Kõiki mune ei ole hea panna ühte korvi ja oma äri kapitalivajaduse katmisel ei peaks keskenduma ainult pangalaenu saamisele. Praegu ei pruugi see enam meeles olla, kuid viimase finantskriisi alguses lõpetasid kõik pangad laenuandmise sisuliselt ühe kuuga. Seetõttu on oluline hoida silm peal erinevatel rahastusallikatel ja neid ka regulaarselt kasutada. Pangalaenu taotlemine võib olla pikk ja keerukas projekt, mille tulemust on raske ennustada – võib juhtuda, et pangad ei soovi finantseerida ka heade ettevõtete kvaliteetseid projekte.

Crowdestate’i ühisrahastusplatvorm täiendab ja on alternatiiviks traditsioonilisele pangafinantseerimisele, viies kokku tuhanded investeerimisest huvitatud inimesed ja kapitali kaasata soovivad ettevõtted. Ettevõtetel on suur valik laenuvõimalusi alates hüpoteegiga tagatud ärilaenudest kuni mezzanine- ja omakapitaliinvesteeringuteni. Investoritel on omakorda võimalik investeerida Eesti ettevõtete arengusse kasvõi 100 € kaupa, vastavalt oma võimalustele ja soovidele ning teenida edukatelt projektidelt intressitulu.

Vajadus professionaalse rahastuspartneri järele

„Olen oma üle 20 aasta pikkuse panganduskogemuse jooksul kohtunud paljude ettevõtetega, kes ei ole rahul oma kodupanga pakutavate finantseerimisvõimalustega. Crowdestate’i platvormi asutasin algselt selleks, et olla professionaalseks rahastuspartneriks kinnisvaraettevõtetele, võimaldades neil edukalt teostada kinnisvaraarendusi,” selgitab Crowdestate’i asutaja ja tegevjuht Loit Linnupõld platvormi loomise vajadust. „2016. aastast alates on aga Crowdestate’i platvormil võimalik ärilaenu taotleda kõigil ettevõtetel, kes vajavad finantseeringut projektide teostamiseks, uutele turgudele laienemiseks, laovarude soetamiseks või muul viisil oma äritegevuse laiendamiseks.”
Loit Linnupõld

Crowdestaste’i investorite kaasabiga on rahastatud mitmeid kinnisvaraarendusi Eestis, näiteks valmisid Tööstuse 47B asuvad loft'id osaliselt sealsete investorite toel. Samuti on valmimas massiivne Vega Residence'i elamuarendus endises Mereakadeemia hoones, kuhu Crowdestate’i investorid investeerisid rekordilised 1,5 miljonit eurot.

2016. aasta teises pooles rahastasid investorid ettevõtte Click&Grow hooajaliste laovarude soetamist. Ettevõte soovis jõuluperioodiks turule tuua mitmed uued tooted ja saavutada piisav laovaru hooajalise müügi toetamiseks. Omavahenditest ei oleks piisanud, mistõttu otsustas ettevõte kaasata Crowdestate’i investoritelt ärilaenuna 500 000 eurot. Ettevõtte valitud strateegia on olnud edukas. 2017. aasta esimesed viis kuud tõid ettevõttele eelmise aasta sama perioodiga märkimisväärse käibe kasvu: 1,4 miljonit eurot vs. 509 000 eurot samal perioodil eelmisel aastal. Just uute toodete lansseerimine ja toodete parem kättesaadavus on aidanud kaasa eespool mainitud käibe kasvule. Samuti on ettevõttel olnud võimalik alustada koostööd mitmete uute klientide (jaemüüjatega) Lääne-Euroopas.

„Kui arenevad Eesti ettevõtted, areneb ka Eesti majandus ja tööhõive,” teab Linnupõld. „Tihtipeale kipub omavahendite nappus äritegevust pärssima. Ühisrahastus on ettevõtetele kättesaadavaks teinud uue rahastuse leidmise viisi. Investeerides äritegevusse läbimõeldult, võivad kasud ettevõtte ja Eesti majanduse jaoks olla märkimisväärsed.”

Ühisrahastus – mis see on?

Ühisrahastus (inglise keeles crowdfunding) on viimasel kümnendil arenenud uus finantseerimismeetod, millega saadakse projekti teostamiseks vajaminev investeering suure inimhulga pealt väikseid summasid kogudes.

Kui senimaani tähendas investeerimine tavakodanikule midagi ulmelist ja põhjalikke spetsiifilisi teadmisi vajavat, siis ühisrahastus on investeerimise teinud võimalikuks põhimõtteliselt igaühele, kes saavad projekte valitud summaga toetada ja oma investeeringult teenida.

Ühisrahastusega, nii nagu ükskõik millist tüüpi investeerimistegevusega, kaasnevad riskid, mistõttu võiks iga huvitatud isik alustuseks selle investeerimisviisi kohta põhjaliku uurimistöö teha. Kindlasti tasub teostada taustakontroll platvormidele, mille kaudu investeerida soovitakse, hinnata iga projekti sisu ja finantsmudeli realistlikkust ning samuti inimesi, kellele oma raha usaldatakse.

Ühisrahastus on niivõrd populaarne, et ülemaailmselt suunati 2015. aastal ühisrahastusse 34 miljardit dollarit. Ka Eestis on investeerimine üha populaarsemaks muutumas tänu suurenenud säästude hulgale ja ühisrahastuse taskukohasusele.

Võimalus teostada informeeritud investeerimisotsus

Ühisrahastusplatvormi kaudu investeerimine on ka investorile mugav ja taskukohane. Crowdestate’i professionaalne meeskond teeb projektidele taustauuringu ja valib välja ainult kõige elujõulisemad projektid. Investor saab projekti juures ligipääsu väga põhjalikule infole, mis võimaldab tal informeeritud investeerimisotsuse teostada. Ühisrahastusplatvormi kaudu investeerimisel ei pea omama suurt pangakonto saldot, vaid investeerida saab igaüks, kel on võimalik kõrvale panna kasvõi 100 €. Projekti edukal lõppemisel teenib investor aga oma investeeringu suurusele vastava intressitulu.

Avades endale crowdestate.eu platvormil kasutajakonto, saavad kasutajad ligipääsu kõikide aktiivsete ja ka juba lõppenud projektide infole, mis võimaldab tutvuda platvormil pakutavate erinevat tüüpi investeerimisvõimalustega. Kasutajatele ja investoritele on Crowdestate’i kaudu investeerimine tasuta.

Nii saab investor mõelda, millised projektid võiksid talle sobivad olla, millist tootlust ta ootaks ja milline ristkitase on talle aktsepteeritav. Kindlasti tuleb tähele panna, et suurema tootlusega projektid on tõenäolisemalt kõrgema riskiga ja vastupidi. Kvaliteetse investeerimisportfelli loomiseks ja riskide hajutamiseks võiks investor investeerida mitmetesse erinevat tüüpi projektidesse.

Jaga
Kommentaarid