Tänasest Eesti Ekspressi loost nähtub, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Rainer Vakra on oma poliitikukarjääri rajanud valele: nimelt on Vakra plagieerinud oma 2002. aastal kirjutatud lõputöö üks-ühele Säästva Eesti Instituudi (SEI) raportitest.

"Vakra pole minu hinnangul kunagi keskkonnateemadel veenvalt esineda suutnud ja on jätnud pealiskaudse ning isegi ignorantse mulje," sõnab Eestimaa Roheliste juhatuse liige ja Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova. Ta nendib, et Vakra on ehitanud oma poliitikurenomee üles keskkonnaeksperdi kuvandile, mille alus on aga loomevargus, kopeerimine ja teiste töö enda nime all esitamine.

Abilinnapea paneb Vakrale ka süüks, et mees ei ole riigikogu keskkonnakomisjoni juhtides loodusele kasu toonud. "Ta on aastaid etendanud riigikogu keskkonnakomisjoni juhtimist," märgib loodusesõber Izmailova. "Vastupidi on sealtkaudu silma paistnud sotside keskkonnaalane kahepalgelisus ehk rohepesu, kuidas sõnades öeldakse üht, aga tegudes teist," lisab ta.

Izmailova toob näiteid nii ökosüsteemi kahjustava metsaseaduse kui ka põlevkivi kaevemahtude suurendamise eelnõudest, mida peab Vakra teeneks. "Rääkimata keskkonnaaktivistide petitsioonidest, mis Vakra laualt edasi ei liikunud."

Izmailova, kes abilinnapeaks saades sai palju kommentaare puuduliku kõrghariduse tõttu, ei pea kraadi kõige olulisemaks, ent ausus ja aumehelikkus peab siiski säilima. "Hoolimiseks ei pea diplomit omama, küll aga ootaks keskkonnakomisjoni esimehelt puhast südametunnistust."