja räägitakse nii, et aastal 2018 tõuseb Childish Gambino tõeliselt Kendrick Lamari kõrvale.

Albumitabelis on uusi tulijaid kaks. Duo Rae Sremmurd kolmikalbum „SR3MM“ ja – tore on näha, et! – kodumaine folkduo Puuluup 31. kohal debüütplaadiga „Süüta mu lumi“. Kütke veel mängida seda!

Rae Sremmurdi puhul tasuks ära märkida, et kuigi album on joonelt esikümnesse tõusnud, siis plaadi lood eraldi ei ole singlite tabelisse jälge jätnud. Ühesõnaga, nii kõvad mehed sremmurdid pole kui Reket ja Post Malone, kes tulid värskete teoste ilmumise ajal massiga peale.

Ning rääkides sellest moodsa aja edetabeliveidrusest, et mõni lugude/singlite tabel saab tihedalt vaid ühe või mõne artisti lugusid täis – näiteks Eesti lugude tabeli 40 kohta on omavahel ära jaganud vaid üheksa artisti –, siis Ameerika Ühendriikides on sel nädalal uudne olukord, kus esikümnes on kahelt artistilt kuus lugu. Need on Drake ja Post Malone, mõlemalt on Billboard Hot 100 tippkümne hulgas kolm lugu.
Näed siis, kui pöörased ajad.

Tabelid on koostatud striimimiskeskkondade Spotify, Deezer, Apple Music muusikapalade kuulamiskordade ja iTunesis toimunud lugude ostude põhjal ühe nädala jooksul Eestis registreeritud kasutajate kontodelt.