Rääkides Keskerakonna põhikirjavaidlusest ütles Toom, et ta on igal juhul erakonna esimehe asetäitja, sest seda võimaldab ka vana põhikiri. "Ka vana põhikirja alusel on erakonnajuhil õigus nimetada asetäitja, aga loodetavasti ikka kinnitatakse ka uus põhikiri. Sisekonflikti lahkamine ei vii kindlasti kodurahuni," arvas Toom.

"Väidan, et saame Kadriga [Kadri Simsoniga] läbi küll, poliitilist vaidlust erakonnas pole. Vaidleme teiste asjade üle, aga siin pole pistmist poliitikaga. Regulaarselt kohvi ei joo, aga kohtume küll ja vahetame mõtteid, teeme ka koostööd. Näiteks Kohtla-Järve majade kohta, aga viimati arutasime Kadriga lennundusest - Nortic Aviationi veidrat käitumist. Siin ei ole mingit sõda. Kõik muu ei ole otse-eetriks."

Poliitikas ei ole sõprust, on huvid, nagu ütles Žirinovski? "Tõsi. See pole korteriühistu. Seda me Kadriga suudame mõlemad. Ma usun, et meie huvid - see võib kõlada paradoksaalselt - on ühesugused - meie erakonnal on kõige kõrgem toetus, me ei tohi erakonda lõhestada ja toetust kaotada."

Ilma Savisaareta pole valmis midagi tegema

Lähitulevikus tuleb Keskerakond võimule, ennustas Toom. "Halval juhul võidame valimised, võib-olla ka varem tuleme võimule. Hetkel ma ei ole valmis midagi tegema ilma Edgar Savisaareta. Ei ole põhjust midagi ilma temata hakata tegema."

"Jüri Ratasega olümpiakomitee võidaks, aga erakond kaotaks," leidis Toom, kuid kinnitas, et tegelikult Keskerakonnal liikmete vähesusega muret pole, sest tulevad uued näod ja vanad saavad ka hakkama.

"Nad käituvad halvasti Eesti pilootidega ja nad ei jõua kunagi õigel ajal kohale"

Toom väljendas üllatust seisukoha üle, et Ida-Viru keskerakondlased ei olnud peakontori tegutsemisega rahul ja tõstsid seetõttu mässu. "Minu teada olid Ida-Viru keskerakondlased peakontoriga otsustega rahul küll, muidu nad ei oleks mind valinud Narva piirkonna juhiks.
Kui Kadri Simsoni oleksid esitanud esimeheks kõik piirkonnad, keda nimetas meedia, siis oleks Kadri Simson võitnud," sõnas ta.

Veel ütles Toom, et ta ei lenda Nordic Aviationiga. "Nad käituvad halvasti Eesti pilootidega ja nad ei jõua kunagi õigel ajal kohale. Ükski eurosaadik ei lenda nendega vist."

Separatismimeeleolusid pole, koondamistega läheb olukord käest ära küll

Tänase valitsuse Narva väljasõiduistungi kohta oli eurosaadik äraootaval seisukohal. "Ilmar Raag ei olnud hea sõnum Narva pressikonverentsi modereerima - ta on psühholoogilise kaitse nõunik. Kui on vaja psühholoogilist kaitset, siis seda peaks tegema varjatud kombel. Pooled küsimused olid eestikeelsed... Kui need olid ajakirjanikud... Ma ei teadnud, et Narvas on lausa 60 ajakirjanikku.
Narvas ei ole separatismimeeleolusid, aga olukord läheb käest ära küll kõigi nende koondamistega. Kui valitsus läheb kohale, siis see iseenesest on hea signaal, aga kas sealt ka mingeid tulemusi tuleb - vaatame."

Küll aga ei uskunud ta, et Narvat võidaks Eesti vastu ära kasutada. "Narvat ei saa kasutada Eesti vastu. Ükski narvalane ei unista sellest, et ärgata Vene Föderatsioonis. Piirkonnas keskmine vanus on tublisti üle Eesti keskmise, mingit sotsiaalset plahvatust oodata ei ole."

"Migrandid tulevad praegu Euroopasse igalt poolt. Mina ei jaga vandenõuteooriaid, et Kreml lõhub Euroopat põgenike abil. Ma usun, et Kremlil pole eesmärki lõhkuda Euroopat," sõnas Toom.

Mida peaks Euroopa kriisiga silmitsi olles tegema? "Frontex ei toimi, Kõik osakonnad alluvad oma riikidele, see tekitab segadust. Vaja on tõhusat piirivalvet. EL peab aktiivselt osalema kriisi lahendamises. Balti riikide nägemus et me mingil juhul ei lähe koalitsiooni, kui seal on Venemaa. Kui isegi John Kerry suudab, siis suudame võibolla ka meie ära leppida mingis küsimuses. Siis on veel Kreeka - läksime Tsiprasega juba riidu, kärpisime nende eelarvet, nüüd läheme manitsema, et käitute valesti põgenikega."

Väliselt on Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Partei fraktsioon (kuhu kuuluvad nii Keskerakonna kui ka Reformierakonna saadikud) Toomi sõnul ühtne. Tegelikult on nii, et fraktsiooni juht Guy Verhofstadt räägib, et on vaja võtta inimesi vastu. Eesti saadikud on vait. Vastu vaielda ei ole ilus, aga nõustuda ei saa, arvestades, mis meelt on elanikud."

Samas saavad Eesti saadikud omavahel küll hästi läbi. "Meil on väga hea koostöö ka Eesti esindusega. Suutsime ära hoida kurikuulsa direktiivi, mis toonuks lõpu põlevkiviõli tootmisele, möödunud aastal. Keegi ei uskunud, et me saame sellega hakkama. Ikka üritame koostööd teha ja väidan, et oleme päris edukad," sõnas Toom.

Eestis ei juhtu sama, mis Krimmis

Viidates viimase aja analüüsidele, küsis saatejuht, mida arvab Toom hinnangust, et Venemaa võiks Eesti tundidega vallutada.
"Ei usu, et Venemaa võib kiiresti "rullida" üle Eesti. Uuring, mille ma tegin, näitas, et 73 protsenti inimesi ei usu, et see juhtub. Ma arvan, et meie inimesed on palju konstruktiivsemad kui meie valitsus. Me nägime, mis juhtus Krimmiga, aga see pole põhjus, et see peaks juhtuma Eestis," oli Toom kindel.

Tema sõnul on Krimmiga on keeruline olukord. "Õigesti Venemaa ei käitunud aga Venemaa pole kaugeltki esimene ega viimane, kes nii tegi. See on üks külmutatud konflikt. See oli seatud sõjaliste kaalutlustega, Venemaa tahtis kontrolli Musta mere üle ja et NATO ei looks sinna baase."

Saatejuht küsis ka Yana Toomi ajakirjandusliku karjääri lõppemise üle Den za Dnjomis. "Den za Dnjomis olin saavutanud oma lae, olin peatoimetaja. Teen kiiresti karjääre, arvan et ka poliitika pole mu viimane karjäär," uskus saatekülaline.

"Täieõiguslikuks erakonnajuhiks saan võibolla alles 50 aasta pärast," oletas Toom.