Keskerakonna Haabersti piirkond otsustas, et nemad esitavad erakonna esimehe kandidaadiks Yana Toomi.

Toom oli Haabersti piirkonna otsusest kuuldes üllatunud ning soovis infot kontrollida.

Pärast kinnituse saamist, et ta on tõepoolest esimehe kandidaadiks esitatud, ütles Toom Delfile, et tema esitamisest erakonna juhiks on räägitud pikemat aega, aga sellegipoolest oli see meeldiv üllatus.

Küsimusele, kas ta võib toimida sarnaselt eelmisele aastale, kui ta enne hääletust taandas enda kandidatuuri Edgar Savisaare kasuks, jättis Toom kindla vastuse andmata. "Ma praegu ei ütle teile, kuidas ma käitun. Ma pean enne need asjad Edgar Savisaarega läbi rääkima. Tema vastu ma kandideerima ei hakka, see on selge," kinnitas Toom.

Seega on mingisugune võimalus, et Edgar Savisaar ei kandideeri kongressil erakonna esimeheks? "Seda ma ei öelnud. Ma saan aru, et ma olen erakonnakaaslaste silmis - ja ma olengi - see inimene, kes väga tugevalt toetab ja viib ellu Edgar Savisaare väljakujundatud ideoloogiat, nii et ma kaalun, mis ma teen. Kui on vaja, siis ma võtan ka selle vastutuse," rääkis Toom.

Hiljem tegi Toom Facebookis mitmetimõistetava avalduse, milles kordas Delfile öeldut, vihjates samuti, et kandideerib Keskerakonna esimeheks. "See, et erakonnakaaslased seadsid üles minu kandidatuuri Keskerakonna esimehe kohale, on mulle suur tunnustus ja au, aga ka väga suur vastutus. Ma olen mitte ainult Keskerakonna liige, vaid ka Edgar Savisaare poolt välja kujundatud ideoloogia veendunud pooldaja, seega olen valmis mulle üles näidatud usaldust õigustama," kirjutas erakonna aseesimees.

Savisaar: Toomi kandideerimine on tore

Savisaar ütles täna Tallinna TVs, et tema tervitab Toomi kandideerimist. "See on ju väga tore. Yana Toom on väga tugev kandidaat. Mina olen Yana poolt. Tõsi, kahte juhti ei saa Keskerakonnal korraga olla, aga võib-olla teeme vaheldumisi," ütles Savisaar.

Ühtlasi nentis Savisaar, et kongressile seatakse üles veel teisigi kandidaate.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid tervitas Toomi kandidatuuri, aga arvas, et tegemist on kandideerimislustiga. "Arvan, et talle jääb kandideerimisrõõm. Tunnen meie liikmete meeleolusid piisavalt hästi, Jüri Ratase vastu pole tal mingeid võimalusi," ütles samuti Ratast toetav Karilaid.

Tema sõnul võib Toom toetust oodata peamiselt venekeelsetelt valijatelt. Samas on Keskerakonna spetsiifika tema sõnul, et Keskerakonna esimees peab toetust saama nii eestikeelsete kui venekeelsete valijate seast. Seda suudab Karilaiu sõnul vaid Ratas.

Seni on Nõmme ja Pirita piirkonnad teatanud, et toetavad Ratast. Täna otsustas ka Kristiine piirkond, et toetab Ratast.

"Kristiine piirkonna erakonna liikmete üldine meelsus on täna selgelt muutusi pooldava. Jüri Ratases nähakse tugevat liidrit, kes suudab ühendada erinevaid arvamusi ja viia ellu erakonna programmi ja valijate antud lubadusi," ütles Kristiine piirkonna esimees Andrei Novikov.

Mis puudutas Toomi vihjet, et kandideerib ka Keskerakonna esimeheks, siis polnud Novikov kindel, kas Toom kandideerib ka päriselt või loobub Savisaare kasuks, nagu juhtus eelmisel aastal. "Ma loodan, et iga keskerakondlase jaoks on erakonna programm miskit enamat kui savisarism või simsonism," ütles Novikov.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liige Toomas Vitsut ei usu, et keegi Jüri Ratase kasuks kandideerima hakkab, nagu tema seda eelmisel aastal Simsoni jaoks tegi. "Ma Jüri Ratase puhul ei usu, et selline kandidaat tuleb, kes niimoodi talitab."

Politoloog Alar Kilp ei pea kuigi tõenäoliseks, et Edgar Savisaar loobub erakonna esimeheks kandideerimisest. "Mul mingisugust tagatoainfot ei ole, aga mina küll ei usu, et Savisaar loobub. Praegu on see arvamus, et teda uuesti esimeheks ei valita - ja tõenäoliselt see nii ka läheb -, aga päris 100 protsenti see ka ei ole. Mingid üllatused võivad olla ja pigem läheb ta lõpuni. Kui ta ise loobuks, oleks see kuidagi veel vähem arusaadav," selgitas Kilp.

Yana Toomi Keskerakonna esimehe kandidaadiks esitanud Haabersti piirkonna juhatuses on Juhan Hindov (piirkonna esimees), Marek Jürgenson, Inna Fjodorova, Oleg Siljanov, Maire Kurmet, Arvi Käärd, Irina Antonjuk, Olga Barabaner, Viktor Vassiljev, Juri Poljakov, Enn-Toivo Annuk, Aare Metsjärv ja Igor Gribovski.

Kõik esimehe ja juhatuse liikme kohale ning teistele positsioonidele esitatud kandidaadid peavad andma nõusoleku kandideerida hiljemalt 28. oktoobril.

Keskerakonna kongressil, mis toimub 5. novembril Paides, kandideerivad erakonna esimeheks Jüri Ratas ja Edgar Savisaaar.