Kas olete kindlalt otsustanud, et kandideerite Keskerakonna erakonna esimeheks?

Jah.

Olete seni välistanud võimaluse erakonna esimeheks kandideerida, kuid eelmisel nädalal ütlesite, et olete valmis võtma vastutuse kandideerida. Mis pani teid meelt muutma?

Ma pigem olen seda vältinud, kui välistanud. Enam ei väldi.

Mis on teie kandideerimise soovi taga? On see reaalne soov saada erakonna esimeheks, mitte Edgar Savisaare kasuks kandideerida?

Erakonnakaaslaste surve. Kui sinust on välja kujunenud mitteformaalne liider, sul pole enam võimalik pugeda põõsasse ja vaadata pealt, et kes võidab.

Mida Edgar Savisaar teie kandideerimise soovist arvab?

Toetab.

Millisel juhul te siis kandideerite? Kui Edgar Savisaar loobub kandideerimast?

Minu kandidatuur on tänaseks üles seatud neljas piirkonnas ja ma ei välista, et neid tuleb juurde. Nii minu enda kui mind toetavate erakonnakaaslaste sooviks on selgelt ära määratleda oma positsioon ning viia Edgar tule alt välja. See, mida temaga tehakse, ei mahu enam üldse mingitesse raamidesse.

Milline teie plaan on? Kandideerite koos Savisaarega ning ta taandab ennast hoopis teie kasuks?

Eks seda te näete kongressi päeval.

Mida soovite erakonna juhtimisel teisiti teha, et erakonna juhiks kandideerida soovite? Kas praegu on õige aeg Edgar Savisaar välja vahetada?

Selles, mida räägib Jüri erakonna juhtimise kohta, on tõe iva sees - rahaasjad peavad mitte lihtsalt olema korras, vaid arusaadavas korras. Kuid see on etteheide ka tänastele juhatuse liikmetele, kes on iga aasta eelarvet kinnitanud ning iga kvartal selle täitmist arutanud. Mul on selgelt meeles Mailise presidendikampaania eelarve, mis tekitas miljon küsimust, kuna oli pandud kokku kiiruga ja põlve otsas, kuid tänased läbipaistva eelarvepoliitika pooldajad rõõmsalt selle poolt hääletasid.

Tõsi on ka see, et tuleb pöörata rohkem tähelepanu piirkondadele, aga selleks peavad erakonnaliikmed eelkõige aktsepteerima kongressi tulemusi, vastasel juhul on jälle üleval see risk, et me keskendume sisevõitlusele ega tegele poliitilise tööga.

Mida ma teeksin aga teisiti, on erakonnasisene debatt teemade üle, millest seni oleme häbelikult vaikinud. Viimane näide - Euroopa Liidu poliitika arutelu riigikogus, mille käigus peaminister Rõivas käis välja mitu vägagi vaieldavat seisukohta. Millega suur osa saalisviibijaid vaikimisi nõustusid, kuigi Eesti poolt vaadates need pole üldse nii üheselt heakskiidetavad.

Teine "teisiti tegemise" valdkond on kahtlemata uude lennukate ideede ja lahenduste väljatöötamine - me peame viima erakonna välja sellest rutiinist, kus me kolmeteistkümnendat korda esitame ühte ja sama eelnõu. Opositsioonis olemine ei tähenda igav olemist.

Ning mõistagi peame me tulema võimule, aga see, et keegi väljastpoolt dikteerib meile selleks tingimusi, ei tule absoluutselt kõne alla.

Edgar Savisaar on teie asendusliige Euroopa Parlamendis. On teil Savisaarega jutuks tulnud ka variant, et teie kandideerite erakonna esimeheks, lahkute Euroopa Parlamendist ning Edgar Savisaar asub teie asemel Euroopa Parlamenti?

Sellest me Edgariga rääkinud ei ole.

Teil on suur toetus rahva seas, seda näitavad teie valimistulemused, Rahvusraamatukokku tuli teid eile kuulama suur hulk inimesi, kuid kui suureks hindate enda võimalusi erakonna juhiks saada?

Erakonnasisesed otsused ei võrdu valijate omadega, kuna Keskerakond on ehtne ühiskonna läbilõige - me ei esinda mingisugust kitsast kildu, vaid kogu Eesti rahvast ja kompromissi saavutamine pole siin sugugi kerge. Kuid ma siiralt loodan, et erakonnas on piisavalt inimesi, kes on just julge ja omanäolise erakonna poolt.

Kas teete praegu tõsist kampaaniat piirkondades, et erakonna juhiks saada?

Kampaaniaks pole mul paraku jäänud aega, seda enam et kongressi delegaadid läbivad sellise sõela, et vaevalt ma kahe nädalaga veendunud Ratase toetajat ümber veenan. Ma pole isegi saatnud ühtegi teksti erakonna siselisti - kui seal ei avaldata esimehe tekste, siis ka minul aseesimehena pole sinna asja. Lohutan end sellega, et mu eelnev edu valimistel põhines suuresti tehtud tööl, mitte pelgalt kampaaniatel. Kui see on nii valijatega, peaks töötama ka erakonnasiseselt.

Mis saaks Ratase, Simsoni ja Repsi leerist juhul, kui teie erakonna esimeheks saate? Milline oleks nende roll?

Ma olen hea meeskonna mängija ja piirkondades, kus ma kandideerisin, pole kunagi olnud olukorda, kus Toomi kõrval pole tugevaid kandidaate. Oma eelmises elus, juhtides päris suuri kollektiive, olen selgeks õppinud ühe asja - kui tahad saavutada edu, ei tohi karta sisemist konkurentsi, sest just see viib meeskonda edasi. Ja Keskerakond kindlasti väärib seda, et üheskoos seda teed jätkata.