Soome rahvusringhääling YLE avaldas artikli Soomes töötanud käpardlikest arstidest (selliseid jäi vahele koguni 13), kellest osad on jätkanud nii erialatööd kui ka soomlastest klientide peibutamist ka Eestisse naasmise järel.

Üks näide on selline: 30-aastane Riikka tuli kahe aasta eest Helsingis töötava eestlasest hambaarsti juurde oma kulunud lõikehambaid korda tegema. Ta otsis võimalikult odavat teenusepakkujat. Aasta kestnud raviprotsess läks maksma 6000-7000 eurot, aga tõi ilusa naeratuse ja hea tuju asemel tõsise põletiku ja äratulnud hambakrooni.

Sarnaseid lugusid on esitada ka teistel samas kliinikus käinud isikutel. Asi lõpes sellega, et eestlasest hambatohtril võeti Soomes töötamisõigus ära.

Sama arst töötab nüüd Tallinnas, aga püüab endiselt soomlasest kliente ligi meelitada. Kui see õnnestub, saab ta ka Soomest kindlustusraha, kuna teda külastaval soomlasel kui euroliidu kodanikul on õigus igas euroriigis saada sama hinnaga avalikke tervishoiuteenuseid nagu kodumaal.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium (Kela ehk Kansaneläkelaitos) on näiteks 2016. aastal maksnud Eesti tervisetöötajatele sel põhjusel kokku 700 000 eurot.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuala lubade- ja järelvalveamet (Valvira) on praeguseks sekkunud 13 eestlasest arsti töösse, kes Soomes raha teenisid.

Kõigi puhul pole teada, mida nad edasi tegid. Uuringu põhjal osad töötavad Eestis samal alal ja reklaamivad veebi teel oma teenuseid ka soome keeles.