"Kui ma loen presidendi väljaütlemist, et teie valmistute valimisteks, mina valmistun sõjaks, siis ma mõtlen, et talle oleks ikka veel mõnda nõunikku kõrvale vaja. Sellised väljaütlemised levitavad paanikat ja see on lühinägelik. Kui mitte arvestada võimalikku panust iibe tõstmisse, ei meeldi mulle need USA sõdurid siin absoluutselt," lausus Toom.

Toomile soovis omakorda vastata siseminister Hanno Pevkur, kes pidas Toomi seisukohta asjatundmatuks. "NATO tugineb kollektiivkaitsele ja liitlaste kohalolu siin on meie parim julgeolekutagatis," leidis Pevkur.

"Ka Eestis käinud Ameerika Ühendriikide president Barack Obama kinnitas, et NATO artikkel 5 on kristallselge. Tallinn on sama hästi kaitstud kui Pariis või Berliin. See kinnitab veelkord meie liitlaste tahet panustada Eesti julgeolekusse," lisas Pevkur.

Eesti täidab samuti liitlastega kokkulepitud põhimõtteid panustades riigikaitsesse vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

"Usun, et kõik Eesti riigist ja meie turvalisusest hoolivad inimesed saavad aru, et liitlaste kohaolu on meie parim julgeolekutagatis," nentis siseminister.