Samas nentis Toom, et Keskerakonna kongressi eel toimuv, nimelt kahe erakonna esimehe kandidaadi olemasolu ja vastasseis, millest nii palju kirjutatakse ajalehtedes, tuleb teatud mõttes kasuks nii erakonnale kui uutele kandidaatidele, eriti Kadri Simsonile.

„Igal juhul on see hea kool, omamoodi harjutus uutele kandidaatidele, ja on väga positiivne, et erakonna silmahakkavate liidriteni jõuab arusaamine sellest, et keskerakondlaste liider peab töötama nii eesti kui vene suunal,” ütles 5. novembril kanali ETV+ programmis ”На острие” Europarlamendi saadik Yana Toom.

Saade oli pühendatud Keskerakonnale; eesseisvatele erakonna esimehe valimistele novembri lõpus; asjaolule, et sellele ametikohale kandideerib peale Edgar Savisaare ka Kadri Simson (sealhulgas Narvas) ning samuti Savisaare tingimusteta toetamisele, mida ilmutab Yana Toom.

Küsimusele, kuidas sai võimalikuks Simsoni kandideerimine venekeelses Kirde-Eestis, vastas Toom: „Need on mingisugused tehingud – sina toetad mind, mina toetan sind, saan selle eest midagi ja nii edasi. Ma arvan, et need pole mitte isikutevahelised tehingud, need on poliitilised tehingud – võimalik, et jagatakse mingeid ametikohti. Ühesõnaga, inimestele on antud konkreetsed lubadused.”

Peale selle arvab Toom, et just nimelt Kirde-Eesti valik on tingitud soovist näidata toetust seal, kus seda tegelikult pole: „See on klassikaline poliittehnoloogia, mida kasutatakse kõikjal, kuid minu jaoks oli suur pettumus, et seda kasutatakse erakonnasiseselt ‒ arvasin seni, et omade vahel ei ole see kombeks.”

Toom lisas, et toetust vene päevakorraküsimuste osas on ta alati leidnud Edgar Savisaarelt, aga mitte Kadri Simsonilt: „Ta ei seganud, kuid ta ka ei aidanud. Edgaril on empaatiat vähemuste suhtes oluliselt rohkem. Kadri Simson võttis fraktsiooni tööle nõuniku, kes tegeleb vene suunaga, poolteist kuud tagasi - varem ei olnud tal seda lihtsalt tarvis.”

Peale selle on Toom veendunud, et teist niisuguse mastaabiga poliitikut nagu Savisaar Eestis pole. „Tal on võime asju teisiti näha, teistsuguses mastaabis. Kui ma poliitikuna tupikusse satun, siis tihtilugu avab pooletunnine jutuajamine Savisaarega hoopis uue silmapiiri, näitab teisi vaatenurki. Aga minu nooremad kolleegid, kes sellele ametikohale pretendeerivad... nad on veidi teistsugused poliitikud. Nagu parketimaasturid. Oleks nagu maastur, aga päriselt mitte. Maastikul liikuda ei suuda.”

Toom nõustus saatejuht Olesja Lagašinaga, et „on aeg kasvatada Savisaarele vahetuseks asjalikke noori liidreid” ja tema sõnul on kolm-neli inimest juba olemas. Ta nimetas Jüri Ratase ja juba kõne all olnud Kadri Simsoni nime. Kuid tema arvates ei tasu end ahvatleda lasta, arvates, et erakonna liidri vahetamisega tekiks praegu võimalus valitsusse pääsemiseks.

„Erakonna liider, kes ta ka poleks, satub viivitamatult tohutu surve alla. Ja esimesele nõudmisele – esimehe vahetamisele – järgneb kindlasti veel terve pakett järeleandmisi, millele tuleb minna,” hoiatas ta „Praegu, kui me oleme nii palju aastaid vastuvoolu ujunud, kui meil on niisugune reiting, tuleb meil lihtsalt koguda mehisust ja edasi minna: me jõuame valitsusse, kui me nüüd seda rumalust ei tee. Muidu juhtub see, mis juhtus Isamaaliiduga – meie reiting langeb, me kaotame valimised ja seisame koalitsioonijärjekorras üheksaprotsendilise reitinguga. Kõige enam soovivad liidri vahetust inimesed, kes ei hääleta Keskerakonna poolt. Need on meie poliitilised konkurendid ja Andrus Kiviräha tüüpi mõttehiiglased, kes niikuinii meie poolt hääletama ei hakka, olgu Keskerakonna eesotsas kas või Toomas Hendrik Ilves, sest meil on „vale programm”.”

Kas erakonnas on kedagi, kes suudaks seda ühendada mitte rahvustunnuse alusel, vaid selle kohale tõustes ‒ varem või hiljem Savisaar ju lahkub? Toom: „Jah, ja selles mõttes on kool, mida praegu läbib Kadri Simson ja võimalik, et teda vaadates veel mõned kandidaadid, meile kõigile üksnes kasuks. Inimesed on tõepoolest mõistnud, et selles erakonnas tuleb püüda toime tulla mõlema (nii eesti kui vene) suunitlusega.”