Kas vastab tõele, et viimase nädala jooksul soovisid liituda SDEga ning kohtusid ka erakonna esimees Sven Mikseriga, siis soovisid jätkata IRLis ning nädala lõpuks astusid Reformierakonda?

See kõik ei toimunud ühe nädalaga, vaid oli pikem protsess. Kõige aktiivsemalt kaalusin erakonnavahetust viimased kuu aega. Kuna ma võtan poliitikas osalemist üsna tõsiselt, siis kaalusin läbi kõik minu jaoks vähegi vastuvõetavad erakonnad ja kohtusin inimestega, kes võiksid mulle oma erakonna tegevust tutvustada. Tõsi ta on, et kohtusin nii SDE kui ka Reformierakonna esindajaga, kuid tegin lõpuks oma otsuse ja olen sellega rahul.

Arvestades, et SDE ja Reformierakond esindavad siiski suhteliselt – et mitte öelda diametraalselt – erinevaid maailmavaateid, siis jätab Reformierakonnaga liitumise valguses Sven Mikseriga kohtumine mulje, justkui te poleks oma maailmavaates kindel.

Läksin Sven Mikseri jutule, et kuulda, milline on SDE programm riigikogu valimistel ja mida nad plaanivad teha majanduses ja paljudes teistes küsimustes. Vastused, mis Svenilt sain, kinnitasid minu veendumusi, et majanduspoliitika osas on minu arusaamad suures osas teistsugused. Reformierakonna mõtete ja minu mõtete ühisosa on kõige suurem. 

Mõistan nende pettumust, kes lootsid, et IRLis hakkavad minu ja Eeriku juhtimisel toimuma muudatused. Oleks vale üritada muuta väga väljakujunenud enamust erakonnas ja seetõttu on ausam ajada oma asja seal, kus on arengusuunad ühtsemad. Mulle pole omane julm surumine, tahan tegeleda sisulise tööga. 

Mulle tundus, et tulevane IRLi fraktsioon saab pärast valimisi olema selline, kus ma hakkan olema oma erakonnakaaslaste ja erakonna suhtes opositsioonis. Kui mu koduerakond mu eelnõusid ei toeta, siis saab selles erakonnas jätkamine olema üsna kaheldav tegevus. Lisaks pole minu jaoks selles midagi revolutsioonilist, et alustasin IRLis kohaliku tasandi poliitikas, kus ajasime ausalt ja ühist asja ning nüüd liikusin edasi. Maailmavaate peajoone osas on IRL ja Reformierakond üsna sarnased. Erakond pole suguvõsa või maffia, kuhu sa oled kogu oma eluks naelutatud. 

Mis küsimustes te oleksite IRLis jätkates erakonnaga opositsioonis olnud?

Ühiskond on pidevas muutumises, on oluline neid muutusi ette näha või vähemalt neile adekvaatselt reageerida. Mis puudutab isikuvabadusi – tulevad ju kooseluseaduse rakendusaktid varsti hääletusele ja ka perekonnaseaduse kallal töö praegu käib. 

Teise näitena – IRL ei pea vajalikuks avada arutelu kodakondsusseaduse üle, mis reguleerib muuhulgas topeltkodakondsust või alaealisena Eesti kodakondsuse saamist. Mina, erinevalt IRList, toetan topeltkodakondsust NATO ja ELi riikide puhul ja soovin, et halli passiga vanemate Eestis sündivad lapsed saaks Eesti kodakondsuse automaatselt. Sel juhul ütleksime eestlastena nendele lastele, et nad on siin teretulnud. Need küsimused jäävad Eesti päevapoliitikasse veel pikaks ajaks.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles, et talle tuli teie lahkumine erakonnast üllatusena. IRLi fraktsiooni liige Sven Sester ütles, et te lahkusite sisuliselt sõna lausumata, mingeid eelnevaid arutelusid erakonna sees polnud. Vastab see tõele?

Tegelikult oleme me oma seisukohti korduvalt viimaste kuude jooksul esitanud. Arutasime mitmeid küsimusi ka erakonna eestseisuses ning seal toimunu kinnitas minu kõhklusi IRLi osas. Samas ma usun, et Reinsalu oli siiras, kui ta ütles, et meie lahkumine tuli talle üllatusena. Erakonnast lahkumist ma väga laia ringiga tõesti ei arutanud. 

Kas erakonnast lahkumise eel tundus, et keegi võib veel kampa lüüa? Näiteks Anvar Samost?

Ei oska öelda. Igaühe jaoks on see väga isiklik, millal ja mis küsimuste põhjal tuleb arusaamine, et on aeg erakonnast lahkuda.

Kuidas kommenteerite IRLiga liituda lubanud teletäht Maire Aunaste kommentaari, et veel kolm päeva tagasi kutsusite teda IRLi asemel hoopis SDEsse ning siis otsustasite ikkagi IRLi jääda?

Minu mõtted, ideed või maailmavaade pole mingilgi moel muutunud. Ma lihtsalt olen mõistnud, et mul on sobivam oma ideid viia ellu Reformierakonnas. Mul on hea meel, et Maire jätkab poliitikasse pürgimist ja ma usun, et erakond väärtustab tema osalemist.